Verkkouutiset

B-17-pommikoneita taistelutehtävällä.

Veteraani kertoo: B-17-pommikone tuhoutui kappaleiksi sekunneissa

Amerikkalaiskoneet olivat lentäneet tiukassa muodostelmassa Ranskan yllä keväällä 1944.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Washington Post -lehti on haastatellut 102-vuotiasta toisen maailmansodan veteraania Mel Jenneriä, joka matkusti kesäkuun alussa Normandian maihinnousun 80. vuosipäivän juhlallisuuksiin Ranskassa.

Hän toimi Boeing B-17 Flying Fortress -pommikoneen konekivääriampujana. Melin asema oli koneen keskiosassa, jossa jäätävä ilmavirta puhalsi sisään koneen avoimesta ikkunasta. Tähtäyksessä piti ottaa huomioon sekä oman koneen että lähestyvien saksalaishävittäjien liikkeet.

Veteraanin paras ystävä Oscar toimi toisen B-17-koneen ala-ampujana ahtaassa ja pyörivässä kupolissa. Pommikoneet lensivät eräällä tehtävällä keväällä 1944 noin 130 kilometriä Pariisista lounaaseen sijaitsevan Châteaudun yllä.

Laivue törmäsi raskaaseen ilmatorjuntatuleen ja vihollishävittäjiin. Oscar oli viereisessä koneessa, joka oli tiiviin muodostelman vuoksi vain kymmenien metrien päässä.

Kaikkialla ympärillä näkyi tummia savupilviä ilmatorjuntakranaattien räjähdyksistä. Yksi ammus osui suoraan Oscarin koneeseen irrottaen sen oikean siiven.

Mel katsoi, kuinka Oscar liikutti .50 kaliiperin konekiväärin piippuja ylös, alas ja sivuttain. Muistikuva on säilynyt veteraanin mielessä karmivan kirkkaana 80 vuoden ajan.

– Hän vilkutti minulle hyvästit, Mel sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)