Verkkouutiset

Itäraja

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yle: Rajalaki jakoi SDP:n päättäjät 55–38

Ylen kyselyn perusteella 55 prosenttia SDP:n vaikuttajista antaa tukensa rajaturvallisuuslain eli niin sanotun käännytyslain käsittelylle.

Vastaajista 38 prosenttia sanoo pitävänsä virheenä, että SDP asettui lakimuutoksen tueksi. Seitsemän prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

– Ulkopuolisten on vaikeaa muodostaa kantaa vajavaisilla tiedoilla. Voi olla, että kansanedustajille on annettu erilaisia uhka-arvioita asiasta, eräs vastaaja toteaa.

Kysely lähetettiin 214 henkilölle. Mukana oli puoluevaltuuston ja piirihallitusten jäseniä, piiritoimistojen työntekijöitä ja muita puoluevaikuttajia. Heistä 97 vastasi.

Monet vastaajat pitivät kansallisen turvallisuuden ja ihmisoikeuksien välistä ristiriitaa vaikeana. Osa olisi toivonut, että hallitus- ja oppositiopuolueet olisivat valmistelleet esityksen yhdessä alusta alkaen. SDP:n eduskuntaryhmässä käytiin aiheesta kiivasta keskustelua keväästä lähtien.

SDP:n puoluejohdon toimintaa asiassa piti erittäin hyvänä 17 prosenttia ja hyvänä 40 prosenttia. Kielteisen arvion antoi vain 22 prosenttia vastaajista.

Nykyisen puheenjohtaja Antti Lindtmanin toimintaan oli tyytyväisiä 65 prosenttia SDP-vaikuttajista.

Epäiltyä valtionrajarikosta tutkitaan Kuusamossa

Kainuun rajavartiosto ilmoittaa tutkivansa epäiltyä valtionrajarikosta Kuusamon Lämsänkylän alueella.

Kansalaisia pyydetään lähettämään havaintoja poikkeavasta toiminnasta rajan läheisyydessä numeroon +358 295 424 027.

Ukrainan tukijärjestössä ihmetellään Helsingin Sanomia

Ukrainassa taistelevia suomalaisia vapaaehtoisia auttavan Your Finnish Friends -järjestön puheenjohtaja Kasper Kannosto kertoo viestipalvelu X:ssä olevansa huolestunut tavasta, jolla Helsingin Sanomat uutisoi itärajan suljettuna pitämisen vaikutuksista.

– Miksi ihmeessä Hesari on viime päivinä puskenut uhriutumisen perspektiiviä matkustamisesta Venäjälle? Ensin kolumni ”matkailijoiden kärsimyksestä” ja seuraavaksi kritiikitön juttu Grigorin vaikeuksista päästä Venäjälle, Kannosto kirjoittaa.

– Ukrainaa tukevan järjestön vetäjänä sekä rauhan- ja konfliktintutkimuksen opiskelijana olen huolestunut Hesarin linjauksesta Ukrainan suhteen.

Kannosto viittaa muun muassa Helsingin Sanomien artikkeliin, joka kertoo itärajan sulun vaikutuksesta suomenvenäläisen henkilön arkeen. Artikkelissa haastatellun suomenvenäläisen mukaan Pietariin matkustamisen hinta ja kesto ovat pidentyneet huomattavasti. Artikkelissa haastateltu henkilö toivoo, että Suomi avaisi itärajan matkustajille mahdollisimman pian.

Kannosto tarkentaa viestiään X:ssä tekemänsä julkaisun kommenteissa.

– Pointtina on, että juttu keskittyy venäläisen matkailijan ongelmiin ja saa vapaasti syyttää siitä Suomea. Jutusta jää pois maininta koko venäjän hyökkäyksestä eikä kyseenalaista tai haasta tätä kyseistä venäläistä matkailijaa sen mielipiteistä, Kannosto kirjoittaa.

Kannoston mukaan Venäjälle matkustaminen tukee Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa.

