Verkkouutiset

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi. LEHTIKUVA/Getty Images/AFP Chip Somodevilla

Yrittääkö Joe Bidenin hallinto pullauttaa Vladimir Putinin ulos ennen välivaaleja?

Republikaanien mielipide Joe Bidenin sotatoimia kohtaan on muuttunut parissa kuukaudessa merkittävästi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Konservatiiveista yhä useampi kannattaa nyt Joe Bidenin sotatoimia, mutta Trump-republikaanit ovat skeptisiä jättimäisten Ukraina-tukipakettien suhteen. 40 miljardin apu ja edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosin retoriikka paljastavat Bidenin hallinnon päättäväisyyden: ”Thoughts and prayers” on vaihtunut muotoon ”Until victory is won”.

Venäjän hyökkäyssota on edelleen ulkopoliittinen pääuutinen Yhdysvalloissa. Vielä maaliskuussa enemmistö kansasta ei joidenkin mielipidetiedustelujen mukaan luottanut presidentti Bidenin kykyyn sodan ratkaisemisessa, mutta tilanne on etenkin republikaanien kohdalla muuttunut merkittävästi. Kun kaksi kuukautta sitten Bidenin toimia piti onnistuneena 21 prosenttia republikaaneista, on määrä nyt 26 prosenttia.

Bidenin toimia epäonnistuneina pitävien määrä on puolestaan pudonnut 67 prosentista 55 prosenttiin. Kaikista yhdysvaltalaisista Bidenin toimia pitää onnistuneena 45 prosenttia ja epäonnistuneena 34 prosenttia. Epävarmoja kannastaan on noin 20 prosenttia.

Republikaanit kahdessa leirissä, tukipaketti jumissa senaatissa

Kongressin republikaanit ovat jakaantuneet karkeasti kahteen leiriin. ”Perinteiset” konservatiivit, kuten Lindsey Graham, Mitch McConnell ja Mitt Romney ovat olleet koko ajan myötämielisiä Ukrainan auttamiselle, kun taas Trump-mieliset, kuten Dan Crenshaw, Marjorie Taylor Greene ja Jim Jordan ovat olleet skeptisempiä.

Kuitenkin Crenshaw ja Greene ottivat hiljattain yhteen Twitterissä. Crenshawn mielestä rahan laittaminen vihollisarmeijan tuhoamiseen, ilman omia miestappiota on hyvä sijoitus. Taylor Greenen mukaan taas talouspakotteet Venäjää vastaan nostavat inflaatiota ja bensan hintaa, eikä Yhdysvaltojen tulisi käydä ”sijaissotia” (”proxy wars”).

Edustajainhuoneesta läpi äänestetty 40 miljardin Ukraina -tukipaketti jumii tällä hetkellä senaatissa ja jarrumiehenä toimii Rand Paul (R). Paulin mukaan Ukrainaa tulisi auttaa, mutta 40 miljardia on liikaa. Myös rahan tarkka osoite ja käyttökohde tulisi hänen mielestään selvittää.

Yhdysvallat on tähän mennessä toimittanut sotilastarvikkeita Ukrainaan noin 6,5 miljardin dollarin edestä. 40 miljardin lisäpanostus olisi esimerkiksi kaikkien EU-maiden myöntämään 1,4 miljardiin verrattuna lähes historiallinen. Vertailun vuoksi Venäjän puolustusmenot vuonna 2021 olivat 66 miljardia.

Mikä käänsi republikaanien kelkan?

Nyky-republikaanit kannattavat laajalti Donald Trumpin ”America First”-politiikkaa. Yhdysvaltoja ei haluta nähdä ulkomaisten sotien osapuolena ja epäonnistumisena pidetty Bidenin Afganistan-vetäytyminen vahvisti mielikuvaa. Mikä siis käänsi republikaanien pään kahdessa kuukaudessa?

Erään selitysmallin mukaan moni ei aluksi uskonut Ukrainan mahdollisuuksiin. Sota nähtiin sisällissodan kaltaisena, johon puuttuminen ei maksaisi vaivaa. Karut kuvat siviilien tuhoamisesta ovat kuitenkin kauhistuttaneet myös konservatiivit ja näyttävästi dokumentoidut Venäjän sotaepäonnistumiset tehneet selväksi, että länsimainen aseteknologian avulla Ukraina voi oikeasti voittaa sodan. Altavastaajan kannattaminen ja sodassa menestyminen ovat syvällä yhdysvaltalaisessa DNA:ssa

Intohimoisimmat Trumpin kannattajat suhtautuvat kuitenkin Volodomyr Zelenskyihin edelleen skeptisesti. Syynä ovat Joe Bidenin pojan, Hunter Bidenin väitetyt kytkökset ukrainalaiseen energiayhtiö Burismaan. Tästä syystä Ukrainan hallinto nähdään korruptoituneena, Washingtonin eliitin rahanpesukoneena, johon massiiviset tukipaketit todellisessa liittyvät.

Pelosin paradigman muutos

Vaikka politiikan toisella laidalla demokraatit ovat tukeneet Ukrainaa ja Zelenskyitä sodan alusta asti yhdessä rintamassa, on retoriikka muuttunut parissa kuukaudessa päättäväisemmäksi.

Kun edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi twiittasi vielä 6.2.2022 ”tukea ja rukouksia Ukrainan kansalle”, on hän Kiovassa vierailtuaan (1.5.2022) alkanut käyttää toistuvasti termiä ”until victory is won”, tarkoittaen Yhdysvaltojen päättäväisyyden astetta Ukrainan auttamisessa. Pelosin puheet ja tukipakettien suuruus ovat kieltämättä linjassa. 40 miljardia ei ole enää tasoa: ”thoughts and prayers”.

Vaikuttaa siltä, että Pelosi ja demokraatit Bidenin johdolla eivät ainoastaan yritä auttaa Ukrainaa selviytymään, vaan lyömään Venäjän kanveesiin. Ukrainan sotavoitto saattaisi syöstä Putinin vallasta, joka olisi iso voitto myös Bidenille.

Niin iso, että se saattaisi keikauttaa myös marraskuun välivaaliasetelmat päälaelleen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)