Verkkouutiset

Työelämä

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

MTV: Vankilahallinnon yt:t koskevatkin päällikkö- ja johtotasoa

Rikosseuraamuslaitoksen yt-neuvottelut koskettavat organisaation ylimpiä tasoja. Asiasta kertoo MTV Uutiset.

Rikosseuraamuslaitos tiedotti perjantaina käynnistävänsä yt-neuvottelut, joiden piirissä on 46 päällikkö- ja johtotason virkamiestä. Rikosseuraamuslaitoksen Kehittämisen ja ohjauksen vastuualueen johtaja Pauli Nieminen sanoo MTV:lle, ettei ketään olla välttämättä irtisanomassa.

– Henkilökuntaa ei olla vähentämässä, vaikka päällikkötehtäviä arvioidaankin. Meillä on kyllä riittävästi myös muita tehtäviä. Pyritään siihen, että jos johtamistehtäviä ei ole tarjota, tarjotaan muuta tehtävää, joka vastaa henkilön osaamista ja joka on myös meille tarpeellista. Tehtävää kyllä riittää, Nieminen sanoo.

Rikosseuraamuslaitos tiedotti neuvotteluista hiljattain henkilöstölle. MTV:n tietojen mukaan tieto tuli monelle yllätyksenä eikä lomakauden takia tavoittanut kaikkia.

Neuvottelujen taustalla on vuonna 2022 voimaan astunut organisaatiouudistus. MTV:n tietojen mukaan suuri osa Rikosseuraamuslaitoksen henkilöstöstä pitää uudistusta epäonnistuneena. Uudistuksen myötä Risen johtajien ja ylempien toimihenkilöiden määrä on kasvanut voimakkaasti samalla, kun Suomen vankilat ovat täynnä ja vanginvartijoista on pulaa.

Osa Risen henkilöstöstä kokee MTV:n mukaan, että neuvotteluilla yritetään paikata epäonnistunutta organisaatiouudistusta. Henkilöstöstä huomautetaan, että Risen taloutta ei pelasteta päälliköiden irtisanomisella vaan puuttumalla paisuneeseen hallintoon ja siirtämällä ihmisiä hallinnosta kenttätyöhön.

IL: Sairauslomien korvaukset kaatoivat hoitajayhtiön

Sairauslomien korvaukset ajoivat hoitoalan yrityksen konkurssiin. Asiasta kertoo Iltalehti.

Toimitusjohtaja Miia Ikonen kertoo, että yritys maksoi sairauslomakorvauksia viime vuonna lähes 300 000 euroa. Sairauslomien suurimpia syitä olivat Ikosen mukaan korona, norovirus ja influenssa.

Hänen mukaansa yritys maksoi viime vuonna pelkästään lokakuusta joulukuun alkuun 2 000 tuntia sairauspoissaoloja. Ikosen mukaan hän joutui käyttämään henkilökohtaisia lainoja palkkojen maksuun.

– Ja ne pitää maksaa lisien kanssa, kun on kolmivuorotyötä ja yövuoroja, Ikonen kertoo IL:lle.

Hän sanoo suoraan ihmetelleensä, että yritys selvisi näinkin pitkään.

– Me maksamme sairauslomat, mutta emme saa niitä laskuttaa. Ja tietenkin työterveyshuollot, työeläkemaksut ja lomakorvaukset ja lomarahat siihen päälle.

Ikosen mukaan yritys olisi halunnut hakeutua yrityssaneeraukseen. Hänen mukaansa Verohallinto ei siihen suostunut, joten edessä oli konkurssi.

Konkurssiin menneen Suomen hoitajavälitys oy:n liikevaihto oli viime vuonna noin 1,7 miljoonaa euroa. Tappiota tuli noin 260 000 euroa. Ikosen mukaan yrityksellä oli parhaimmillaan noin sata ihmistä töissä, ja heistä suurin osa oli sairaanhoitajia.

Työntekijöitä on ollut töissä esimerkiksi hyvinvointialueilla, yksityisellä sektorilla ja puolustusvoimilla. Ikonen korostaa IL:lle, että konkurssi ei ollut yhteistyökumppaneiden syytä. Hänen mukaansa valtion pitäisi tukea yksityisiä pienyrittäjiä esimerkiksi sairauslomissa.

Kuumassa työskentely voi olla vaaraksi terveydelle

Kuumassa työskentely voi heikentää työviihtyvyyttä ja lisätä tapaturmien riskiä. Keholla kestää yleensä noin viikon sopeutua lämpöön, joten ensimmäiset hellepäivät ovat elimistölle haastavimmat.

Aluehallintovirasto muistuttaa tiedotteessa, että työnantajan on rajoitettava työntekijöiden altistumista kuumuudelle, vaikka töissä ei ole määriteltyä hellerajaa. Työnantajan on varmistettava, että työympäristön lämpötila, kosteus, ilmavirtaus ja säteilevät pinnat eivät aiheuta vaaraa työntekijöiden terveydelle sekä turvallisuudelle.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan tulee minimoida lämpöolosuhteista aiheutuvat haitat. Kun lämpötila ylittää 28 astetta, kuumatyön katsotaan alkavan. Työnantajan on pyrittävä pitämään lämpötila alle 28 asteessa teknisin keinoin, kuten eristämällä lämpölähteet tai tehostamalla ilmanvaihtoa.

Jos lämpötila ylittää 28 astetta työskentelyjaksojen pituutta tulee rajoittaa. Kevyissä ja keskiraskaissa töissä voi työskennellä 50 minuuttia tunnissa 28–33 asteen lämpötilassa ja yli 33 asteen lämpötilassa 45 minuuttia tunnissa. Työntekijöiden tulee saada pitää taukoja viileämmässä tilassa.

Raskaissa töissä tai erittäin korkeissa lämpötiloissa on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin, kuten käyttämään suojavarustusta ja tauottamaan työtä usein. Ensisijaisia keinoja lämpökuormituksen vähentämisessä ovat tekniset ratkaisut, kuten lämpölähteiden eristäminen ja ilmanvaihdon parantaminen.

– Jos työpaikkasi lämpöolot poikkeavat suosituksista, ilmoita asiasta työnantajalle ja työsuojeluvaltuutetulle. Mikäli työnantaja ei pysty teknisin keinoin vähentämään lämpökuormitusta, on työtä tauotettava säännöllisesti, aluehallintovirasto ohjeistaa.

