Verkkouutiset

Sote

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusta: Suomalaisten hämmennystä ei vähennä ministerin tietämättömyys

– Hallituksen päätökset erikoissairaanhoidon, yöpäivystysten ja synnytysyksikön keskittämisestä herättävät huolta niin terveydenhuollon ammattilaisten kuin palveluja käyttävien keskuudessa. Ihmiset kyselevät hämmästyneinä, mitä täällä tapahtuu ja kuka tätä johtaa, sanoi kansanedustaja Hilkka Kemppi keskustan ryhmäpuheenvuorossa opposition välikysymyskeskustelussa sairaaloiden alasajosta.

Kempin mukaan ”suomalaisten hämmennystä ei vähennä ministeri (Kaisa) Juuso (ps.) tietämättömyytenne siitä, mitä vastuualueellanne tapahtuu. Mediaesiintymisenne saa meidät entistä enemmän ymmällemme”.

Kemppi totesi, että toimivien sosiaali- ja terveyspalvelut ovat perusoikeus kaikkialla Suomessa, niiden ei pidä olla vain rikkaiden ylellisyyttä. Hallitukselta tämä näkymä on hukassa.

Keskustaedustaja kertasi viime syksynä puolueensa esittämiä ratkaisuja.

– Perukaa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitukseen kohdistamanne kahden miljardin euron leikkaukset, antakaa hyvinvointialueille kahden vuoden lisäaika tasapainottaa talous, siirtäkää kelan matkakorvaukset alueiden budjetteihin niin keskittämisen kustannukset tulevat näkyväksi, tuokaa ratkaisuja vuokratyövoiman käytön rajoittamiseksi, edistäkää ammatinharjoittajamallia sekä käynnistäkää parlamentaarinen työskentely hyvinvointialueiden rahoitusmallin uudistamiseksi, Kemppi luetteli.

Keskustan mukaan hallituksen päätökset heikentävät myös alueiden elinvoimaa, osaajapulaa, huoltovarmuutta ja turvallisuutta.

Kemppi luetteli seitsemää uutta toimenpidettä suunnan korjaamiseksi.

– Tehkää vaikutusarvioinnit sairaaloiden lakkauttamisesta ja perukaa kustannuksia ja alueiden ahdinkoa lisäävät sairaalaleikkaukset. Lisätkää alueiden valtaa normeja purkamalla: Rahoja ei voi kuitenkaan imuroida pois, tai muuten alueilla ei ole edellytyksiä toimia parempien palvelujen puolesta. Lainsäädännöllä ei saa poissulkea toimivia ratkaisuja.

– Kohdentakaa Kela-korvaukset sinne, missä niistä on hyötyä. Keskustan mielestä korvaukset tulee kohdistaa muun muassa suun terveyteen, naistentauteihin ja hedelmöityshoitoihin, Kemppi jatkoi.
– Vapauttakaa voimavaroja ja henkilöstöä hoidon ja hoivan työhön. Alkakaa johtamaan valtakunnallisesti tekoälyn käyttöönottoa, jotta emme tuhlaa erillisiin ratkaisuihin. Käynnistäkää sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottavuusohjelma ja etsikää valtakunnallisesti tapoja levittää hyviä käytäntöjä hyvinvointialueelta toiselle.

Lisäksi Kemppi esitti, että kilpailutusten ja hankintaketjujen laittamista kuntoon. Arvostakaa paikallista ja poistakaa päällekkäiset hankinnat.

– Kootkaa kansalliset toimenpiteet työvoimapulan ratkaisemiseksi. Pulaa ei ole vain rahasta, vaan myös osaajista ja hyvistä ideoista, hän lisäsi.

Kaikilla hyvinvointialueilla säilyy keskussairaala tai yliopistollinen sairaala

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps.) mukaan suomalaisten sosiaali- ja terveyspalveluiden haasteet ovat mittavat.

