X
SULJE MAINOS

Air France-KLM työlääntyi Alitaliaan: ”Taskumme eivät ole pohjattomat”

Konkurssin partaalla hoippuva Italian suurin lentoyhtiö Alitalia on saanut sen suurimman omistajan, ranskalais-hollantilaisen Air France-KLM:n hermostumaan.

Vuonna 2008 konkurssiin menneen Alitalian raunioille perustettu Alitalia-CAI pelastettiin muutama viikko sitten 300 miljoona euron pääomituksella. Yhtiö on kuitenkin edelleen veitsenterällä.

Torstaina sen suurin yksittäinen omistaja Air France-KLM vaati toimia Alitalian saneeraamiseksi. Air France-KLM omistaa yhtiöstä 25 prosenttia.

– Alitalia tarvitsee voimakkaan saneerausohjelman tappioidensa suitsimiseksi. Taskumme eivät ole pohjattomat emmekä me pysty tekemään kaikkea, jyrisi Air France-KLM:n pääjohtaja Alexandre de Juniac yhtiönsä osavuosikatsauksen julkistamisen yhteydessä.

De Juniac vaatii muun muassa keskipitkien matkojen eli käytännössä Euroopan lentojen vähentämistä ja mannertenvälisten lentojen ”stabilointi”.

Air France-KLM:n operatiivinen tulos tammi-syyskuulta oli 183 miljoonaa euroa, kun se viime vuoden vastaavaan aikaan oli lähes 200 miljoonaa euroa tappiolla.

Rauniosta raunioksi?

Alitalia-CAI perustettiin Italian silloisen pääministeri Silvio Berlusconin johdolla ja tahdosta vuonna 2008. Toimintansa yhtiö aloitti tammikuussa 2009.

Ennen Alitalia-CAI:n luomista Berlusconi hylkäsi Air France-KLM:n tarjouksen Alitalian ostamisesta, ja painosti kotimaisen ryhmittymän luomaan uuden Alitalian. Ranskalais-hollantilaisesta jätistä tuli silti Alitalia-CAI:n suurin yksittäinen osakkeenomistaja 25 prosentin osuudella.

Tuolloista Berlusconin päätöstä on kritisoitu voimakkaasti, joukossa muun muassa nykyinen pääministeri Enrico Letta. Hän totesi kolmisen viikkoa sitten Il Sole 24 Ore-talouslehdessä, että yhtiöllä on jatkossa elinmahdollisuudet vain suuren allianssin osana. Kysymys kuitenkin kuuluu, kuka sen haluaa.

Hyvänä esimerkkinä Alitaliaa koskevassa keskustelussa on käytetty vuonna 2004 tehtyä Air Francen ja KLM:n fuusiota, joka nosti AF-KLM:n yhdeksi maailman suurimmista lentoyhtiöistä.

Alitalia-CAI on tehnyt alusta alkaen miinusta. Viime vuoden tappio oli 280 miljoonaa euroa ja tämän vuoden alkupuolella miinusta on kertynyt jo 294 miljoonaa euroa. Tällä tahdilla tappio nousisi vuoden lopussa jo noin 600 miljoonaan euroon. Yhtiö tekee tappiota 1,6 miljoonaa euroa päivässä. Velkaa Alitalia-CAI:lla on lähes miljardi euroa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt