Verenpaine laskee oikein syömällä

Oikeanlainen ruokavalio ja varsinkin vähäsuolainen ruoka voivat olla lääkkeiden veroinen hoito verenpainetautiin, tuore tutkimus vahvistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tulokset perustuvat 24 tutkimuksen ja 24 000 potilaan tietoihin, ja niiden perusteella verenpaineen alentamiseen tähtäävät ruokavaliomuutokset saavat aikaan keskimäärin 3 mmHg pudotuksen systolisessa ja 1,8 mmHg pudotuksen diastolisessa verenpaineessa.

Tutkijat myöntävät, ettei vaikutus kuulosta kovin suurelta, mutta väestötasolla näinkin pienet verenpaineen alentumiset voivat johtaa muun muassa sydänsairauksien huomattavaan vähentymiseen.

Vaikutukset olivat kuitenkin selvästi suuremmat potilailla, jotka noudattivat verenpaineen hallitsemiseen suunniteltua DASH-ruokavaliota. Se laski systolista verenpainetta keskimäärin 7,6 mmHg ja diastolista 4,2 mmHg, mikä on verrattavissa lääkehoidon tehoon lievästi kohonnutta verenpainetta potevilla, tutkijat kirjoittavat.

DASH-ruokavaliossa painotetaan suolan vähentämisen lisäksi muun muassa hedelmien ja kasvisten, täysjyväviljan sekä vähärasvaisten tuotteiden syömistä. Punainen liha, kovat rasvat ja sokerilla makeutetut tuotteet ovat vältettävien listalla.

Kaikkien ruokavalioiden verenpainehyödyt heikkenivät ajan myötä, mikä tutkijoiden mukaan johtuu todennäköisesti siitä, että monet lipsuivat niiden noudattamisessa. Lyhyiden dieettien sijaan verenpainettaan alentavien olisikin hyvä miettiä, miten he saavat ruokavaliomuutokset pysyväksi osaksi elämäänsä.

Hypertension-lehden julkaisemista tutkimustuloksista raportoi Uutispalvelu Duodecim.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)