– Suomen suurimmalla sanomalehdellä on tärkeä ja olennainen paikka kaiken venäjän suoltaman informaatiosodan keskellä, hän kirjoittaa.

Yle: Kuka tahansa rajan reserviläinen voidaan nyt käskeä tosipaikkaan

Nyt kuka tahansa Rajavartiolaitoksen reserviläinen voi saada jopa nopeallakin aikataululla kutsun rajalle kertausharjoitukseen tai rajaturvallisuuden tukemiseksi. Asiasta ensimmäisenä uutisoi Yle.

Maanantaina 15.7 voimaan tulleen asevelvollisuuslain muutoksen myötä kertausharjotuksia voidaan toimeenpanna myös rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi, jos se on tarpeen normaaliolojen häiriötilanteen torjumiseksi tai valtakunnanrajan tehostettua valvontaa varten.

Harjoitus voidaan järjestää myös nopeutetulla aikataululla, eli siis alle laissa mainitun kolmen kuukauden varjoitusajalla.

– Jos valtakunnan rajalle tulisi nopeasti kehittyvä rajaturvallisuuden häiriö tai valvontaa pitäisi muuten tehostaa nopealla aikataululla, voisimme käyttää tätä nopeutettua kertausharjoitusta, kertoo everstiluutnantti Juha Kivelä Rajavartiolaitoksen esikunnasta.

Aiemmin kertausharjoituksia on voitu järjestää nopeutetulla aikataululla sotilaallisen valmiuden kohottamiseksi vain normaaliolojen häiriö- tai poikkeustilanteessa Suomen turvallisuusympäristön sitä edellyttäessä.

Kievelä painottaakin, että uuden lakimuutoksen mukaisiin kertausharjoituksiin sovelletaan samoja periaatteita kuin puolustusvoimien järjestämiin harjoituksiin.

Kutsun saamiseen ei siis periaatteessa vaikuta se, minkä ikäinen henkilö on, missä hän on suorittanut asevelvollisuutensa tai missä hän asuu nykyään.

Reserviläisen ikä kuitenkin vaikuttaa hänen sijotukseensa, ja yli 40-vuotiaat ovat harvoin sijoitettuna reservissä kaikista fyysisesti vaativimpiin tehtäviin.

Tämän lisäksi lain mukaan rajaturvallisuuden ylläpitämiseksi järjestettävään kertausharjoitukseen voidaan kutsua kuitenkin vain reserviläisiä, joiden sijoitus on rajavartiolaitoksen poikkeusolojen kokoonpanossa.

Tämä tarkoittaakin käytännössä Rajavartiolaitoksessa rajajääkärin tai erikoisrajajääkärin varusmieskoulutuksen saaneita reserviläisiä.

Poikkeuksia kuitenkin on, kuten esimerkiksi rajajoukkoihin tukitehtäviin sijoitetut. Esimerkkejä näistä ovat esimerkiksi sotilaskuljettajan tai viestimiehen koulutuksen saaneet.

– Pääosa joukosta on Ivalossa, Onttolassa tai Immolassa koulutettuja Rajavartiolaitoksen reserviläisiä. Tiettyjä osia tästä joukosta on myös koulutettu puolustusvoimissa, Kivelä kertoo.

Oman reservin sijoituksensa voi tarkastaa käymällä paikan päällä lähimmässä Puolustusvoimien aluetoimistossa.

Tutkija HS:lle: Tätä Ursula von der Leyen signaloi puheillaan Suomen itärajasta

Euroopan komission puheenjohtajana jatkava Ursula von der Leyen nosti Euroopan parlamentille pitämässään linjapuheessaan esille Euroopan itärajan, joka on Venäjän hybridiuhkien kohteena. Hän mainitsi erityisesti Suomen itärajan todeten, että ”Venäjä houkuttelee ihmisiä Jemenistä ja työntää heitä Suomen rajalle”.

Helsingin yliopiston akatemiatutkija Timo Miettinen tulkitsee von der Leyenin lausuntoa niin, että komissio ymmärtää ilmiön juuret ja sen, että turvapaikkamenettelyyn sisältyy monenlaisia tekijöitä.

– Itse ajattelen, että hän signaloi tällä sitä, että rajakysymykseen sisältyy uudenlaisia uhkia, kuten näitä hybridioperaatioita. Rajapolitiikkaa ja ehkä EU:n turvapaikkapolitiikkaakin pitää pohtia suhteessa tällaisiin uhkiin, Miettinen sanoo Helsingin Sanomille.

– Uskoisin, että siinä on jonkinlaista tietoa taustalla.

Miettinen uskoo, että von der Leyenillä lienee siis tarkempaa tietoa Euroopan itärajalle tulevien tai tuotavien ihmisten alkuperämaista.

Voisiko rajalaki olla käytössä itärajan ollessa auki? Sisäministeri Ylellä: Näin ehkä pitäisi olla

Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) korosti Ylen aamu -lähetyksessä, että itärajan rajanylityspaikkoja ja rajaturvallisuuden tilannetta arvioidaan jatkuvasti.

– Heti kun turvallisuusviranomaiset arvioivat uhka-arvion olevan sellainen, että rajaa voidaan avata, niin toki me sen teemme, ministeri Rantanen sanoi.

– Toistaiseksi näin ei ole ollut, vaan kuten Rajavartiolaitoskin on kertonut, niin uhka on säilynyt korealla tasolla.

Haastattelussa keskusteltiin uudesta rajalaista, jonka eduskunta hyväksyi viime perjantaina. Laki tulee voimaan maanantaina 22. heinäkuuta ja on voimassa vuoden. Lain tarkoituksena on torjua välineellistettyä maahantuloa.

Ministeriltä kysyttiin, voisiko itäraja olla auki ja samaan aikaan rajalaki olisi käytössä.

– Itse ajattelisin, että näin ehkä pitäisi olla jo sen vuoksi, että on olemassa muitakin perusoikeuksia – Oikeus perhe-elämään, oikeus elinkeinotoimintaan, oikeus liikkumisvapauteen, Rantanen totesi.

– Voisi ajatella niin, että nämä voisivat olla rinnakkain. Mutta koska tätä lakia ei koskaan vielä ole sovellettu, niin emme tarkalleen ottaen tiedä, vaatiiko se sen, että kaikki rajanylityspaikat pitää olla suljettuna

Presidentti vahvisti rajalain, kansanedustajaa kismittää laista käytetty termi

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on vahvistanut rajaturvallisuuslain eli lain väliaikaisista toimenpiteistä välineellistetyn maahantulon torjumiseksi.

– Kansallisen turvallisuuden kannalta tärkeä poikkeuslaki on nyt hyväksytty. Eduskunta teki päätöksensä vaadittavalla laajalla enemmistöllä. Vahvistin lain tänään tasavallan presidentin esittelyssä, Stubb sanoo lausunnossaan.

– Ymmärrän lakiin liittyvät oikeudelliset ja inhimilliset jännitteet. Keskustelu osoittaa suomalaisten vahvan sitoutumisen kansalliseen turvallisuuteen ja oikeusvaltioon. Eri näkemyksistä huolimatta kaikkien tavoitteena on Suomen paras. Vaalikaamme aina keskusteluilmapiiriä, jossa kuuntelemme ja kunnioitamme toistemme näkemyksiä, presidentti jatkaa.

Lakia vastustaneet poliitikot ja osa mediastakin on käyttänyt laista termiä käännytyslaki. Kokoomuksen kansanedustaja Jarno Limnellin mukaan termi ei kuvaa lakia hyvin.

– Suotavaa olisi, että ”käännytyslaista” puhumisen sijasta käytettäisiin laista nimitystä ”rajaturvallisuuslaki” tai ”rajalaki”, sillä ne kuvaavat paremmin lain merkitystä ja tarkoitusta, Limnell kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

”Onneksi professorit eivät johda Suomen puolustamista”

Kansanedustaja Aleksi Jäntti (kok.) ihmettelee lausuntoja, joiden mukaan reserviläisten käyttö rajavartiolaitoksen tukena rajaturvallisuuden ylläpitämisessä olisi ongelmallista.