Voit itse vähentää lämpörasitusta pukeutumalla kevyeen ja väljään vaatetuksen, joka sopii työhön, sekä juomalla riittävästi nestettä useita kertoja tunnissa. Fyysisessä työssä suositellaan juomaan vettä tai laimeaa mehua 1–2 desilitraa kerrallaan 3–4 kertaa tunnissa. Riittämätön nesteytys voi johtaa elimistön kuivumiseen tai pahimmassa tapauksessa lämpöhalvaukseen. Tauot kannattaa pitää viileässä tai varjoisessa tilassa, jos on mahdollista.

 

Romahtiko Suomen maakuva todella? Kohututkimuksen otos voi olla vain 50 vastaajaa

Viestipalvelu X:ssä on eilisestä lähtien kohkattu siitä, että Suomen maakuva ulkomailta muuttaneiden osaajien eli expattien silmissä on romahtanut.

Suomi ei 53 vertaillun maan joukossa yllä lähellekään kolmen houkuttelevimman maan kärkeä, jotka kyselytutkimuksen mukaan ovat Panama, Meksiko ja Indonesia.

Suomi on listan loppupäässä heti Norjan, Kanadan ja Saksan jälkeen. Suomea huonoimmin sijoittuivat Turkki ja Kuwait.

Viime vuoden sija 16 on maakuvatutkimuksessa vaihtunut sijaksi 51, ja syytä on julkisessa keskustelussa etsitty muun muassa viime vuoden kesäkuussa aloittaneesta Petteri Orpon hallituksesta.

Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja Riikka Pakarinen vaati Helsingin Sanomissa, että ”nyt on viimeistään herättävä”, jotta Suomi pystyy houkuttelemaan kansainvälistä työvoimaa.

Ellun Kanoissa työskentelevä asiantuntija ja entinen kokoomuksen suunnittelupäällikkö Jukka Manninen kyseenalaistaa koko tutkimuksen. Hän nostaa esiin suhteellisesti pienet maakohtaiset otannat.

– Sitä vaan mietin, että kun metodologia on tämä, niin kuinkakohan luotettava ja vuodesta toiseen vertailukelpoinen tämä Expat Insider oikein on.

– Suomen osalta otos voisi olla pienimmillään vain 50 vastaajaa. Saksan osuus suurin: 1150 / 12540.

Expat Insider kertoo sivullaan, että verkossa toteutettuun kyselyyn osallistui kaikkiaan 12540 vastaajaa ja mukaan otettiin ne 53 maata, joista vastaajia oli vähintään 50. Sivuston mukaan useimmissa maissa kyselyn täytti vähintään 75 ulkomaalaista työntekijää.

HS: Suosittua etuutta käytetään avoimesti väärin

Työnantajan työntekijälle tarjoamaa verovapaata liikunta- ja kulttuurietua käytetään avoimesti väärin, kertoo Helsingin Sanomat.

Liikunta- ja kulttuurietu on työntekijälle verovapaa etu 400 euroon asti. Edulla työntekijä voi hankkia esimerkiksi lippuja konsertteihin tai urheilutapahtumiin.

Etua ei saa vaihtaa rahaksi eikä sillä maksettaessa saa antaa rahaa takaisin. Siitä huolimatta verkon kauppapaikoilla myydään avoimesti lippuja, jotka on ostettu työntekijän liikunta- ja kulttuuriedulla.

Verohallinnon ylitarkastaja Mariia Suominen muistuttaa HS:ssä, että verovapauden etuna on se, että etu on henkilökohtainen.

– Jos joku muu etuutta käyttää, se ei olisi työntekijälle enää verovapaata, Suominen sanoo.

Myös mahdollisten sarjalippujen pitäisi olla henkilökohtaisia. Siksi etua ei verottajan mielestä pitäisi voida käyttää sellaisiin sarjalippuihin, joiden ostajaa ei voida enää myöhemmin selvittää.

Yksi etua tarjoavista yrityksistä on Epassi. Yrityksen toimitusjohtaja Niklas Löfgrenin mukaan väärinkäyttöön liittyvistä tapauksista tulee yhteydenottoja erittäin vähän. Hänen mukaansa Epassi pyrkii minimoimaan väärinkäytökset, mutta sillä ei ole juuri minkäänlaisia keinoja valvoa sitä, kuka esimerkiksi sarjalipun lopulta käyttää.

Pitäisikö englannista tehdä virallinen kieli Suomeen – yrittäjät vastasivat

Vain joka kymmenes pk-yrittäjä haluaa englannista virallisen kielen Suomeen, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Pk-yrittäjäkunnassa eniten englannin virallisen kielen kannatusta on yli kymmenen henkeä työllistävissä (15 prosenttia), teollisuudessa (14 prosenttia) ja alle 40-vuotiaiden yrittäjien parissa (14 prosenttia). Vähiten kannatusta on Pohjois-Suomessa (5 prosenttia).

Englannin nostamista viralliseksi kieleksi on esittänyt esimerkiksi Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen viime keväänä. Pölösen mukaan englanti virallisena kielenä vahvistaisi Suomen asemaa kansainvälisessä kilpailussa ulkomaisesta työvoimasta.

– Yrittäjäkunta ei näe englannin virallistamista ratkaisuna työperäisen maahanmuuton lisäämiseen. Työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, mutta siihen pitää löytää muita ratkaisuja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

– Hyvä ratkaisu on tarjota englanninkielisiä palveluita – yksityisiä ja julkisia – mutta vähintään yhtä tärkeää on panostaa suomen ja ruotsin taidon opettamiseen ja oppimiseen.

– Kun osaa Suomessa puhuttavia kieliä, myös kotoutuminen on helpompaa ja kynnys jäädä Suomeen matalampi. Suomen ja ruotsin osaamiseen pitäisi panostaa enemmän ulkomaisten opiskelijoiden valinnoissa ja koulutuksessa. Kun osaa kotimaisia kieliä, työllistää paremmin ja kotoutuminen Suomeen käy sujuvammin, Pentikäinen toteaa.

Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 080 pk-yritysten edustajaa 3.−12.6.2024. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.
Tutkimustulosten luottamusväli on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kaikille pitäisi taata ainakin kaksi viikkoa palkallista lomaa, vaatii liitto

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut esittää, että vuosilomalakia uudistetaan. Jokaiselle tulisi taata vähintään kaksi viikkoa palkallista lomaa vuodessa.

Nykyinen vuosilomalaki kohtelee liiton mukaan huonosti määräaikaisuuksia ja osa-aikatyötä tekeviä, sillä laki on tehty ajassa, jossa työskenneltiin pitkään saman työnantajan palveluksessa vakituisessa työsuhteessa.

– Määräaikaiset pätkätyösuhteet ovat yleistyneet valtavasti, eikä laki ota huomioon sitä, että nämäkin ihmiset tarvitsevat lepoa ja lomaa jaksaakseen töissä. Ihminen ei ole kone, ja elämä ei ole pelkkää työtä varten, sanoo tiedotteessa YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.

Vuosilomalain kokonaisuudistuksessa tulisi myös tarkastella lomien kertymisen oikeudenmukaisuutta.

– Jaottelu alle vuoden ja yli vuoden mittaisiin työ- ja virkasuhteisiin ei ole vuosilomien kertymisen osalta enää tätä päivää. Yhteiskuntamme tarvitsee kestäviä työuria sekä työkykyisiä tekijöitä, ja tästä huolehtiminen tulisikin olla työmarkkinapolitiikan kovinta ydintä.

Epäoikeudenmukaista tilannetta voitaisiin ammattiliiton mukaan helpottaa teknisillä muutoksilla jo ennen vuosilomalain kokonaisuudistusta: vuosilomankertymä tulisi muuttaa niin, että lomaa kertyisi 2,5 päivää heti palvelussuhteen alusta, ja lauantait eivät kuluttaisi ansaittua lomaa. Samalla voitaisiin siirtyä vuosiloman ansainnassa reaaliaikaiseen ansaintaan. Näillä muutoksilla voitaisiin jo varmistaa, että jokainen saisi vähintään kaksi viikkoa vuosilomaa omasta tilanteesta riippumatta.

Pitkällä tähtäimellä tavoitteeksi tulisi asettaa vuosilomapankin kaltainen järjestely, jossa kertyneet lomat seuraavat työntekijää määräaikaisista työsuhteista ja työnantajan vaihdoksista huolimatta.

– Vuosilomapankkia on kritisoitu kalliina ratkaisuna, mutta mitä maksaa kokonaisten sukupolvien uupuminen, Pöyhönen kysyy.

Neljänneksellä työllisistä on Suomessa kohonnut työuupumuksen riski tai todennäköinen työuupumus.

– Emme voi jäädä pyörittelemään peukaloitamme, vaan meidän tulee huolehtia sellaisten rakenteiden luomisesta, jotka pitävät huolta palautumisesta. Ylipäätään tietotyössä tehtyjen tuntien määrä on huono mittari tehokkuudelle.

– Kun kerran halutaan työmarkkinoita uudistaa, niin tässä olisi kokonaisuus, jota kehittämällä saataisiin suuri vaikutus ihmisten jaksamiseen ja näin työurien pituuteen. Lomien pitämistä tarvittaisiin myös enemmän tietoa, ja sitä pitäisikin seurata esimerkiksi osana Työolobarometria, Pöyhönen ehdottaa.

Yrittäjien mukaan yt-lakiin esitettävät muutokset ovat pääosin hyviä

Yhteistoimintalakiin esitettävät muutokset ovat Suomen Yrittäjien mukaan pääosin tarkoituksenmukaisia ja kannatettavia. Hallitusohjelmaan kirjatut muutokset tulee Yrittäjien mukaan viedä eteenpäin mahdollisimman nopeasti.

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti joulukuussa 2023 kolmikantaisen työryhmän valmistelemaan yhteistoimintalain uudistamista. Työryhmän mietintö julkaistiin perjantaina 28. kesäkuuta. Työryhmän työn pohjana on ollut pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelman kirjaukset.

Mietinnössä esitetään, että yhteistoimintalakia sovellettaisiin jatkossa pääasiassa yrityksiin, joissa työsuhteessa olevien työntekijöiden määrä on säännöllisesti vähintään 50. Tämä tarkoittaa soveltamisrajan nostamista nykyisestä.

Suomen Yrittäjät pitää muutosta hyvänä.

– Lain soveltamisrajan nostaminen on kannatettava ja tarkoituksenmukainen muutos. Yhteistoimintadirektiivin mukainen 50 työntekijän raja kuvaa myös yleiseurooppalaista näkemystä siitä, minkä kokoisiin yrityksiin on järkevää soveltaa yleisiä yhteistoimintavelvoitteita, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen-Sandberg sanoo tiedotteessa.

Mietinnössä esitetään niin kutsutun jatkuvan vuoropuhelun velvoitteen ja toimintaperiaatteen säilyttämistä myös 20–49 työntekijää säännöllisesti työllistävissä yrityksissä. Näissä yrityksissä vuoropuhelua koskevat menettelytavat kevenisivät nykyisestä.

– Hallitusohjelman kirjaus ja tavoite nostaa yhteistoimintalain soveltamisala 50 työntekijään säännöllisesti työllistäviin yrityksiin ja yhteisöihin on selkeä ja perusteltu. Vaikka mietinnössä esitetty malli jatkuvan vuoropuhelun velvoitteen toteuttamisesta 20–49 työntekijää työllistävissä yrityksissä on sinänsä joustava ja mahdollistaisi vuoropuhelun järjestämisen yrityksissä eri tavoin, ei mietinnön esitys tältä osin täytä hallitusohjelmassa asetettuja tavoitteita, Rytkönen-Sandberg sanoo.

– Työnantajan ja henkilöstön välinen yhteistoiminta toteutuu erityisesti pienissä yrityksissä luontevasti ja yrityksen toimintaan sopivalla tavalla riippumatta siitä, asettaako lainsäädäntö velvoitetta tällaiseen, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Esityksen mukaan jatkossa työnantajan, jonka palveluksessa olisi säännöllisesti 20–49 työntekijää, tulisi käydä yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut silloin, kun työnantaja harkitsisi 90 päivän ajanjakson aikana vähintään 20 työntekijän irtisanomista, osa-aikaistamista tai työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolista muuttamista tuotannollisella tai taloudellisella perusteella tai lomauttamista työsopimuslain 5 luvun 2 §:n 1 momentin 1 kohdan perusteella. Esitys perustuu joukkovähentämisdirektiivin vaatimuksiin.