– Yhtä aikaa edessä on ikääntyvän väestön myötä kasvava palvelutarve, henkilöstöpula, kohonneet kustannukset ja kysymys rahoituksen kestävyydestä, hän totesi vatsauksessaan opposition välikysymykseen sairaaloiden alasajosta.

Ministerin mukaan hallitus haluaa varmistaa jokaisen suomalaisen hyvän hoidon ja hoivan sekä nykyisille että tuleville sukupolville.

– Tämä onnistuu vain rohkeasti uudistamalla. Ottamalla käyttöön uusia toimintatapoja ja uudistamalla palvelurakenteita. Myös itsehallinnollisilla hyvinvointialueilla tehdään paljon työtä palvelujen kehittämiseksi.

Juuso muistutti, että seuraavan kymmenen vuoden aikana lähes kolmasosa hyvinvointialueiden työntekijöistä eläköityy.

– Hallitus parantaa koulutetun hoito- ja hoivahenkilökunnan saatavuutta molemmilla kansalliskielillä. Sosiaali- ja terveysalan koulutusmääriä lisätään, veto- ja pitovoimaa vahvistetaan, työnjakoa selkeytetään ja kansainvälisten osaajien saatavuutta parannetaan muun muassa nopeuttamalla ja sujuvoittamalla ammattioikeuden saamista. Ammattilaisten mahdollisuuksia keskittyä omaa osaamista vastaavaan työhön ja työajan kohdentamista asiakastyöhön parannetaan, Juuso luetteli.

Hänen mukaansa hallituksen tehtävä on varmistaa erityisosaamisen riittävyys koko väestölle.

– Sairaaloiden ja päivystysten palveluverkkoa ja työnjakoa kehitetään, jotta laadukas hoito voidaan turvata kaikille.

Juuso huomautti, että erikoissairaanhoidon kustannukset muodostavat noin 40 prosenttia hyvinvointialueiden kokonaiskustannuksista ja ovat nousseet muita kustannuksia jyrkemmin.

– Toimintaympäristö on merkittävästi muuttunut siitä, kun nykyinen lainsäädäntö sekä sairaaloiden ja päivystysten palveluverkko on muodostunut. Osa alueista kasvaa ja osa supistuu. Jotta osaavaa henkilöstöä ja taloudellinen kantokykymme riittäisi, on välttämätöntä tarkastella erikoissairaanhoidon järjestämistä ja kustannuksia, hän sanoi.

– Erikoissairaanhoidossa tarvitaan yhä syvällisempää erityisosaamista sekä tiloja ja laitteita. Tämä haastaa nykyistä palvelurakennetta. Sairaalaverkkoa on tarkasteltava sote-henkilöstön saatavuutta ja osaamisen riittävyyttä painottaen, ministeri jatkoi.

Juusi totesi, että henkilöstö- ja taloudelliset resurssit on kohdistettava niin, että ne palvelevat parhaiten asiakaskuntaa, meitä jokaista.

Tavoitteena vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan

Hallitus päätti kehysriihessä sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuudesta. Muutoksia päätettiin tehdä perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin sekä tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan sekä tasapainottaa julkista taloutta.

– Kaikilla hyvinvointialueilla säilyy keskussairaala tai yliopistollinen sairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä sekä tehdä kattavasti leikkaustoimintaa. HUS-yhtymä päättää itse sairaaloidensa palveluvalikoimasta, päivystyksistä ja synnytysten hoidosta Uudellamaalla, Juuso sanoi.

Hallituksen linjausten mukaan lakia muutetaan perusterveydenhuollon ympärivuorokautisten päivystysten osalta.

– Kaikki hyvinvointialueet voivat vapaasti järjestää ilta- ja viikonloppuaikaista kiirevastaanottoa kello 7-22. Hyvinvointialueita ohjataan ja kannustetaan varmistamaan perustason terveyspalvelujen hyvä saatavuus päiväaikaan sekä iltaisin ja viikonloppuisin, jotta sairaalapäivystykset eivät ruuhkaudu, Juuso sanoi.

Hänen mukaansa potilaan kannalta on ensisijaista, että hoitoon pääsee suunnitelmallisesti ja päiväaikaan.

– Ei ole kenenkään etu, että potilaan täytyy hakea hoitoa yöaikaan paitsi tietysti, jos kyseessä on hätätilanne. Yöaikaan hätätilapotilaat tai vakavasti sairaat voidaan näillä alueilla viedä suoraan sairaalaan, jossa on monipuolinen tutkimus- ja hoitomahdollisuus.

Hallituksen päätösten mukaan ympärivuorokautisiin perusterveydenhuollon päivystyksiin tulee muutoksia vuoden 2026 alussa, jolloin perusterveydenhuollon yöaikainen päivystys poikkeusluvalla päättyy Iisalmessa, Jämsässä, Kouvolassa, Raahessa ja Varkaudessa.

Yöpäivystyksen ylläpitomahdollisuus säilyy Ivalossa ja Kuusamossa pitkien etäisyyksien sekä Pietarsaaressa ja Raaseporissa kielellisten oikeuksien toteutumisen vuoksi sekä lisäksi Kemissä ja Savonlinnassa. Poikkeuslupakäytännöstä luovutaan.

Juuson mukaan hyvinvointialueet voivat ylläpitää myös eri sairaaloissaan vuodeosastohoidossa olevien potilaiden sairaanhoidon edellyttämää lääkäripäivystystä.

– Lisäksi tiettyjä kevyessä anestesiassa tehtäviä toimenpiteitä voi jatkossa tehdä missä vain terveydenhuollon toimintayksikössä, jossa on riittävä osaaminen ja potilasturvallisuus toteutuu.

Kehysriihen linjausten mukaan muutoksia tehdään vuoden 2026 alusta erikoissairaanhoidon sairaaloihin Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella. Näissä sairaaloissa voi Juuson mukaan edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia.

– Kehysriihen linjausten mukaan jokaisella hyvinvointialueella säilyy yliopistosairaala tai keskussairaala, jossa voi synnyttää. Muutokset tuntuvat alueellisesti raskailta, mutta väestön laadukkaiden palveluiden turvaamiseksi ne ovat välttämättömiä. Hallitus on vastuussa siitä, että jokaisessa paikassa, jossa erikoissairaanhoitoa järjestetään, voidaan varmistaa riittävä ja osaava henkilöstö, Juuso totesi.

Ministeri vakuutti, että jokainen Suomessa asuva henkilö saa nyt ja jatkossa terveydentilansa edellyttämän palvelun yhdenvertaisin perustein julkisessa terveydenhuollossa riippumatta siitä, missä hän asuu tai oleskelee.

Sote-alan opiskelijoille vaaditaan kielikokeita

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super vaatii karsivien kielikokeiden välitöntä käyttöönottoa alan oppilaitoksissa. Liitto kertoo asiasta tiedotteessa.

Valmistumisen edellytyksenä tulisi Superin mukaan olla valtakunnallinen kielitesti, jolla osoitetaan sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöltä vaadittava B2-tason kielitaito. Ilman kielikoetta käytännöt ja kielitaidon tasot ovat liiton mielestä liian kirjavia.

Superin mukaan myös työnantajien tulee nykyistä paremmin varmistaa työtehtävissä tarvittava ammatillinen kielitaito ja työpaikoille on luotava työkaluja puuttua riittämättömään kielitaitoon. Liitto katsoo, että Valviran ja aluehallintovirastojen on selkeästi ohjeistettava työnantajia turvaamaan riittävä kielitaito ja varmistettava hoidon laatu sekä asiakas- ja potilasturvallisuus.