Hän jakaa päivityksensä ohessa Ylen artikkelin, jonka mukaan rajatutkimuksen professori Jussi P. Laine on sanonut pitävänsä reserviläisten käyttöä rajalla mahdollisesti haastavana reserviläisille ja vakinaiselle henkilökunnalle.

Laine arvioi, että tarvittavan osaamisen kouluttaminen reserviläisille saattaisi olla haastavaa.

Jäntti ei allekirjoita Laineen arviota.

– Reserviläisten käyttö Suomen sotilaalliseen puolustamiseen on todennäköisesti niin ongelmallista, että on se lujan lykky, että professorit eivät johda toimintaa, Jäntti kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Myös kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) kommentoi viestipalvelu X:ssä asiaa. Heinosen mukaan tilanne on vaikea eikä yksinkertaisia ratkaisuja ole. Hän kuitenkin kirjoittaa, että Suomen reserviläisten ja rajavartiolaitoksen osaaminen on hyvällä tasolla.

– Asevelvollisuuslain muutos on tehty huolella ja vahvistamme sillä kestävyyttämme itärajalla, Heinonen kirjoittaa.

Asevelvollisuuslain muutoksen myötä rajavartiolaitoksen reserviläisiä voidaan kutsua nopealla aikataululla kertausharjoituksiin, mikäli rajan turvallisuus niin vaatii.

Rajalaki pyritään saamaan voimaan tällä viikolla

Rajaturvallisuuslaki etenee valtioneuvoston käsittelyyn tällä viikolla. Sisäministeriön rajavartio-osaston hallitusneuvos Sanna Palo kertoo Ylelle, että laki pyritään saamaan voimaan tämän viikon aikana.

Eduskunta äänesti lain puolesta viime perjantaina. Valtioneuvoston yleisistunto ja presidentin esittely järjestetään huomenna tiistaina.

Mikäli presidentti vahvistaa lain, samassa yhteydessä päätetään myös lain voimaantulopäivä, Palo kertoo.

Laki pyritään hänen mukaansa saamaan nopeasti voimaan, joten kyse lain astumisesta voimaan voi olla vain päivistä.

Poikkeuslaki tarvitsi viiden kuudesosan enemmistön, jotta se voitiin säätää kiireellisenä ja saada voimaan tällä vaalikaudella.

Poikkeuslain voimassaollessa Suomi voi torjua välineellistettyä maahantuloa Venäjältä keskeyttämällä turvapaikanhaun itärajalla väliaikaisesti ja käännyttämällä tulijat. Lain käyttökynnys tulee olemaan korkea.

Jos Venäjän hybridihyökkäyksen mukana rajalle tulisi suojelua hakevia, otettaisiin hakemus vastaan kahdessa tapauskohtaiseen arvioon perustuvassa tilanteessa: lapsen, vammaisen tai muun haavoittuvassa asemassa olevan henkilön oikeuksien turvaamiseksi tai jos henkilö on todellisessa vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi Venäjällä.

Venäjä valvoo rajavyöhykettään äärimmäisen tarkkaan – kansanedustaja kertoo yksityiskohtia

Tosiasiallisesti itärajalta ei ole voinut hakea turvapaikkaa ainakaan koko 2000-luvulla – ainakaan ilman Venäjän viranomaisten ”hyväksyntää” – ehkä joitain yksittäisiä rohkeita harhailijoita lukuun ottamatta, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen blogissaan.

Hän kertoo itärajan olevan Venäjän puolelta äärimmäisen tarkasti valvottu. Venäjällä rajaa valvoo turvallisuuspalvelu FSB:n alaisuuteen kuuluva rajavartiolaitos.

