Verkkouutiset

Kansainvälinen kysely paljastaa, että liian harva suomalainen organisaatio on hoksannut etsiä työvoimapulaan ratkaisuja oman talon sisältä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Yritysten oma henkilöstö ei osaa tai halua edetä sisäisesti

Kyselyn mukaan joka kolmas suomalaisyritys etsii osaajia ulkopuolelta.

Kansainvälinen kysely paljastaa, että liian harva suomalainen organisaatio on hoksannut etsiä työvoimapulaan ratkaisuja oman talon sisältä. Useampi kuin joka kolmas (34 %) suomalainen työnantaja täyttää avoimet työpaikat mieluiten ulkopuolisilla osaajilla.

Lähes joka viides suomalainen työnantaja (18 %) tietää, millaista osaamista heidän organisaatiossaan tarvitaan pitkällä aikajänteellä. Uusia kykyjä kuitenkin etsitään kovin usein palkkaamalla ulkopuolisia, vaikka ratkaisu voisi löytyä oman organisaation sisältä. Neljä kymmenestä suomalaisesta organisaatiosta (39 %) kokee henkilöstön sisäisen liikkuvuuden haastavaksi.

Vähäisen sisäisen liikkuvuuden vuoksi moni työntekijä ei tunne oman organisaationsa tarjoamia etenemismahdollisuuksia. Kyselyn mukaan peräti 60 prosenttia suomalaisista työntekijöistä ei tiedä, mihin tai miten he voisivat edetä omassa organisaatiossaan. Toisaalta peräti 71 prosenttia suomalaista työntekijöistä ei edes haluaisi vaihtaa tehtävää saman organisaation sisällä.

Ne organisaatiot, jotka eivät kannusta henkilöstöä etenemään sisäisesti, eivät hyödynnä omaa potentiaaliaan. Kannustaminen sisäiseen liikkuvuuteen hyödyttää yritystä, koska se antaa motivaatioita kunnianhimoisille työntekijöille, joilla on tavoitteena edetä organisaation sisällä. Jos sisäistä potentiaalia ei hyödynnetä, saattaa olla, että osaamista menetetään muille, kilpaileville organisaatioille.

Muu Eurooppa pärjää osaamisen kehittämisessä huonommin kuin Suomi

Vaikka Suomessa merkittävä osa organisaatioista etsii uusia kykyjä mielellään ulkopuolelta, oman henkilöstön osaamisen kehittäminen on meillä paremmalla tolalla kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Kaikkiaan 34 prosenttia suomalaisista organisaatioista kehittää järjestelmällisesti oman henkilöstönsä osaamista. Suomen perässä tulevat Alankomaat, Tanska ja Kroatia (33 %) sekä Itävalta ja Sveitsi (32 %).

Suomalaiset myös suhtautuvat myönteisesti työn kehittämiseen. Useampi kuin joka toinen suomalainen organisaatio (55 %) kannustaa henkilöstöä vaikuttamaan toimenkuvaansa niin, että työn sisältö mukautettaisiin työntekijöiden kykyjen ja toiveiden mukaan.

Työntekijöiden taidot ja urahaaveet ovat mysteeri johtajille

Kaikkialla Euroopassa haasteena on, ettei johto tiedä, millaista urakehitystä työntekijät toivoisivat. Vaikka kuusi kymmenestä eurooppalaisesta yrityksestä tietää, millaista osaamista niissä tarvitaan pitkällä aikavälillä, alle puolella on realistinen kuva työntekijöidensä toiveista.

Neljä kymmenestä organisaatiosta kertoo, ettei niissä ole tarkkaa tietoa työntekijöiden taidoista.

SD Worxin kyselytutkimukseen osallistui keväällä kaikkiaan 16 011 työntekijää ja 4 833 työnantajaa 16 Euroopan maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Britanniassa, Espanjassa, Italiassa, Itävallassa, Irlannissa, Kroatiassa, Norjassa, Puolassa, Ranskassa, Ruotsissa, Saksassa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa. Kyselyn tulokset painotettiin, joten otos edustaa kunkin maan aikuisväestöä.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)