Verkkouutiset

Alkoholiveron kiristysten lopputulos: Verotulot ovatkin pienentyneet

Alkoholiveron tuotto on aiemmilla korotuskerroilla jäänyt selvästi budjetoidusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alkoholiveroa on nostettu kaksi kertaa tällä vuosikymmenellä. Vuoteen 2012 nähden alkoholiveron tuotot olivat viime vuonna 30 miljoonaa euroa pienemmät, vaikka veroa oli kiristetty.

Juha Sipilän (kesk.) kertoi torstaina kiristävänsä alkoholiveroa 100 miljoonalla eurolla. Tosiasiassa ilmoitettu summa on vain laskennallinen, jolla budjetin luvut saadaan täsmäämään.

Kun hallitus tekee budjettipäätöksiä, veron tuotot perustuvat niin sanottuun staattiseen laskelmaan. Oletetaan, että prosenttiyksikön kiristys johonkin veroon tuo seuraavana vuonna prosenttiyksikön verran enemmän tuloja valtion kassaan. Arviossa ei oteta mukaan niin sanottuja dynaamisia vaikutuksia eli käyttäytymisvaikutuksia. Jokainen hinnanmuutos saa aikaan muutoksen ihmisten ostokäyttäytymisessä, niin myös alkoholituotteiden kohdalla.

Kun alkoholiveroa kiristetään, alkoholituotteiden hinnat nousevat ja tulee houkuttelevammaksi tuoda alkoholijuomat esimerkiksi Virosta.

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus päätti vuoden 2011 budjettiriihessä kiristää alkoholiveroa seuraavalle vuodelle. Talousarviossa arvioitiin tuolloin alkoholiveron tuoton kasvavan seuraavana vuonna kiristyksen seurauksena 115 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2012 tavoite jäi vain 20 miljoonaa euroa vajaaksi. Vuonna 2013 kuitenkin alkoholin verollinen kulutus putosi 4,3 prosentilla. Samalla verotulot putosivat edellisvuoden veronkiristyksestä huolimatta noin 40 miljoonalla eurolla.

Kataisen hallitus kiristi toistamiseen alkoholiveroa vuodelle 2014. Budjettipäätöksen mukaan alkoholituotteiden verotulojen arvioitiin kasvavan 125 miljoonalla eurolla edellisvuoteen nähden.

Kävikin niin, että verotuotot kasvoivat vain 50 miljoonalla eurolla.

Vuonna 2015 tapahtui sama kuin edellisen veronkiristyskerran jälkeen. Vuoden päästä kiristyksestä alkoholin kulutus pieneni 3,6 prosentilla edellisvuoteen nähden ja verotulot tippuivat noin 30 miljoonalla eurolla. Vuonna 2016 verotulot pienenivät entisestään 10 miljoonalla eurolla.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosten tilastoista selviää, että vuoteen 2012 nähden tilastoitu alkoholin matkustajatuonti on kasvanut. Veronkiristykset näyttäisivät tämän perusteella lähinnä hyödyttäneen ulkomaista alkoholituotteiden myyntiä suomalaisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)