– Merkittävä ero rajallamme on se, että kun Suomen puolella ns. rajavyöhyke vaihtelee kapeimmillaan noin 100 metristä leveimmillään noin kolmeen kilometriin, niin Venäjän puoleinen rajavyöhyke on jopa 40 kilometriä leveä. Tarkastuspisteitä Venäjän puolella on lukuisia ja kaukaisimmat niistä jopa kymmenien kilometrien päässä rajasta.

Tarkkaa tietoa kaikista Venäjän rajavalvonnan toimista ja keinoista ei Heinosen mukaan ole saatavilla, mutta yhden tällaisen on kerrottu olevan ns. valeraja, joka siis muistuttaa ulkoisesti valtakunnan rajaa, mutta valerajan ylitettyään henkilö on vielä todellisuudessa nykyisen Venäjän puolella.

– Venäjän puolella on ollut Neuvostoliiton ajoista lähtien lukuisia erilaisia valvontalinjoja. Näitä valvontalinjoja näkyy mm. satelliittikuvissa. Rajalla on myös ollut erilaisia hiekkauria, missä ihmisten jalanjäljet näkyvät, jos uraa yrittää ylittää. Tällaisia on nähty kuvissa esimerkiksi vuonna 2014 mm. Norjan ja Venäjän rajalla.

Hän korostaa, että kymmenien kilometrien levyiselle rajavyöhykkeelle ei siis ole kenelläkään asiaa ilman venäläisten viranomaisten lupaa tai hyväksyntää.

– Tarkasti valvottua leveää rajavyöhykettä valvoo Venäjän rajavartioston lisäksi myös itse Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Normaaliaikanakin rajavyöhykkeelle on siis päässyt vain henkilöt, joilla on ollut vaadittavat asiakirjat rajan ylittämiseen kunnossa.

– Ei raja-asemillemme ole siis kukaan päässyt Venäjän puolelta heidän ns. huomaamatta ja esimerkiksi maan sisäisen opposition edustajat tai median edustajat vainoamistaan pakoon, vaan rajalle on ollut mahdollista tulla vain venäläisviranomaisten hyväksynnällä. Meidän Rajavartiolaitoksemme arvioiden mukaan venäläisten valvonta on ollut tehokasta ja paperittomat maahantulijat ovat olleet harvinaisia lukuun ottamatta näitä Venäjän operoimia välineellistetyn maahantulon hankkeita 2015–2016 ja nyt hybridihyökkäyksiä 2023–2024.

”Turvallisuus kaiken muun edelle”

Käytännössä siis kaikki rajanylittäjät tulivat Timo Heinosen mukaan rajan yli vain ja ainoastaan venäläisviranomaisten hyväksynnällä ja auttamina. Heistä jokainen oli FSB:n masinoiman hybridihyökkäyksen pelinappula. Venäjä siis muutti toimintatapaansa silloin ja myös nyt ja päästi rajavyöhykkeelleen välineellistetyn maahantulon osana ihmisiä ilman vaadittavia asiakirjoja.

– Venäjän äärimmäisen tarkkaan valvoma ja suljettu laaja rajavyöhyke on siis tosiasiallisesti estänyt aidon turvapaikanhakemisen itärajalla pitkään.

Viime vuonna Suomi joutui reagoimaan Venäjän masinoimaan ihmisten hyväksikäyttöön poikkeuksellisin keinoin. Itärajan rajanylityspaikoista suljettiin ensin osa ja määräajaksi. Kun venäläisten hybridihyökkäys jatkui, edessä oli koko itärajan pidempiaikainen täyssulku.

– Eduskunta laittoi tällöinkin maamme turvallisuuden kaiken muun edelle ja mahdollisti lakia edelleen tiukentaen kaikkien itärajan rajanylityspaikkojen täyssulkemisen. Edellisen pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen, missä päävastuussa olivat mm. SDP, vasemmistoliitto ja vihreät, säätämä rajavartiolain 16 pykälä siis otettiin käyttöön ja koko yli 1300 km pitkä itäraja suljettiin. Silloin eduskunta oli asiasta vielä yksimielinen. Hallitusvastuu saa siis aikaan vihervasemmistossakin ihmeitä, Heinonen toteaa.

– Nyt samaiset vihreät ja vasemmistoliitto kauhistelivat, kun itärajan valvontaa ja maamme koskemattomuuden ja maamme turvallisuuden puolustamista piti jatkaa ja vahvistaa.

Hän katsoo itärajan olleen tosiasiallisesti jo yli puoli vuotta täysin suljettuna Sanna Marinin hallituksen säätämän ja eduskunnan hyväksymän rajalain mukaisesti. Kukaan ei ole päässyt ylittämään rajaa kummastakaan suunnasta. Turvapaikanhaku on siis keskitetty nyt muualle kuin itärajallemme eli käytännössä Helsinki-Vantaan lentokentälle ja EU:n sisärajoille. Tilanne ei Heinosen mukaan tulle lähitulevaisuudessa varmastikaan muuttumaan.

– Tiedustelutieto Venäjältä kertoo nimittäin, että maan viranomaisilla on välitön mahdollisuus jatkaa hybridihyökkäystä maatamme vastaan. Laajamittainenkin hybridihyökkäys on toteutettavissa muutamassa vuorokaudessa. Itärajamme turvallisuustilanne on siis vakava ja herkkä. Itärajan avaamiseen ei siis ole tällä mahdollisuutta, Heinonen sanoo.

Rajalaki tuo uusia työkaluja

Timo Heinosen mukaan rajaturvallisuuslaki tuo tähän uhkaan ja Venäjän aggressioihin vastaamiseen lisää uusia työkaluja. Oikeusvaltiolla on täysi oikeus puolustaa itseään, ja sen me myös teemme.

Perustuslakiin on aikanaan sisällytetty nimenomaan mahdollisuus ns. poikkeuslakiin. Rajaturvallisuuslaki säädettiin siis juuri tällaisena ns. rajattuna poikkeuksena perustuslaista.

– Poikkeuslain säätäminen ei ole siis perustuslain vastaista eikä merkitse oikeusvaltion romuttamista. Rajaturvallisuuslaki – osan median ja opposition tarkoitushakuisesti käännytyslaiksi nimittämä laki – on siis perustuslakimme mukainen ja myös laillinen. Tietenkin, Heinonen huomauttaa.

– Tällaiseen perustuslakimme mahdollistamaan poikkeuslakimenettelyyn voidaan turvautua siis vain erityisen poikkeuksellisissa tapauksissa ja pakottavista syistä. Poikkeuslain tulee olla selvästi rajattu suhteessa perustuslain kokonaisuuteen. Ja näin teimme nytkin.

Uuden viime viikolla hyväksytyn rajaturvallisuuslain nojalla kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten vastaanottamista voidaan rajoittaa itärajallamme kuukaudeksi kerrallaan rajatulla alueella. Nyt säädetty rajaturvallisuuslaki on voimassa määräaikaisesti vuoden, eikä se estä turvapaikanhakua muualla Suomessa.

– Uusi laki siis käyttöönotettuna, poikkeuksellisen korkean kynnyksen jälkeen käyttöönotettuna, siis mahdollistaa tulijoiden käännyttämisen takaisin Venäjälle ja ohjeistamisen hakeutumaan avoimille asemille, Heinonen sanoo.

Jos Venäjän hybridihyökkäyksen mukana rajalle tulisi suojelua hakevia, otettaisiin hakemus vastaan kahdessa tapauskohtaiseen arvioon perustuvassa tilanteessa: lapsen, vammaisen tai muun haavoittuvassa asemassa olevan henkilön oikeuksien turvaamiseksi tai jos henkilö on todellisessa vaarassa joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi Venäjällä. Nämä henkilöt ohjattaisiin tällaisessa tilanteessa jatkossakin normaaliin turvapaikkaprosessiin.

– Rajaturvallisuuslaki on siis perustuslakimme mukainen ja laillinen keino puuttua Venäjän aggressioihin. Perustuslakivaliokunta nimenomaan totesi, että rajaturvallisuuslain tarve on välttämätön maamme turvallisuuden ja täysivaltaisuuden turvaamiseksi. Perustuslakivaliokunnan arvio nojasi erityisesti ylimpien laillisuusvalvojien arvioon. Ja myös EU:ssa on toimillemme löytynyt ymmärrystä. Venäjän edessä ja torjumiseksi tarvitaan siis tällaisia nopeita ja akuutteja keinoja, mutta myös pidemmällä aikavälillä uutta tulkintaa ja arviointia ja ehkä myös sopimusten uudistamista kv- ja EU-tasolla, Heinonen toteaa.

 

SDP:n Antti Lindtman: Rajalaki oli meille erittäin vaativa prosessi

SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtmanin mukaan rajalain käsittely eduskunnassa oli SDP:lle vaativa prosessi.

Viestipalvelu X:ssä julkaistussa päivityksessään Lindtman kirjoittaa, että kansallisen turvallisuuden ohella myös ihmisoikeuden ja kansainväliset sopimukset ovat SDP:lle tärkeitä.

– Ei jompikumpi, vaan molemmat. Siksi tämä on ollut meille erittäin vaativa prosessi. Ymmärrän hyvin myös kriittisiä näkökulmia, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa hyväksytty rajan laki ei ole täydellinen. Se kuitenkin voi Lindtmanin mukaan antaa mahdollisuuden rajan avaamiselle, mikäli turvallisuusviranomaiset arvioivat sen mahdolliseksi. Lain kritisoijia hän muistuttaa siitä, että raja on ollut nyt kokonaan suljettuna kaikelta liikenteeltä joulukuusta 2023 lähtien.

– Näin pitkä sulku on erittäin kova rajoitustoimi, joka rajoittaa laajasti hyvin suuren ihmisjoukon perusoikeuksia, hän kirjoittaa.

Lindtman sanoo, että rajan sulkemisen mahdollistanutta rajavartiolain muutosta vastustettiin hyvin samankaltaisilla argumenteilla kuin nyt hyväksyttyä rajaturvallisuuslakia. Silloin lähes koko eduskunta oli yksimielinen lain tärkeydestä.

Hänen mukaansa rajaturvallisuuslaki on tarpeen, koska Venäjä on valmis käyttämään häikäilemättömiä keinoja demokraattisten yhteiskuntien horjuttamiseksi. Lindtmanin mukaan Venäjän tarkoituksena on uhata Suomen kansallista turvallisuutta luomalla turvattomuuden tunnetta.

Hänen mukaansa Venäjän toiminta ei ole ohimenevä ilmiö.

– Uusi laki antaa tarvittavia työkaluja vastata Venäjän röyhkeään hybridivaikuttamiseen, Lindtman kirjoittaa.

SDP:n ryhmäjohtaja: Kyse on Venäjän uhkan patoamisesta

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen vastaa kritiikkiin puolueen äänestyskäyttäytymisestä rajaturvallisuuslain kohdalla. Ryhmäjohtaja tyrmää yksiselitteisesti väitteet oikeusvaltion romuttamisesta.

– SDP:lle rajaturvallisuuslaissa on kyse Venäjän uhan patoamisesta, Tuppurainen paaluttaa viestipalvelu X:ssä.

Hänen mukaansa SDP pitää välttämättömänä, että Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisia ratkaisuja kyetään tekemään laajalla kansallisella konsensuksella. Tuppurainen iloitsee siitä, ettei Eduskunnassa ole venäjämielistä laitaoikeistoa.

– Rajaturvallisuuslakiin saimme tehtyä välttämättömät korjaukset ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion turvaamiseksi, joiden myötä ratkaisusta tuli hyväksyttävä. Laki ei ole täydellinen. Suomella ei kuitenkaan ole käytettävissään muita välineellistettyä maahantuloa ehkäiseviä keinoja, Tytti Tuppurainen perustelee poikkeuslain tarvetta.

Ryhmäjohtaja myös sätti oppositiokollegoitaan vihreitä ja vasemmistoliittoa rajaturvallisuuslain vastustamisesta. Viime kaudella puolueet olivat rajavartiolain muutoksen takana.

– SDP:n linja turvallisuuspolitiikassa ei vaihdu sen mukaan olemmeko hallitusvastuussa vai oppositiossa, Tuppurainen piikittelee.

Hän on myös huolissaan vasemmistolaisten puolueiden jakautumisesta ”riitaisiksi lahkoiksi.”

SDP:n Nasima Razmyar IL:lle: Rajalaista olisi pitänyt keskustella enemmän

Rajalakia vastustanut SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar kertoo Iltalehdelle, että SDP:n olisi tullut vaikuttaa rajalakiin jo alusta pitäen toisin. Hän on pahoillaan siitä, millaiseen tilanteeseen puolue ajoi itsensä kiistassa.

– Meillä eduskuntaryhmässä on paljon puhuttu rajalaista. Mutta mielestäni tämän kokoluokan kysymys ja asia olisi vaatinut meiltä enemmän julkista keskustelua ja kannanottoa. Olisimme alusta asti paaluttaneet, mitä kantamme ja ehtomme ovat, hän sanoo IL:lle.

Razmyar kokee, että rajalaki olisi alun perin pitänyt valmistella parlamentaarisesti, eli kaikkien eduskuntapuolueiden kesken.

– Siitä olen ehkä kaikista eniten pahoillani, että näin ei tehty, hän toteaa.

Razmyarin mielestä on huonoa kehitystä Suomen poliittiselle kulttuurille, jos kansallisesta turvallisuudesta puhuttaessa ei ole mahdollista esittää kriittisiä kysymyksiä.

– Oikeusvaltion pitää pystyä puhumaan. Se on se, mikä erottaa meidät autoritaarisista, Venäjän kaltaisista maista. Keskustelu on ollut polarisoitunutta, puolin ja toisin syytetään. Toivon, että tällainen ilmapiiri ei ajaudu meille puolueeseen, Razmyar pohtii.

SDP:stä kuusi kansanedustajaa äänesti lakia vastaan.

Laiton rajanylitys Ilomantsissa

Pohjois-Karjalan rajavartiosto kertoo tutkivansa yhden henkilön laitonta rajanylitystä Venäjältä Suomeen Ilomantsin alueella.

Tiedotteen mukaan rajavartiosto otti kiinni 11. heinäkuuta iltapäivällä yhden henkilön epäiltynä laittomasta valtakunnanrajan ylittämisestä maastoitse Venäjältä Suomeen. Rajavartioston partiot ottivat henkilön kiinni rajan läheisyydestä. Henkilö on hakenut Suomesta turvapaikkaa.

Rajavartiosto on aloittanut esitutkinnan epäillystä valtionrajarikoksesta.

”Torjumme kaikki yritykset horjuttaa Suomea”

Eduskunta hyväksyi perjantaina rajaturvallisuuslain. Lain kiireellisyyden puolesta äänesti 167 kansanedustajaa. Vastaan äänesti 31 edustajaa ja yksi oli poissa.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) kiittää viestipalvelu X:ssä lain puolesta äänestäneitä kansanedustajia.

– Suomi lähetti vahvan ja päättäväisen viestin. Torjumme kaikki yritykset horjuttaa Suomea, Häkkänen kirjoittaa.

Eduskunnan hyväksymä poikkeuslaki mahdollistaa sen, että Suomi voi tarvittaessa torjua välineellistettyä maahantuloa Venäjältä keskeyttämällä turvapaikanhaun itärajalla väliaikaisesti ja käännyttämällä tulijat.

Laki sai lopulta laajan tuen oppositiossa olevilta SDP:ltä ja keskustalta.

– Turvallisuus on yhteinen asiamme – yli puoluerajojen. Pidetään tästä perinteestä kiinni jatkossakin, Häkkänen toteaa.

LUE MYÖS:
Nämä 31 kansanedustajaa äänestivät rajalakia vastaan
Petteri Orpo: Suomi on tämänkin jälkeen vahva oikeusvaltio

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)