– Esitys on lähtökohtaisesti perusteltu ja kannatettava, mutta jää osaltaan puutteelliseksi. Sääntely tulisi toteuttaa rajaamalla soveltamisala ainoastaan tilanteisiin, joissa on kyse joukkovähentämisdirektiivin mukaisesti joukkovähentämisistä eli nimenomaisesti irtisanomisista, Rytkönen-Sandberg toteaa.

Mietinnössä esitetään lisäksi, että yhteistoimintalain mukaisten muutosneuvotteluiden vähimmäiskesto olisi jatkossa hallitusohjelman mukaisesti neuvotteluissa käsiteltävistä asioista ja henkilöstömäärästä riippuen joko kolme viikkoa tai seitsemän päivää.

– Voimassa olevan lain vähimmäisneuvotteluajat ovat osoittautuneet liian pitkiksi. Tältä osin esitettävät muutokset ovat erittäin kannatettavia ja tarkoituksenmukaisia, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Työryhmä ei päässyt työssään yksimielisyyteen. Myös Suomen Yrittäjät jätti eriävän mielipiteen työryhmän mietintöön.

– Työryhmän mietinnössä esitettävät muutokset ovat lähtökohtaisesti hyviä ja kannatettavia. Osaltaan ehdotukset jäävät kuitenkin puutteellisiksi. Mietinnön ehdotukset eivät myöskään sellaisenaan kokonaisuudessaan toteuta hallitusohjelmaan kirjattuja tavoitteita, Rytkönen-Sandberg sanoo.

Tämä ominaisuus on nyt valuuttaa työmarkkinoilla

Ulospäinsuuntautuneiden miesten mahdollisuudet menestyä työmarkkinoilla ovat parantuneet merkittävästi 2000-luvun alusta lähtien.

– Työelämässä menestykseen johtavia polkuja on nykyään monia. Tunnollisuus ja korkea koulutus ovat säilyttäneet arvostuksensa, mutta rinnalle on noussut myös ulospäinsuuntautuneisuus, johon kuuluvat sosiaalisuus, aktiivisuus ja energisyys, kertoo erikoistutkija Ramin Izadi Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta VATT:sta.

Tiedot käyvät ilmi uudesta Evolving Returns to Personality -tutkimuksesta, joka on vastikään vertaisarvioitu ja hyväksytty julkaistavaksi arvostetussa amerikkalaisessa taloustiedejournaalissa Journal of Labor Economicsissa. Tutkimuksen ovat tehneet yhteistyössä Ramin Izadi ja Joonas Tuhkuri, joka on Tukholman yliopiston apulaisprofessori ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan Senior Fellow -tutkija.

Ulospäinsuuntautuneet työllistyvät ja ansaitsevat aiempaa paremmin

Koulutus ja älykkyys ovat perinteisesti olleet voimakkaasti yhteydessä menestykseen työmarkkinoilla. Menestymiseen liittyy kuitenkin muutakin kuin älykkyys. Myös persoonallisuudella on väliä. Esimerkiksi tunnollisuus on persoonallisuuden piirre, joka auttaa menestymään koulussa. Ulospäinsuuntautuneisuus (ekstroversio) on taas negatiivisesti yhteydessä koulumenestykseen. Viime aikoina sitä on kuitenkin alettu arvostaan työmarkkinoilla yhä enemmän.

– Älykkyys ja ahkera koulunkäynti ovat tekijöitä, joka voimakkaimmin vaikuttavat tuloihin. Ne, jotka kouluttautuvat pidemmälle, pääsevät suoraan hyväpalkkaisiin töihin. Tunnollisuus, kouluttautuminen ja älykkyys ovat siis hyödyllisiä piirteitä työelämässä edelleen. Kun käy tunnollisesti koulut loppuun ja on fiksu, sillä pärjää, Izadi sanoo.

Rinnalle on kuitenkin noussut toinen tie. Kun ulospäinsuuntautuneisuus aiemmin ennusti huonoa koulumenestystä ja sitä kautta mahdollista työttömyyttä ja alempaa ansiotasoa, näin ei enää välttämättä ole. Ulospäinsuuntautuneet työllistyvät aiempaa paremmin, minkä lisäksi osa heistä on voinut nousta työelämässä hyvillekin ansioille koulutuksesta riippumatta.

– Havaitsemaamme ilmiötä voi selittää esimerkiksi se, että työmarkkinoille on tullut paljon uusia palveluammatteja ja työpaikkoja, jotka vaativat hyviä tiimityötaitoja. Ilmiön pohjimmainen syy on silti edelleen avoin kysymys, Izadi sanoo.

Aineistona varusmiehet

Izadin ja Tuhkurin tutkimuksen aineistona olivat 480 000 suomalaista varusmiestä, jotka olivat syntyneet vuosina 1962–1979. He suorittivat asepalveluksessa kokeen, jossa mitattiin kognitiivisia taitoja, eli visuaalista hahmotuskykyä, matemaattista ongelmanratkaisua ja kirjallista päättelykykyä, sekä persoonallisuustestin.

Tutkimuksessa käytettiin lisäksi aineistona samojen varusmiesten vero- ja koulutustietoja vuosilta 2001–2015, jolloin he olivat 36–39 vuotiaita.

Tuhkuri kuvaa, että tutkimuksessa tarkasteltiin sitä, mihin testatut varusmiehet olivat parhaassa työiässään päätyneet: tuloja, työllisyyttä, kouluttautumista.

– Iso osa ulospäinsuuntautumisen positiivisesta vaikutuksesta syntyi työllistymisestä. Ulospäinsuuntautuneiden työllisyys oli kasvanut tunnollisia voimakkaammin. Tämä osoittaa, miten tiettyjen ominaisuuksien markkina-arvo, taitojen arvostus, on muuttunut yli ajan, ja nimenomaan myös tulojakauman alapäässä.

Kaksi työmarkkinapolkua

Izadin ja Tuhkurin tutkimuksessa erottuu kaksi erityyppistä työmarkkinapolkua, jotka ovat yhteydessä jo nuorena ilmeneviin persoonallisuuden piirteisiin.

Ulospäinsuuntautuneisuus ennustaa edelleen matalampaa koulutustasoa, mutta myös pidempää työkokemusta, ja viittaa usein käytännönläheisempään rooliin työelämässä. Ulospäinsuuntautuneiden työllisyys ja tulot ovat kasvaneet. Tämä on uusi ilmiö.

Kognitiivinen kyvykkyys ja tunnollisuus puolestaan ennustavat edelleen korkeampaa koulutustasoa ja sijoittumista korkeasti koulutettuihin ja hyvin palkattuihin ammatteihin. Heidän asemansa on pysynyt vakaana. Älykkyyden merkitys on jonkin verran laskenut.

Tutkimuksen tutkittavat edustivat noin 80 prosenttia ikäluokkansa miehistä. Kaikki tutkittavat olivat varusmiehiä, eikä tutkimuksen tuloksia välttämättä voi yleistää koskemaan esimerkiksi naisia.

Nämä asiat ärsyttävät suomalaisia eniten avokonttorissa

Avokonttori ärsyttää suomalaisia eniten toimistolla. Tämä selviää työympäristöjen asiantuntija Technopoliksen keväällä teettämästä kyselytutkimuksesta.

Avokonttorissa työskentelevistä vastaajista lähes puolet (44 prosenttia) nimesi avokonttorin ärsyttävimmäksi asiaksi toimistolla. Avokonttori ärsyttää siis huomattavasti enemmän kuin esimerkiksi toimimattomat tekniset laitteet (14 prosenttia), kokoushuoneiden heikko saatavuus (5 prosenttia), vanhat kalusteet (3 prosenttia) tai kollegat (3 prosenttia).

Mikä suomalaisia sitten avokonttorissa tarkkaan ottaen tuskastuttaa? Vastauksissa korostui työnteon keskeytyminen tai häiriintyminen kollegojen puheesta (37 prosenttia) tai muista toimiston äänistä, kuten näppäimistön nakuttelusta.

Eri ikäryhmien vastauksissa oli myös eroja. Alle 35-vuotiaille työrauha oli vanhempia ikäryhmiä tärkeämpi: Työnteon keskeyttävä puhuminen ärsyttää lähes joka toista (47 prosenttia) alle 35-vuotiaista, mutta vain reilua neljännestä (27 prosenttia) yli 50-vuotiaista vastaajista.

– Kyselytutkimuksen tulokset korostavat, miten tärkeää on kartoittaa kunkin työyhteisön yksilölliset tarpeet ja huomioida ne työympäristön suunnittelussa. Avokonttorissakin voidaan esimerkiksi erilaisilla tila- ja kalusteratkaisuilla luoda niin keskittymiseen kuin kollegojen kanssa jutusteluun ja ideointiin soveltuvia tiloja, sanoo Technopoliksen konseptipäällikkö Jaana von Bell tiedotteessa.

Valtaosa kyselytutkimuksen vastaajista (69 prosenttia) tunnisti myös hyötyjä avokonttorissa työskentelyssä, tärkeimpänä näistä arjen epäviralliset keskustelut työkavereiden kanssa (42 prosenttia). Ne olivat ylivoimaisesti pidetyin asia avokonttorissa kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisesti alle 35-vuotiaille (53 prosenttia) vastaajille.

Technopoliksen teettämä kyselytutkimus toteutettiin YouGovin Omnibus-verkkopaneelissa helmi–maaliskuussa 2024. Kyselyyn vastasi 1004 suomalaista, joista 55 prosenttia työskentelee avokonttorissa. Otos on iältään, sukupuoleltaan ja alueellisesti kansallisesti edustava otos täysi-ikäisistä toimistotyöntekijöistä.

Ravintola-alalla joka kuukausi yli 200 työtapaturmaa

Työntekijät kohtaavat ravintolan keittiössä monta erilaista riskiä samaan aikaan. Ahtaassa tilassa työskennellään terävien työkalujen ja kuumien laitteiden lähistöllä, ja samalla työ täytyy tehdä nopeasti ja tarkasti

Vakuutusyhtiö Fennian ja Tapaturmavakuutuskeskuksen tilastojen mukaan valtaosa ravintola-alan työtapaturmista johtuu terävien esineiden kuten veitsien huolimattomasta käsittelystä. Myös painavien esineiden, kuten jäteastioiden, kuormien ja pöytien nostaminen sekä liikkuessa tapahtuvat törmäykset ja kompastumiset aiheuttavat paljon tapaturmia.

Fennian riskienhallintapalveluiden osastopäällikkö Petteri Sistosen mukaan yleisin työtapaturmien taustasyy on sellaisessa työturvallisuuskulttuurissa, jossa työturvallisuus nähdään vain kapea-alaisesti ja tapaturmien ajatellaan kuuluvan työnkuvaan.

Hänen mukaansa hyvällä suunnittelulla ja huolellisuudella moni haaveri olisi helposti ehkäistävissä, mutta toisaalta työturvallisuuteen vaikuttaa olennaisesti myös resursointi ja työn määrä.

– Ravintolan suurimpia haasteita ja riskin aiheuttajia on kiire. Ruoka täytyy valmistaa ja tarjoilla kovassa kiireessä ja paineessa, koska ruokailuajat ovat usein samat, mutta toisaalta ravintolan voi olla vaikea ennakoida päivän kysyntää, sanoo Sistonen tiedotteessa.

Majoitus- ja ravintola-alalla sattuu Tapaturmavakuutuskeskuksen mukaan noin 2 700 työpaikkatapaturmaa vuosittain. Määrät olivat korkeampia vielä ennen vuosien 2020 ja 2021 koronarajoituksia, mutta rajoitusten myötä alan työt vähenivät selvästi, jolloin työtapaturmiakin sattui vähemmän.

Vuoden 2021 jälkeen alan työt ja työtapaturmat ovat lähteneet jälleen kasvuun, mutta määrät ovat pysyneet ainakin toistaiseksi selvästi pienempinä kuin ennen koronarajoituksia.

Turvallisuus kannattaa tuoda osaksi ravintolatyön suunnittelua

Useimmat työpaikkatapaturmat ovat lieviä ja vaativat vain parin päivän sairaspoissaolon, jos sitäkään. Sistonen kuitenkin muistuttaa, että hektisessä työympäristössä lyhytkin poissaolo voi johtaa kierteeseen.

