Verkkouutiset

”Entinen veli – valehtelet”: Näin paloivat Ilkka Suomisen ja Harri Holkerin välit

Uutuuskirjassa kerrotaan kokoomusjohtajien 1987 historiallisen välirikon syvyydestä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Torstaina ilmestyvä Riku Keski-Rauskan teos Sinä osaat, sinä pystyt — Ilkka Suomisen elämä on ministeri Ilkka Suomisen, 81, elämäkerta. Tekijällä on ollut käytössään erikoisiakin lähteitä kuten roskiin menossa olleita, mutta säilyneitä Suomisen luonnospapereita.

Keväällä 1987 Suomeen muodostettiin presidentti Mauno Koiviston ohjauksessa ensimmäistä kertaa SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentunut sinipunahallitus, jonka pääministeriksi tuli Suomen Pankin johtaja ja kokoomuksen presidenttiehdokas Harri Holkeri (1937-2011). Operaatiossa rannalle jäivät keskustan Paavo Väyrynen ja porvarihallitusta rakentanut kokoomuksen puheenjohtaja Ilkka Suominen, vaikka kokoomus murtautuikin pois oppositiosta ja Suomisesta tuli ministeri.

Kokoomuksen kaikkien aikojen vaalivoittoon juuri vieneen Ilkka Suomisen ja siitä huolimatta ykköseksi palanneen Harri Holkerin välien rojahdus dokumentoidaan kirjassa.

Holkerin nousu hallitustunnustelijaksi oli asia, jonka myötä Suomiselle kävi selväksi, että Holkeri oli koko ajan pelannut omaa peliään eikä häneen voisi enää luottaa. Totuuden hetki koitti 9.4. klo 18.45, kun Suominen ja Holkeri tapasivat kahden kesken kokoomuksen puoluetoimistossa, kirjassa todetaan.

Tuon tapaamisen aikana Holkeri kertoi Ilkalle saaneensa Koivistolta pyynnön ryhtyä hallitustunnustelijaksi ”sondeeraaja” Esko Rekolan jälkeen. Harrin poistuttua Ilkka kutsui (puoluesihteeri) Isotalon työhuoneeseensa aloittaen sanomalla: ”Nyt se piikki on sitten työnnetty lihaan”, jonka jälkeen Ilkka kertoi, mitä Holkerilla oli ollut sanottavanaan. Isotalon suureksi järkytykseksi Ilkka sanoi miettivänsä puolueen puheenjohtajuudesta luopumista. Tuona iltana Ilkan ja Harrin välit menivät täydellisesti poikki.

Tunnekuohuista kertoo suttupaperiksi jäänyt Ilkka Suomisen luonnostelema kirjelappu, joka kirjassa on julkaistu:

9.4.1987 klo 22.30
Harri!
Entinen Veli,
Valehtelet kertoessasi, että kaikki välillämme oli luottamuksellista. Tänään jo kaikki tiedotusvälineet olivat asiasta kimpussani. Ellet olisi vuotanut, näin ei olisi tapahtunut.
Oli huonoa pilaa tukea sinua 70-luvulla.

”Vuotanut” viittasi tiedon oikeistojohtajien kassakaappisopimuksesta kulkeutumiseen Koivistolle Holkerin kautta.

Kirjassa Ilkka Suominen selvittää ajatteluaan kirjeen takana ja sitä, miksi se kuitenkin jäi lähettämättä:

Järki sanoi, että mitä hyötyä tästä on? Tulehdutan vielä enemmän meidän välejä. Kirjeen idea oli vain se, että oletko Harri ihan varma siitä, ettet pelaa korttejasi demareitten pussiin tällä ratkaisulla?

Keski-Rauskan mukaan ”pudotus todellisuuteen oli raju juuri siksi, että kyse oli syvästä omakohtaisesta menetyksentunteesta. Rikkoutuneen ystävyyssuhteen ohella ratkaisu merkitsi kovaa iskua Ilkan asemalle puolueensa johdossa. Ilkan oli sekä muodollisesti että epämuodollisesti riisuttava voittajan seppele illalla 9.4. ja luovutettava puolueen ykkösmiehen paikka Holkerille. Suomiselle hallitusratkaisu oli liian henkilökohtainen ollakseen pelkkää politiikkaa. Poliittisen petoksen ja juonittelun hän olisi vielä jotenkin voinut sulattaa, mutta se, että maton veti alta hänen ystävänsä, teki asiasta luonnolle käyvän loukkauksen.”

Kirja jatkaa, että ”Suomisen rauhoittelemisessa puoluesihteeri Jussi Isotalolla oli ratkaiseva rooli. Puoluetoimiston tapahtumia seuranneen viikonlopun aikana Suominen ja Isotalo sulattelivat asiaa sekä Ilkan kotona että kävelemällä pitkin Helsingin rantoja. Näiden pitkien keskustelujen jälkeen Ilkka sai takaisin tyyneytensä, mikä oli hallitusneuvotteluihin ryhtymisen ehdoton edellytys. Tappion nieleminen tuon pitkän viikonlopun aikana pelasti puolueen pahemmalta kriisiltä, mutta myös mahdollisti Suomisen jatkamisen politiikassa.”

”Tavalla taikka toisella Ilkka kykeni säilyttämään mielessään politiikan ison kuvan eikä jäänyt rypemään henkilökohtaisessa epäonnistumisessa. Kiirastulensa keskellä Suomiselle kirkastui konkreettisella tavalla se, mitä Lohjan Kalkkitehtaan perustaja, vuorineuvos Petter Forsström ”Kalkki-Petteri” oli tarkoittanut sanoessaan: ”Vasta silloin on mies hyvä ’när han har ätit skit’.”

Vuoden 1991 eduskuntavaaleissa kokoomus kärsi suurtappion ja muodostettiin keskustan Esko Ahon johtama porvarihallitus. Suominen kertoo ”joutuneensa tekemään puoluetoimiston luotettujensa kanssa ’jumalattomasti’ töitä, jotta Holkeri saatiin käsittämään, ettei hänestä missään tapauksessa tulisi ministeriä Ahon hallitukseen”.

Laitoin ensin viestiä, että ”sori, nyt ei ole tilaa”. Sitten hän vielä laittoi muistaakseni Jamppa Heiniön kuiskuttelemaan, että jos kuitenkin se ulkoministerin paikka, Harri olisi kyllä valmis ulkoministeriksi, niin mä melkein heitin sen ulos ja sanoin, että sano nyt sille. Siis se olisi ollut äärettömän tyhmää monella tavalla, myöskin uskon, että Esko Aho olisi pistänyt. Olisi se ollut aika hullua, että edellisen hallituksen pääministeri olisi sitten tullut ulkoministeriksi. —Siinä mielessä, [nauraa] jos nyt voidaan sanoa, minä kävelin hänen ylitseen. [nauraa] Se muuten ihmetytti mua, että hänellä oli niin kova himo vielä takaisin sinne valtioneuvostoon olemaan.

Hän oli kaksi kertaa mulle h——n epälojaali, mutta se siitä, Ilkka Suominen kuittaa Harri Holkerista.

Tuolloinen kokoomuksen puoluesihteeri Jussi Isotalo toteaa kirjassa Harri Holkerin kertoneen hänelle vuoden 2010 lähellä, että Holkeria painoi kauheasti, etteivät välit Ilkka Suomiseen korjaantuneet.

LUE MYÖS:
Tällä tavalla syntyi Minä juon nyt kahvia -hokema

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)