Työnantajat ovat nopeassa tahdissa lisänneet työvoiman aktiivista kansainvälistä rekrytointia. Vieraskielisten työntekijöiden koulutusmuotona on usein oppisopimuskoulutus. Vuonna 2023 lähihoitajaopiskelijoista noin 32 prosenttia oli vieraskielisiä.

Super on huolissaan sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammatillisen koulutuksen laadusta. Liittoon saapuu jäseniltä viestejä lähihoitajaopiskelijoiden ja valmistuneiden lähihoitajien puutteellisesta suomen tai ruotsin kielen taidosta työpaikalla. Puutteellisen ammatissa tarvittavan kielitaidon vuoksi työpaikoilla on jatkuvasti riski- ja vaaratilanteita.

Superin mukaan vakituiset työntekijät ja alalle valmistuvat vieraskieliset opiskelijat kuormittuvat kohtuuttomasti tilanteessa, jossa riittävää ammatillista kielitaitoa ei ole varmistettu ennen kuin valmistunut lasketaan työpaikan hoitajamitoitukseen.

– Tämä saa opiskelijat jopa keskeyttämään opinnot. Kielitaidon puute vaarantaa myös vieraskielisen opiskelijan oikeusturvan, altistaa työperäiselle hyväksikäytölle ja pahimmillaan estää kotoutumisen, Super katsoo kannanotossaan.

Super on toimittanut asiasta kannanoton yhteistyötahoille 18. huhtikuuta.

”Sote-uudistuksen lopputulos on nyt käsillä”

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vastasi eduskunnan kyselytunnilla Li Anderssonin (vas.) kysymykseen hyvinvointialueiden rahoituksesta.

– Viime hallituksen aikana tehtiin sote-uudistus, jonka lopputulos on nyt meillä käsillä. Sote-palvelut ovat melkoisen sekaisin tällä hetkellä: perusterveydenhoitoon on vaikea päästä, hoitojonot kasvavat ja hoitovelkaa on koronan jäljiltä, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

Hänen mukaansa ”tämän hallituksen tehtävä on pyrkiä korjaamaan sote-uudistusta niin, että se alkaisi toimia, vastata ennennäkemättömään hoitaja- ja ylipäätään työvoimapulaan, joka johtuu ikääntyvästä väestöstä ja eläköitymisestä”.

– Sen lisäksi meidän pitää pystyä ratkomaan nopeavaikutteisia toimia. Siinä yhtälössä yksi keino on se, että palautamme edellisen hallituksen jäljiltä leikatut Kela-korvaukset ja pyrimme Kela-korvausten nostamisella vaikuttamaan siihen, että hoitojonoja pystytään purkamaan ja että tätä koronan aikana kertynyttä hoitovelkaa saadaan purettua, että ihmiset pääsevät nopeasti lääkäriin, Grahn-Laasonen totesi.

– Se on yksi toimi, ja se helpottaa kaikkia, koska se tekee myöskin tilaa julkiselle puolelle, siellä jonot helpottavat.

Isossa kuvassa sote-uudistuksen korjaaminen vaatii hänen mukaansa lukuisia toimia. Niihin kuuluvat myös niiden mitoitusten tarkastelu ”jotka edellinen hallitus teki ilman, että se varmisti rahoja ja sitä, että henkilöstö riittää”.

– Kyllä tässä on aika paljon korjattavaa, ja parhaamme teemme tilanteessa, jossa Suomen pitää myös välttää EU:n liiallisen alijäämän menettely.

Huippukirurgilta suorat sanat: tämä on julkisen puolen heikoin lenkki

HUSin neurokirurgian osastonylilääkäri Miikka Korja ruotii X-ketjussaan julkista terveydenhuoltoa.

– Mitä tapahtuisi julkisessa terveydenhuollossa, jos se toteuttaisi yksityispuolen johtamisprinsiippejä? Se toimisi, vastaa Korja omaan kysymykseensä.

Hän on jakanut Mediuutisten jutun Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten lasten päivystyksestä. Jutun mukaan päivystyksessä virat ovat täynnä ja henkilöstö viihtyy. Avain tähän on se, että henkilökunta on saanut vapaat kädet suunnitella toimintaa.

– Julkisen puolen heikoin lenkki on johtamisjärjestelmä ja ylähallinto. Lisärahoitus ei tätä korjaa, Korja kirjoittaa.

– Ylähallinto kansoittunut suhmuroivilla poliitikoilla tai poliitikoiksi transformoituneilla terveysjohtajilla. Härskeimmillään valitaan osaamattomia tuttuja ”apujohtajiksi”.

– Työyhteisössä matala hierarkia. Meillä ei esihenkilöitä edes työryhmissä mukana vaan saimme itse suunnitella mallia. Meillä oli visio luoda paras lasten päivystys. Kaikki uuden kehittäminen lähtee edelleen henkilökunnasta, Korja siteeraa artikkelia.

–  Johtajuus ruohonjuuritasolle. Siellä vastuukin, Korja sanoo.

Hänen mukaansa nykymalli on monelta osin tullut tiensä päähän.

– Johtoportaat ja johtamisjärjestelmä on saneerattava kiireesti. Muutoin jokaisen on siirryttävä yksityiselle ja rakennettava vakuutuspohjainen terveydenhuoltojärjestelmä. Huonoa ja osaamatonta johtamista ei tule enää hyväksyä, Korja kommentoi ketjussa.

Lapsiasiavaltuutettu varoittaa äkkiliikkeistä koulukuraattorien ja -psykologien siirrossa

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen välttäisi äkkiliikkeitä pohdittaessa koulukuraattorien ja -psykologien hallinnollista asemaa. Hallitus on Helsingin Sanomien tietojen mukaan selvittämässä mahdollisuutta siirtää koulukuraattorit ja koulupsykologit hyvinvointialueilta takaisin kuntien alaisuuteen. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) pitää kuitenkin epätodennäköisenä, että asiasta tehtäisiin päätöksiä jo ensi viikon kehysriihessä.

Pekkarinen korostaa Verkkouutisten Asiakysymys -videohaastattelussa pääasian olevan,  että lapsen tuen tarve toimii mahdollisimman jouhevasti lähellä sitä paikkaa, jossa hän on. Hän sanoo myös, ettei hänellä ollut selkeää kantaa asiaan silloin, kun edellinen hallitus päätti koulukuraattorien ja koulupsykologien siirrosta kuntien alaisuudesta hyvinvointialueille osana sote-uudistusta. Siirto herätti vastustusta muun muassa siksi, että sen pelättiin heikentävän ennalta ehkäisevää yhteistyötä koulujen sisällä.

Asialla on myös toinen puoli:

– Aikaisemminhan ongelmana oli tiedonvaihto koulukuraattoreilta ja koulupsykologeilta sosiaaliviranomaisille ja terveydenhuoltoon. Ymmärrän ja muistan, että tätä yritettiin taklata niin, että kun he siirtyvät sote-alueille, heillä on matalampi kynnys päästä muiden palveluiden kanssa tekemään yhteistyötä.

– Mutta vaarana on nyt se, että itse koulu unohtuu.  Tätä täytyy tarkkaan seurata ja katsoa, miten tämä saadaan toimivaksi. Äkkiliikkeitä ei ehkä kannata tehdä nyt, kun on kaksi vuotta pyritty sitä toimintaa järjestämään, Pekkarinen arvioi Verkkouutisten haastatellessa häntä perjantaina eduskunnassa.

Eli vielä ei osata sanoa, onko uudistus parantanut vai huonontanut tilannetta?

–  Se oli epäselvää jo silloin lähtökohtaisesti, koska oli alueita, jotka kokivat, että toimi todella hyvin se, että kuraattorit ja psykologit olivat sosiaali- ja terveydenhuollon puolella. Tässä on selkeästi on ollut aluekohtaisia eroja aikaisemminkin.

Lapsiasiavaltuutetun mielestä tilannetta tulisi vielä seurata, ennen kuin asiasta ryhdytään tekemään päätöksiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varoitti viime viikolla tiedotteessaan myös poukkoilun riskeistä.

 

Kirurgi-kansanedustaja avautuu vuokralääkäreistä: Mahdotonta perustella järkisyin

Henkilöstöpulassa hyvinvointialueilla joudutaan turvautumaan kalliisiin vuokralääkäreihin, jotta lakisääteiset palvelut turvataan. Kansanedustaja ja kirurgi Ville Väyrynen (kok.) toteaa, että kalliiden vuokralääkäripalveluiden käyttö on osaltaan pahentanut hyvinvointialueiden alijäämiä.

– Eräiden arvioiden mukaan alueet käyttivät vuonna 2023 jopa 700 miljoonaa euroa vuokrahenkilöstöön. Hyvinvointialueiden alijäämä oli viime vuoden tilinpäätösennakoiden perusteella yli 1,35 miljardia euroa, Väyrynen sanoo tiedotteessa.

– Ongelmaan ei ole hopealuoteja. Vuokralääkärien käyttöä ei voi suoraan kieltää, sillä on tilanteita, joissa toiminta on aidosti perusteltua. Palveluiden turvaaminen on välttämätöntä ja tähän vuokrahenkilöstö on joskus jopa ainoa mahdollinen ratkaisu, toteaa myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuva Väyrynen.

Väyrysen mukaan hallituksen asettama työryhmä toi alkukeväästä kiitettävästi esille eri keinoja hillitä kallista lyhytaikaisen vuokratyövoiman käyttöä ja suunnata sitä tilanteisiin, joihin se parhaiten soveltuu.

– Minusta julkisessa keskustelussa on kuitenkin unohtunut hyvinvointialueiden oma vastuu. Alueet kilpailevat epätoivoisesti keskenään henkilöstöstä, mikä johtaa hintojen nousuun ja laadun heikkenemiseen. Koulunpenkiltä revitty vastavalmistunut lääkäri voi vuokralääkärinä tienata paljon enemmän – vähemmällä työllä – kuin ikänsä terveyskeskuksessa työskennellyt lääkäri. Tätä on käytännössä mahdoton perustella järkisyin. Alueita pitää patistella hereille – eivät he syyttömiä tilanteeseen ole, Väyrynen sanoo.

Hyvinvointialueiden tulisi pitää omien ammattilaistensa puolta ja todeta, ettei vuokralääkärinä voi tienata monin verroin kokeneempia kollegoita enempää.

– Hankintasopimuksissa tulisi edellyttää vähintään 3 vuoden kliinistä kokemusta, jotta rahalle saadaan laatua vastineeksi. Tämän jälkeen omat työolot pitää laittaa sellaiseen kuntoon, että ihmiset haluavat tehdä perinteisessäkin työsuhteessa terveyskeskustyötä. Nykytilanne on noidankehä, jossa yhä useampi ammattilainen jättää terveyskeskuksen tai ei ikinä edes hakeudu sinne vakituisiin töihin kerryttämään sitä osaamista. Sen seurauksena julkisella sektorilla on haasteita vastata velvoitteisiinsa ja samalla lääkäreiden palkkiokehitys on eriytymässä epäterveellä tavalla, Väyrynen kuvailee.

Hän korostaa, että hallituksen politiikka pyrkii parantamaan henkilöstön saatavuutta ja työhyvinvointia lukuisin eri toimin. Palveluiden sisältöä ja työskentelytapoja kehitetään henkilöstöpulan vaikutuksien lieventämiseksi. Turhaa byrokratiaa karsitaan. Nämä toimet ovat kuitenkin hidasvaikutteisia. Alueiden olisi otettava ryhtiliike heti.

– Alueet pitäisi tarvittaessa velvoittaa solmimaan ainoastaan virkaehtosopimukseen perustuvia työsuhteita lääketieteen kandidaattien ja vastavalmistuneiden lääkäreiden kohdalla. Tätä vauhtia meitä uhkaa 2030-luvulla tilanne, jossa iso joukko osa-aikaisia ja osakokeneita lääkäreitä pomppii keskuksesta toiseen. Se ei ole potilaan, alueiden, veronmaksajien eikä pitkässä juoksussa myöskään ammattilaisten etu.

Oppositiolta välikysymys sairaaloiden alasajosta

Oppositiopuolueet ovat jättäneet hallitukselle välikysymyksen sairaaloiden alasajosta. Välikysymys jätettiin torstaina 11. huhtikuuta 2024.

Oppositiopuolueet kysyvät, aikooko hallitus säätää keskussairaaloiden, synnytysyksiköiden ja ympärivuorokautisten päivystyksien määrän vähentämisestä, kuten sosiaali- ja terveysministeriön sairaalaverkkoselvityksessä esitetään.

– Hallitus on ajamassa sairaalaverkkoa ryminällä alas, kun se samaan aikaan jakaa jopa puoli miljardia euroa uusia Kela-korvauksia, jotka siirtyvät lähinnä terveysfirmojen katteisiin. Tämä on käsittämätöntä ja vastuutonta politiikkaa kansalaisten terveyden ja potilasturvallisuuden kustannuksella, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sanoo tiedotteessa.

Hallitus tavoittelee lakkautuksilla sadan miljoonan euron säästöjä vuoteen 2027 mennessä. Oppositiopuolueet katsovat välikysymyksessään, että päivystystoiminnan keskittäminen uhkaa heikentää ihmisten palveluihin pääsyä, pahentaa ruuhkia, vaikeuttaa ammattilaisten rekrytointia ja siten syventää henkilöstöpulaa ja heikentää hoidon laatua entisestään.

 

 

USU: Hoitajapula on helpottunut osassa alueita

Valtaosa hyvinvointialueista kuvailee hoitajatilanteen parantuneen tai pysyneen samana vuodentakaiseen tilanteeseen verrattuna. Vain yksi alue kertoo kokonaistilanteen huonontuneen.

Tämä selviää Uutissuomalaisen kyselystä kaikille 21 hyvinvointialueelle, Helsingin kaupungille ja Uudenmaan erikoissairaanhoidosta vastaavalle Hus-Yhtymälle. Alueet vastasivat kyselyyn helmi–maaliskuussa.

Hoitajatilanne on parantunut Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Kanta-Hämeessä, Keski-Uudellamaalla, Lapissa, Länsi-Uudellamaalla, Pohjois-Karjalassa, Päijät-Hämeessä, Vantaa-Keravalla sekä Helsingissä ja HUSissa.

Suunnilleen viime vuoden kaltaisena hoitajatilanne on pysynyt Kainuussa, Keski-Suomessa, Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Hoitajatilanne on huonontunut viime vuoteen verrattuna ainoastaan Pohjois-Savossa.

Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson, Etelä-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet eivät arvioineet hoitajatilanteen muuttumista kokonaisuutena. Alueet kertoivat tilanteen vaihtelevan alueittain ja tehtävittäin.

Keski-Pohjanmaa ja Pirkanmaa eivät vastanneet kyselyyn.

Lisäksi Uutissuomalaisen kyselystä selvisi, että lähihoitajien ja sairaanhoitajien paikkoja on hyvinvointialueilla täyttämättä yli 1500. Todellisuudessa määrä on varmasti suurempi, koska osa alueista kertoi vain prosenttiosuudet täyttämättä olevista paikoista, osa ei pystynyt kertomaan tarkkoja lukuja ja osa ilmoitti tiedot vain joiltakin palvelualueilta. Lisäksi kolme aluetta ei vastannut kysymykseen.