– Kun vakituinen työntekijä joutuu jäämään yllättäen pois töistä, saattaa se tarkoittaa myös työkavereille hektisempää ja kuormittavampaa työpäivää, vaikka tuuraaja löytyisikin. Julkisuudessa on puhuttu paljon ravintola-alan työvoimapulasta, kun moni alan työntekijä vaihtoi työpaikkaa koronarajoitusten aikoihin. Työvoimapula luonnollisesti vaikeuttaa entisestään työturvallisuuden kehittämistä.

Sistosen mukaan vakavimmat työtapaturmat aiheutuvat liikkumisesta, kuten lähes kaikilla muillakin aloilla.

– Puolet yli kuukauden mittaisista sairauspoissaolosta aiheuttaneista tapaturmista on sattunut liikkuessa, kun työntekijä esimerkiksi kompastuu lattialle jääneeseen esineeseen, liukastuu lattialla lojuviin ruokajätteisiin tai rasvaan tai törmää johonkin.

– Keittiö voi olla monessa ravintolassa melko ahdas. Esimerkiksi vanha rakennus, johon ravintola on avattu, ei välttämättä ole suunniteltu nykyaikaista ravintolatoimintaa varten. Työskentelyn suunnittelussa on myös saatettu painottaa ennemmin tehokasta ja nopeaa työskentelyä turvallisuuden kustannuksella. Tämä voi tarkoittaa ahtaita kulkuväyliä ja epäkäytännöllisiä työtasoja.

Sistonen korostaa, ettei riskialttiiseen työympäristöön pidä tyytyä.

– Siitähän ei pääse mihinkään, että keittiössä ja salin puolella täytyy usein nostaa kuumia, painavia esineitä ja astioita ahtaassa tilassa kiireessä. Sen vuoksi onkin tärkeää, että nostamiset tehdään oikeaoppisesti ja tarvittaessa kaverin kanssa, ja työskentelyrytmi suunnitellaan työyhteisössä yhdessä. Kantomatkoja kannattaa mahdollisuuksien mukaan minimoida käyttämällä työntövaunuja, hän sanoo.

Työturvallisuus on sujuvaa, yhdessä mietittyä työtä

Ravintolan pyörittäminen varsinkin ruuhka-aikaan on tarkkaa joukkuepeliä ja vaatii monipuolista osaamista. Tilanteet voivat vaihdella nopeastikin, jolloin kasvaa myös riski, että jotain sattuu. Työturvallisuuden kehittäminen vaatii sekin ravintolan työntekijöiden yhteistyötä.

‒ Toimivimmat ratkaisut työturvallisuuskulttuurin kehittämiseksi löytyvät parhaiten yhteistyössä. Kun koko tiimi on miettimässä ravintolatyön turvallisuutta, kehitetään samalla työn sujuvuutta ja tehokkuutta. Osallistaminen usein myös lisää työntekijöiden tahtoa priorisoida omaa ja muiden turvallisuutta. Vastaavasti muualta saneltu turvallisuussäännöstö usein jää käytännössä toteutumatta, Sistonen sanoo.

Hänen mukaansa keittiötyön johtaminen on erityisen merkittävä turvallisuustekijä, jotta keittiössä ei tarvitse hosua.

– Ravintola-alan työturvallisuus lähtee usein työjärjestelyjen kehittämisestä ja muuttamisesta. Tähän tarvitaan kaikkia työntekijöitä, jotka parhaiten tuntevat työskentelytilan.

”Hätkähdyttävä tieto” – vain joka toisella nuorella riittävä lukutaito työelämään

Ysiluokkalaisten lukutaidon taso laski OECD-maiden kesken verrattuna viidenneksi eniten tänä vuonna. PISA-testi tehtiin 2022. Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkkö avaa tilannetta Verkkouutisille.

– Heikkoja lukijoita oli vielä vuonna 2018 13,5 prosenttia. Nyt heikkoja lukijoita oli 21 prosenttia. Kun vuonna 2018 olimme PISA-rankingissa jaetulla kärkisijalla, nyt emme mahtuneet Top 10 -joukkoon.

Jäkkö nostaa esiin muitakin huolestuttavia piirteitä suomalaisten lukutaidosta ja lukemisesta yleensä. Neljäsluokkalaisista 16 prosenttia kertoo, ettei oikeastaan näe vanhempaansa tai huoltajaansa lukemassa kirjaa.

Lukutaitoon liittyvät pulmat jatkuvat aikuisuuteen asti, ja vaikuttavat myös työllistymiseen ja työelämään yleisemmin.

– Monet tutkimukset, joilla seurataan suomalaisten ja erityisesti lasten ja nuorten lukutaitoa, osoittavat, että kodin merkitys lapsen lukutaidolle on koko ajan merkittävämpi. Eli koulu ei pysty täysin enää tasaamaan lukemisen kehitystä. Ja kun kodeissa luetaan entistä vähemmän, niin se vaikutus ikään kuin kertautuu. Meillä on enenevässä määrin lapsia, jotka jäävät kokonaan ilman varhaisia lukukokemuksia, Jäkkö kertoo.

Työelämä ja lukutaito

– Se, mikä oikeastaan itselleni tuli tosi hätkähdyttävänä tietona oli yleislukutaidon taso. Pisan tuloksissa on määritelty, että opiskelun ja työelämän kannalta vähimmäislukutaidon taso on lukutaidon taso kolme, eli tyydyttävä lukutaito. Suomessa sen tavoittaa 56 prosenttia nuorista, kun he valmistuvat peruskoulusta. Eli hieman yli puolet nuorista valmistuu peruskoulusta sellaisella lukutaidolla, että he ovat valmiita opiskelemaan tai työelämään. Tämä oli minusta hätkähdyttävä tieto, Jäkkö toteaa.

Hänen mukaansa liian moni nuori joutuu työelämässä ja aikuistuessaan vaikeuksiin.

– Se, mikä heikosta lukutaidosta usein myös seuraa, on se, että kun ei ole sanoja ilmaista itseään, niin jää helposti yhteisöjensä ulkopuolelle. Syrjäytymisen riski alkaa kasvaa. Meillä on harhakäsitys siitä, että meillä on ammatteja, joissa ei tarvita sitä lukutaitoa niin kauheasti. Aiemmin saatettiin vain kertoa, mitä me osaamme.

– Nyt pitää pystyä kertomaan omasta osaamisesta, pitää osata täyttää lomakkeita, pitää ymmärtää se, mitä työhakuilmoituksessa kerrotaan. Tämä kaikki vaatii tosi hyvää lukutaitoa, Jäkkö jatkaa.

Työnhaku vaati lukutaitoa

Työllisyyspalveluissa on havaittu, että itse asiassa monen työnhaku on vaikeaa, luku- ja kirjoitustaito ei riitä. Mitä sillä on tehtävissä?

– Se on erittäin hyvä kysymys, koska tämähän koskettaa aikuisia, joille ei ole juuri tarjolla lukutaitoa edistävää erityiskoulutusta, ainakaan työllisyyspalvelujen piirissä. Tietenkin tähän liittyy myös kielitaitokysymys, mutta Helsingin kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa tehdyssä taustakyselyssä he tunnistivat tämän ilmiön myös ihan kantasuomalaisten. Siis suomea tai ruotsia äidinkielenään puhuvien keskuudessa. Eli tämä ei ole kielitaitokysymys, vaan on perustaitokysymys, Jäkkö kertoo.

Hänen mukaansa saatamme tulkita lukutaidon puutteen esimerkiksi asenneongelmaksi tai viivyttelyksi. Käytännössä kuitenkin heikko lukutaito aiheuttaa sen, että ihminen ei saakaan asiaansa eteenpäin, koska ei joko ymmärrä lukemaansa tai ei pysty kertomaan omasta tilanteestaan.

– Tähän me tarvitsisimme sekä uusia rakenteita ja tukimuotoja, mutta myös tunnistamisen kykyä tälle asialle. Työnantajathan voisivat tukea työntekijöidensä lukutaitoa. Voisiko meillä olla työhyvinvointipäivien ohjelmassa myös esimerkiksi lukupiirejä tai yhteistä lukemista. On nimittäin tutkittu, että yrityksissä useammin helpotetaan prosesseja kuin lisätään työntekijöiden osaamista, Jäkkö huomauttaa.

Kirjojen merkitys

Kiinnostavaa on, että lukutaitotilanteesta huolimatta suomalaiset ovat edelleen ahkeria kirjaston käyttäjiä. Myös äänikirjoja kuunnellaan paljon.

– Me suomalaiset olemme älyttömän aktiivisia kirjaston käyttäjiä ja me olemme aktiivisia äänikirjan kuuntelijoita, miljoona suomalaista kuunteli viime vuonna äänikirjaa. Mutta olemmeko me sitten samaan aikaan reiluja niitä kirjallisuuden tekijöitä kohtaan. Eli saavatko he esimerkiksi niistä kirjastolainoista kaikista eri formaateista riittävän palkkion, Jäkkö pohtii.

Ilman kirjailijaa ei tietenkään ole luettavaa. Siksi on keskeistä, että myös kirjailijan ammatti saisi suomalaisessa yhteiskunnassa riittävän arvostuksen.

– Haluaisin lempeästi haastaa myös suomalaisia siinä, että kuinka usein me jäämme sinne viidenneksisadanneksi jonottajaksi kirjaston listalle ja kuinka usein me itse piipahdamme kirjakauppaan ja ostamme kirjailijan kirja. Se on tietysti arvovalinta, jonka toivoisin suomalaisten yhä useammin tekevän. Moni sanoo, että kirjat jäävät hyllyyn ja ei niille ole tilaa, mutta kyllä niille varmasti mielellään on jatkokäyttäjiä.

Opettajajärjestö syyttää varhaiskasvatuksen työnantajia törkeästä vedosta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto pitää tätä ”törkeänä vetona” ja osoituksena siitä, että Sivistan johdossa ei arvosteta opettajia lainkaan.

Sivistysala eli Sivista ilmoitti torstaina neuvottelevansa yksityisen varhaiskasvatuksen työehtosopimuksen. OAJ:n vuosia sitten tekemästä aloitteesta yksityinen varhaiskasvatus siirtyy sosiaalialan työehtosopimuksesta opetusalalle. Sivista on kuitenkin jättämässä OAJ:n neuvottelujen ulkopuolelle.

– Yksityisessä varhaiskasvatuksessa OAJ on kaikista edustavin opettajien ja päiväkodin johtajien liitto, ja nyt Sivista on jättämässä heidät ilman edustajaa työehtosopimusneuvotteluissa. Tämä on todella erikoista, sillä varhaiskasvatus on osa koulutusjärjestelmää eikä sosiaalihuoltoa. Tämä osoittaa, että Sivistan johto ei lainkaan arvosta opettajia, Murto sanoo tiedotteessa.

Hän uskoo, että Sivistan ratkaisu liittyy yksityisen opetusalan neuvotteluihin.

– Sivistan päätös jättää OAJ ulkopuolelle on luottamusta merkittävästi rapauttava toimi, joka johtuu mitä todennäköisimmin yksityisen opetusalan neuvottelutilanteesta. Me haemme yksityisellä opetusalalla ratkaisua, joka turvaa kelpoisten opettajien saatavuuden sekä pysyvyyden alalla. Se on tärkeää myös yksityisessä varhaiskasvatuksessa, mutta Sivistan viesti opettajille tuntuu olevan se, että teitä ei tarvita eikä arvosteta. Toivon, että Sivista harkitsee vakavasti uudelleen asiaa, Murto sanoo.

Opettajien ja päiväkodin johtajien vastuulla on varhaiskasvatuksen pedagogiikka. OAJ on heidän edunvalvojansa.

– Erityisen oudolta Sivistan ratkaisu vaikuttaa siksi, että kelpoiset varhaiskasvatuksen opettajat valmistuvat yliopistoista ja ovat siten OAJ:n jäseniä. Yksityisessäkin varhaiskasvatuksessa työskentelee yli 1 100 jäsentämme, OAJ:n neuvottelujohtaja Petri Lindroos sanoo.

– Töitä heille löytyy kyllä kunnaltakin, sillä pula kelpoisista opettajista on varhaiskasvatuksessa kova. Mutta siihen tietenkin pyrimme, että Sivista näkee opettajien arvon ja ottaa meidät mukaan neuvottelemaan työehtosopimuksesta, Lindroos jatkaa.

Työssäoloehdon kertyminen muuttuu

Palkansaajan työssäoloehdon kertyminen työllistymistä edistävästä palvelusta ja palkkatuetusta työstä muuttuu 2. syyskuuta 2024. Tuolloin astuvat voimaan eduskunnan hyväksymät lait työssäoloehdon muutoksista.

Lisäksi ansiopäivärahan määrää porrastetaan niin, että ansiopäiväraha pienenee työttömyyden pitkittyessä. Myös ansiopäivärahan muutokset tulevat voimaan 2. syyskuuta 2024.

Työllistymistä edistävän palvelun ajalta ei jatkossa kerry lainkaan palkansaajan työssäoloehtoa. Muutos tulee voimaan 2. syyskuuta 2024. Työllistymistä edistävän palvelun ajalta kertyy kuitenkin työssäoloehtoa tämän jälkeenkin, jos palvelu on alkanut 1. syyskuuta tai aiemmin.

Jatkossa työssäoloehtoa ei pääsääntöisesti kerry palkkatuetun työn ajalta. Aiemmin 75 prosenttia palkkatuetusta työstä on kerryttänyt työssäoloehtoa.

Palkkatuetun työn ajalta kertyy jatkossakin työssäoloehtoa vain, jos tarkoituksena on alentuneesti työkykyisen tai yli 60-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työllistäminen. Työssäoloehto alkaa kuitenkin tällöin kertyä vasta 10 kuukauden työskentelyn jälkeen, ja palkkatuetusta työstä huomioidaan työssäoloehdon kertymistä laskettaessa 75 prosenttia.

Jatkossa palkkatuetun työn tekeminen kuitenkin pidentää työssäoloehdon tarkastelujaksoa koko kestonsa ajalta. Jos TE-palvelut asettaa asiakkaalle karenssitilanteessa työssäolovelvoitteen, jatkossa työssäolovelvoite täyttyy palkkatuetussa työssä nykyistä nopeammin. Lisäksi palkkatuettu työ voidaan ottaa kokonaisuudessaan huomioon, kun lasketaan työmarkkinatuen odotusaikaa.

Muutokset tulevat voimaan 2. syyskuuta 2024. Palkkatuetusta työstä voidaan kuitenkin huomioida työssäoloehtoa laskettaessa 75 prosenttia vielä tämän jälkeenkin, jos työ on alkanut 1. syyskuuta tai aiemmin.

Ansiopäivärahan määrää porrastetaan niin, että ansiopäiväraha pienenee työttömyyden pitkittyessä. Ansiopäivärahaa pienennetään 20 prosenttia, kun sitä on maksettu 40 päivältä. Kun päivärahaa on maksettu 170 päivältä, sitä pienennetään vielä 25 prosenttia alkuperäisestä määrästään.

Ansiopäivärahan määrää ei kuitenkaan voida pienentää niin paljon, että se olisi pienempi kuin peruspäiväraha. Ansiopäivärahan muutokset tulevat voimaan 2. syyskuuta 2024. Ansiopäivärahan määrää ei porrasteta, jos päivärahakausi on alkanut ennen lain voimaantuloa.

Työn kevyempi verotus kannustaisi lisätyöhön ja säästämiseen

Kaksi kolmesta (66 prosenttia) suomalaisesta arvioi säästävänsä enemmän rahaa tulevaisuutta varten, jos ansiotulojen verotusta alennettaisiin tuntuvasti. 40 prosenttia suomalaisista keventäisi ansiotuloverotusta ainakin hieman, selviää Elinkeinoelämän valtuuskunnan (EVA) kevään 2024 arvo- ja asennetutkimuksesta.

Neljännes suomalaisista (26 prosenttia) ei usko säästämisensä lisääntyvän veronkevennysten toteutuessa. Lisäksi enemmistö suomalaisista (62 prosenttia) arvioi, että oman kotitalouden elintaso paranisi, ja 58 prosenttia käyttäisi myös enemmän rahaa palveluihin.

Kyselyn mukaan neljäsosa (23 prosenttia) suomalaisista tekisi veronkevennyksen myötä nykyistä enemmän töitä. Enemmistö (67 prosenttia) kuitenkin pitää oman työntekonsa lisäämistä epätodennäköisenä. Vain kymmenen prosentin kohdalla tuntuva veronalennus johtaisi työnteon vähenemiseen.

– Suomi lukeutuu OECD-maiden vertailussa ankarimpiin työn verottajiin. Kireä verotus ei kannusta haastavampiin työtehtäviin, ja omaa taloutta on vaikea kohentaa ylitöitä tekemällä, jos lisätuloista jää käteen alle puolet. Arvo- ja asennetutkimuksen tulosten valossa ansiotuloveron tuntuvalla keventämisellä olisi positiivisia vaikutuksia taloudelliseen toimeliaisuuteen, toteaa EVA:n johtava veroasiantuntija Emmiliina Kujanpää tiedotteessa.

Tulosten mukaan liki puolet (49 prosenttia) huolestuisi veronalennuksien seurauksena yhteiskunnan turvaverkkojen ja palveluiden heikkenemisestä. Epätodennäköisenä huolestumistaan pitää 41 prosenttia suomalaisista.

Kolmasosa (34 prosenttia) suomalaisista pitää todennäköisenä, että tuntuvat veronalennukset osoittautuvat virheeksi, eli jälkikäteen tarkasteltuna toivoisi niiden jääneen toteutumatta. Puolet suomalaisista (50 prosenttia) pitää tätä epätodennäköisenä.

Arvo- ja asennetutkimuksessa selvitettiin suomalaisten näkemyksiä verotuksen tasosta. Viidennes suomalaisista (21 prosenttia) kiristäisi ansiotuloverotusta. Kolmasosa (36 prosenttia) pitäisi verotuksen tason nykyisellään, ja 40 prosenttia alentaisi ansiotuloveroa ainakin hieman. Yli puolet johtavassa asemassa olevista sekä ylemmistä toimihenkilöistä keventäisi ansiotulojen verotusta.

Tulokset perustuvat 2 087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13. maaliskuuta – 21. maaliskuuta 2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pois lukien Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan.

LUE MYÖS:
Saitko palkankorotuksen? Näin paljon siitä menee veroihin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)