Kerrostaloasuntoja Helsingissä. Jatkossa Helsingissä ASP-lainaa voi saada enimmillään 215 000 euroa. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

ASP-lainojen enimmäismääriä nostetaan

Ministerin mukaan järjestelmään on tulossa myös laajempia muutoksia.

Valtioneuvosto on päättänyt helpottaa ensiasunnon ostamista nostamalla ASP-lainan enimmäismäärää. Asiasta kerrotaan ympäristöministeriön tiedotteessa.

Korotus koskee kaikkia kuntia. Jatkossa esimerkiksi Helsingissä valtion takaamaa asuntolainaa voi saada 215 000 euroa. Aiemmin enimmäismäärä on ollut 180 000 euroa.

Korotuksen taustalla on asuntojen hintojen nousu. Lisäksi Turku ja Tampere erotellaan omaksi ryhmäkseen lainojen kuntajaottelussa.

– Asuntojen hinnat ovat viime vuosina nousseet. ASP-lainan määrä jäänyt jälkeen etenkin kasvukeskuksissa. Nostamme nyt ASP-lainan määrää kaikissa kunnissa. Tampere ja Turku siirretään Muut kunnat -ryhmästä omaan ryhmään, jossa lainaa voi saada 140 000 euroa aiemman 115 000 euron sijaan, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen kirjoittaa Twitterissä.

Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla lainaa voi saada enimmillään 160 000 euroa aiemman 145 000 euron sijaan. Muissa kunnissa lainan enimmäismäärä on 120 000 euroa aiemman 115 000 euron sijaan.

Lainakaton nostaminen on Mikkosen mukaan ensimmäinen muutos laajempaa remonttia tarvitsevaan ASP-järjestelmään.

– Myöhemmin tarkastellaan myös mm. ikärajan nostamista tai poistamista kokonaan sekä ASP-lainojen yhdistämisen helpottamista, Mikkonen sanoo.

LUE MYÖS:
Kansanedustaja vaatii korotusta ASP-lainoihin (VU 15.12.2020)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt