X
SULJE MAINOS
Anna Kontula. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Anna Kontula kommunismista: Peli on vielä kesken

Vasemmistoliiton kansanedustajan mukaan on hölmöä kuvitella elävänsä historian loppua.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula avaa yksityisestä ja julkisesta palveluntuotannosta virinneessä keskustelussa Twitterissä, palvelujen eroa.

Keskustelu lähti vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin väläytettyä voitontavoittelun kieltämistä yksityisiltä päiväkodeilta.

Anna Kontula avaa voiton muodostumista keskustelussa seuraavasti:

”Jos yksityinen ja julkinen olisi samanhintaista (oletus), se menee näin:

1. julkinen päivähoito 100 rahaa.

2. yksityinen 100 rahaa + 10% voitto, josta maksetaan 20% yhteisöveroa = 108 rahaa

Yhteisövero ei siis ole kovin merkittävä tekijä lähes julkisrahoitteisissa palveluissa.”

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen ihmettelee Kontulan logiikkaa. Hän huomauttaa voiton olevan Kontulan mallissa turhaa kulua.

– Anna, miksi kommunismi/suunnitelmatalous ei voittanut, vaikka tuo hukkana pitämäsi voittoerä saatiin siinä kaikkialta pois häiritsemästä, Vartiainen kysyy.

– No ensinnäkin, kommunismilla ja suunnitelmataloudella ei ole kovin paljon tekemistä keskenään. Toiseksi, peli on kesken, joten eipä nyt vielä julisteta voittajia, Kontula vastaa.

Kun Kontulalle huomautetaan pelin olevan 199-1 ja kysytään milloin peli sitten päättyy, vastaa hän, että ”toivottavasti ei ihan pian”. Kontula on todennut hiljattain olevansa eduskunnan ainoa kommunisti.

– Ja kun päättyy, todennäköisesti kukaan ei enää muista meidän nykyisen parlamentin paikkamääriä sen kummemmin kuin me muistamme Rooman senaatin istumajärjestystä. Vain hölmö kuvittelee oman aikansa olevan historian loppu, Kontula jatkaa.

LUE MYÖS:

Anna Kontula: Olen eduskunnan ainoa kommunisti

Edit 20.9.2019 klo 9.40 Muutettu Anna Kontulan palautteen perusteella lause ”miksi julkinen on hänen mukaansa edullisempi vaihtoehto” muotoon ”palvelujen eroa” ja kohta ”julkisen halpuutta” muotoon ”voiton muodostumista”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt