Verkkouutiset

Venäjän kenttätykki Ukrainan rintamalla. / Zvezda

Venäjän tykistö ei pysty vastaamaan tuleen lähellä rajaa

Elektronisen häirinnän sanotaan estävän lennokkien käytön Belgorodin alueella.

Monet länsimaiset sotilasasiantuntijat ovat hämmästelleet Venäjän asevoimien hidasta reagointia Belgorodin alueella tehtyyn sotilasoperaatioon.

Venäläiskapinallisiksi itseään luonnehtivat aseistetut ryhmät tunkeutuivat alueelle Ukrainan puolelta. Graivoronin raja-aseman puolustukseen oli ilmeisesti jätetty vain parisenkymmentä varusmiestä. Belgorodin alueen kuvernööri Vjatseslav Gladkov myönsi tiedotustilaisuudessa, että isku herätti ”runsaasti kysymyksiä” maan puolustusministeriölle.

Operaatioon osallistuneet sotilaat pitivät tiedotustilaisuuden lähellä rajaa ja esittelivät Ukrainan medialle sotasaaliiksi saatua panssariajoneuvoa.

– Reaktio oli hidas, paniikinomainen, kaoottinen. Eikä se alkanut tuntikausiin, aseryhmän komentaja sanoi New York Timesin mukaan.

Osa venäläisistä sotabloggaajista on arvostellut rajaturvallisuuteen liittyviä järjestelyitä. Venäjällä esitettiin myös kyseenalainen väite, jonka mukaan kyseessä olisi ollut ”ansa”, jossa hyökkääjät päästettiin tahallaan etenemään noin kahdeksan kilometrin syvyyteen Belgorodin alueelle.

Eräs suosittu Telegram-kanava sanoo tykistön reagoineen Belgorodin tilanteeseen hitaasti osittain siksi, että Venäjän omat elektronisen sodankäynnin järjestelmät häiritsevät vastatykistötulta.

– Tykkimiehet vastaisivat mielellään tuleen, mutta jotta siitä olisi mitään hyötyä, niin on tarpeen tietää minne tulitus pitää kohdistaa. Eikä vain ampua äänen perusteella ”jonnekin”. Tämä taas edellyttäisi lennokkihavaintoja, mikä ei ole aina mahdollista elektronisen häirinnän vuoksi, ”Veteraanin merkintöjä”-nimellä kirjoittava bloggaaja toteaa.

Hänen mukaansa rajan puolella on mahdotonta lennättää mitään yli 30 metrin korkeudessa. Eräässä tapauksessa venäläiset olivat menettäneet DJI Matrice 300 -lennokin hallinnan. Laite oli päätynyt Ukrainan joukoille.

– Tällä hetkellä oman häirinnän väistämiseksi yksikköni joutuu etsimään ”aukkoja”. Tiedämme toki tiettyjä paikkoja, joissa voimme käyttää lennokkeja, mutta tämä ei ratkaise tilannetta. Sama paikka ei ole turvallinen joka kerta, bloggaaja sanoo.

Ukrainan kerrotaan siirtyneen muille taajuusalueille, minkä vuoksi heidän lennokkinsa pystyvät livahtamaan häirinnän ohi venäläisiä useammin. Bloggaajan yksikön käyttämien Mavic-lennokkien taajuudet on estetty.

– Häiritsemme siis omia lennokkejamme ja estämme tykistöämme tulittamasta nopeasti. Kaikilla ei ole omia Orlan-tiedustelulennokkeja, vaan Maviceja, bloggaaja sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS