Ben Zyskowicz. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Ben Zyskowicz: Hallitus meni piiloon, ISIS-naisista olisi voitu päättää

Kokoomusedustajan kysyy, entä jos olisi tehty kuin Tanskassa.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowiczin mukaan al-Holin ISIS-leirin asiassa on saatu nähdä juridiikan puolesta ”ennennäkemätöntä kieputusta”. Hän sanoo Verkkouutisten BenTV:ssä, ettei Suomella ollut väitettyä velvollisuutta aikuisten kotiuttamiseen leiriltä.

Al-Hol on noussut jälleen tapetille, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta totesi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) rikkoneen lakia asian menettelyssään. Haavisto sai valiokunnalta moitteet ja käsittely toi julkiseksi valtavat määrät aiemmin salassa pysynyttä aineistoa, joka on valottanut al-Holin saagan taustoja.

Uuden käänteen tilanne sai, kun Suomi kotiutti viikko sitten ensi kertaa aikuisia al-Holista.

– Sen sijaan, että hallitus olisi silloin perjantaina mennyt rohkeasti median eteen ja ottanut poliittisen vastuun tehdystä ratkaisusta – joka oli siis linjassa hallituksen vuotta aikaisemmin tekemän päätöksen kanssa – niin hallituksen ministerit luikkivat kukin piiloon puskien taakse ja pensaisiin, ja laittoivat ulkoministeriön asiantuntijat selittämään, Ben Zyskowicz sanoo.

Al-Holin kotiutuksista vastanneen erityisedustaja Jussi Tannerin juridiset tulkinnat olivat kokoomusedustajan mukaan ”täysin virheellisiä”.

– Ne olivat osin ihan lapsellisia. Hän sanoi esimerkiksi, että hallituksen väristä riippumatta – eli hallituksen tahdosta riippumatta – ulkoministeriön ja sen virkamiesten tuli kotiuttaa myös nämä aikuiset ISIS-naiset Suomeen. Siis hallituksen tahdosta riippumatta. Tämähän on aivan järjetöntä.

Esimerkiksi sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on todennut, että kotiutuksissa olisi toimittu näin hallituksen kannasta riippumatta.

Ben Zyskowicz kehottaa kuvittelemaan vaihtoehtoa, jossa hallitus olisi linjannut vuosi sitten Tanskan tapaan, että yhtään aikuista ei Suomeen kotiuteta.

– Luuleeko joku oikeasti – edes Jussi Tanner – että siinä tilanteessa ulkoministeriön virkamiehet olisivat omin päin ja vastoin hallituksen kantaa kotiuttaneet näitä aikuisia. No ei tietysti, hän päivittelee.

Zyskowicz kysyy, miten voi olla, että perusteena ratkaisussa käytettyä lasten oikeuksien sopimusta osataan tulkita oikein vain Suomessa ja ilmeisesti Saksassa. Hän muistuttaa samaan sopimukseen kuuluvien Hollannin, Belgian ja Ranskan tuomioistuinten päätyneen päinvastoin siihen, ettei hallituksella ole velvollisuutta toimia asiassa.

– Onko näissä muissa maissa niin paljon huonommat juristit?

Ben Zyskowicz toteaa sarkastisesti Suomen olevan siis tällä perusteella Euroopan ainoita oikeusvaltioita.

– Tällaisia virkamiehet pantiin selittelemään ja ministerit luikkivat piiloon.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt