Verkkouutiset

Suljettu Vaalimaan raja-asema itärajalla 18. maaliskuuta 2024 LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Voiko hallituksen lakihanke itärajasta edetä? Näin hallitusneuvos arvioi lausuntoja

Sanna Palo sanoo Verkkouutisille, ettei lausuntopalaute yllättänyt.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallituksen lakiluonnos välineellistetyn maahantulon torjumiseksi Suomen itärajalla on nostattanut voimakkaita näkemyksiä lausuntokierroksella. Esitysluonnos on herättänyt arvostelua etenkin oikeisoppineissa, kun taas toisaalla sen etenemistä pidetään välttämättömänä.

Sisäministeriö pyysi lausuntoja lähes 50 taholta. Lausuntokierros oli poikkeuksellisen lyhyt ja se päättyi eilen maanantaina.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Verkkouutiset haastatteli hallitusneuvos Sanna Paloa sisäministeriön rajavartio-osastolta.

Voitko lausuntopalautteen pohjalta arvioida, pystyttekö tämän lakihankkeen osalta etenemään?

– Lausuntojen määräaika päättyi vasta eilen, ja analyysi tästä on kesken. Olemme saaneet hyvin erityyppisiä lausuntoja, joissa on tärkeää sisältöä. Lausunnot täytyy käydä huolella läpi ja miettiä niiden vaikutukset jatkotyöskentelyyn. En vielä tässä yhteydessä pysty sanomaan, mikä se lopputulema on.

Ketkä lausuntoja käyvät läpi ja mikä on aikataulu?

– Käymme lausuntoja läpi samassa sisäministeriön valmisteluryhmässä, jossa tätä hallituksen esitysluonnosta on viimeistelty.  Aikataulua ei ole vielä loppuun asti päätetty. Lausuntopalaute on varsin mittava ja meidän on nyt arvioitava, miten kauan sen läpikäymisessä menee. Lausunnoissa on paljon kehittämis- ja korjauslistaa.

Onko kyse päivistä vai viikoista?

– En ota tähän vielä kantaa. Meidän on ensin käytävä läpi lausuntopalaute, arvioitava sitä ja tehdä siitä johtopäätöksiä. Vasta tämän jälkeen voimme siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Oliko lausunnoissa jotain, mikä yllätti?

– En ole kaikkia lausuntoja lukenut vielä läpi, mutta vastaan ei ole tullut oikeastaan mitään yllättävää. Meille on alusta saakka ollut selvää, että olemme poikkeuksellisen vaativan oikeudellisen kysymyksen äärellä. Tässä on kyse asioista, joihin ei ole valmista oikeudellista vastausta. Joudumme hakemaan tavallaan uudenlaista oikeudellista ratkaisua ja pohtimaan, miten pitkälle tässä voidaan mennä.

Monissa lausunnoissa on nostettu esiin rajavartijan rooli. Haetteko tähän täsmennystä?

– En ota kantaa mahdollisiin täsmennyksiin. Lausuntopalautteen pohjalta tulemme tunnistamaan erilaisia aihekokonaisuuksia ja minkälaisia ratkaisuvaihtoehtoja niihin sisältyy. Lausuntopalautteen käsittely on niin alkuvaiheessa, etten voi vielä sanoa, mikä lopputulos sen pohjalta on.

Tarkoitatko tällä sitä, että pyritte täsmentämään esitysluonnosta, mutta et uskalla vielä arvioida, onko se muokattavissa niin, että esitys voisi edetä eduskunnan käsittelyyn?

– En ota vielä mitään kantaa asiaan tässä kohtaa. Kuten sanoin, lausuntoaika päättyi vasta eilen ja siellä on hyvin paljon lausuntoja, joita en ole ehtinyt käydä vielä läpi. Olemme saaneet paljon hyviä ja hyödyllisiä lausuntoja eri suunnista. Tämä on selkeästi aihe, joka kiinnostaa laajalti, on tärkeä ja johon ei ole olemassa helppoa ratkaisua. Sen takia tässä on oltava malttia katsoa, miettiä ja analysoida lausuntopalaute rauhassa.

LUE MYÖS:

VU tutustui rajalaista annettuihin lausuntoihin – ”miten yksittäinen rajavartija voisi selvittää”

Oikeuskanslerilta varovaisen vihreää valoa poikkeuslaille – ”ei voi tarkoittaa mielivallan sallimaa lakia”

Supo ja Poliisihallitus lausuivat rajalaista – näin Venäjän uhkaa ja motiiveja arvioidaan

Hybridivaikuttamisen ”äärimmäisiin muotoihin” ei ole tuomioistuimista ratkaisuja

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)