Verkkouutiset

Valvira eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Valviralta ukaasi erikoissairaanhoidosta: pääsy saatava lain tasolle

Kun omavalvonta osoittautuu riittämättömäksi, valvontaviranomaiset puuttuvat tilanteeseen lain sallimilla keinoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira määrää 14 hyvinvointialuetta ja HUS-yhtymän saattamaan kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn lainmukaiseksi viimeistään 31.3.2025. Niiden täytyy antaa Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025.

Määräyksen saaneet alueet ovat Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Kanta-Häme (Oma Häme), Keski-Pohjanmaa (Soite), Keski-Suomi, Lappi, Pirkanmaa (Pirha), Pohjanmaa, Pohjois-Karjala (Siun sote), Pohjois-Pohjanmaa (Pohde), Pohjois-Savo, Päijät-Häme, Satakunta ja Varsinais-Suomi (Varha).

Lisäksi Valvira kehottaa Etelä-Savon (Eloisa) ja Kymenlaakson hyvinvointialueita järjestämään kiireettömään erikoissairaanhoitoon pääsyn alueellaan lainmukaiseksi mahdollisimman nopeasti. Niiden on annettava Valviralle selvitys toimenpiteistä sekä ajantasaiset hoitoon pääsyn seurantatiedot viimeistään 16.4.2025.

Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito on aloitettava viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Valvonnat aloitettiin heinäkuussa 2023. Lain mukaan kiireetön erikoissairaanhoito täytyy aloittaa viimeistään kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Omavalvontaa on tehty

Sote-valvontalain mukaan hyvinvointialueiden tekemä omavalvonta on ensisijaisin valvontamuoto, jota myös on tehty.

Valvottavilta saatujen selvitysten mukaan tilannetta on pyritty korjaamaan esimerkiksi kehittämällä toimintaa, rekrytoimalla ja vuokraamalla henkilöstöä, lisä- ja ylitöillä, käyttämällä ostopalveluita ja palveluseteleitä, vuokraamalla toimitiloja sekä yhteistyöllä muiden toimijoiden kanssa.

Ongelmana on kuitenkin ollut paheneva henkilöstöpula, riittämätön rahoitus, väestön vanheneminen ja yleinen kiireettömän erikoissairaanhoidon tarpeen kasvu. Myös koronapandemian vaikutukset ovat edelleen jatkuneet.

– Kun omavalvonta osoittautuu riittämättömäksi, valvontaviranomaiset puuttuvat tilanteeseen lain sallimilla keinoilla. Määräys ja kehotus ovat sote-valvontalaissa valvontaviranomaiselle annettuja keinoja puuttua lainvastaiseen toimintaan tai asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantaviin puutteisiin ja epäkohtiin, kertoo johtaja Helena Mönttinen Valvirasta tiedotteessa.

Valvontaviranomaiset ovat antaneet hyvinvointialueille ja HUS-yhtymälle runsaasti omavalvontaa koskevaa ohjausta. Maaliskuussa 2023 ne saivat ohjeen valvoa, että hoitoon pääsyn enimmäisajat eivät ylity.

Omavalvonta oli myös vuoden 2023 suunnitelmallisen valvonnan kohteena, jolloin hyvinvointialueille tehdyillä ohjaus- ja arviointikäynneillä korostettiin omavalvonnan ensisijaisuutta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)