Lasse Lehtonen: Säästöjen sijaan kyse on menojen hillitsemisestä

HUS-yhtymän diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen ottaa kantaa hallituksen sopeutustoimiin julkaisussaan X-viestipalvelussa. Hän yhtyy valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) näkemykseen siitä, että soten yhteydessä on säästöjen sijaan kyse on menojen kasvun hillitsemisestä.

– Soten yhteydessä ei voi puhua säästöistä, vaan menojen kasvun hillitsemisestä, sillä hallitus lisää hyvinvointialueille noin miljardi euroa vuodessa. Sen lisäksi hyvinvointialueiden viime vuoden alijäämät ovat nousseet lähes 1,4 miljardiin euroon, ja myös ne joudutaan ensi vuonna kattamaan, Lehtonen sanoo julkaisussaan lainaten Purran aiempaa Iltalehden lausuntoa. 

Kansanedustaja Mia Laiho (kok.) on jakanut Lehtosen julkaisun omalla X-viestipalvelun kanavallaan.

– Tämä Lasse Lehtosen kommentti osuu niin itse asiaan. Hallitus ei leikkaa sotesta, vaan lisää siihen tällä hallituskaudella yli miljardi euroa vuodessa, eli yli 4 miljardia. Tämä on perusteltua, kiitos hallitus, Laiho toteaa.

Keskustelu kytkeytyy hallituksen tuleviin uusiin sopeutustoimiin. Yksi satojen miljoonien eurojen säästökohde kehysriihessä ovat sosiaali- ja terveysmenot.

Sote-menoihin on Iltalehden tietojen mukaan kohdentumassa noin 600–700 miljoonan euron leikkaukset, jotka tehtäisiin muun muassa löyhentämällä hoitaja- ja hoitomitoituksia.

Petteri Orpo Krista Kiurulle: Kukahan härdellin mahtoi tähän maahan tehdä?

Eduskunnan kyselytunnilla torstaina oppositio kysyi ”suunnitelmasta supistaa sairaalaverkkoa”. SDP:n Aki Lindénin mukaan he eivät hyväksy kokonaisuutta, joka ”tuhoaa sote-palvelut” muun muassa useiden yhteispäivystysten sulkemisella.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) totesi, että hallitus on päättänyt hillitä koko kauden aikana menojen kasvua 1,4 miljardilla eurolla.

– Samaan aikaan te unohdatte kertoa sen, että pelkästään ensi vuodelle suhteessa tähän vuoteen meidän täytyy löytää 2,5 miljardia lisää. Koska menokehitys on niin valtavaa: 2,5 miljardia enemmän kuin tänä vuonna, Petteri Orpo huomautti Lindénille.

Orpo sanoi koko sote-uudistuksen tarkoituksena olleen hillitä menojen kasvua.

– Siksi me joudumme näitä tekemään. Meillä ei ole varaa tähän järjestelmään. Tiedätte sen itse, että kun viime kaudella olitte tekemässä tämän mallin, että se jäi kesken ja varsinainen uudistus tekemättä.

– Me olemme nyt tämän edessä. Ministerit tekevät hartiavoimin töitä, jotta ratkaisuja löytyy.

– Mutta vaikka tämä on hallituksen kyselytunti, niin kuitenkin kysyn sen kysymyksen, että mitä te tekisitte kun olette niin viisas?, Orpo kysyi. (jatkuu kuvan jälkeen)

Krista Kiuru. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Edellisen hallituksen perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi nykyisen hallituksen ”makaavan soten päällä” saadakseen 1,4 miljardia säästöjä. Kiurun mukaan tekeillä on ”mini-sote-uudistus” palvelutasoon puuttumalla.

– Miksi te laitoitte tällaisen härdellin pystyyn, jossa henkilöstö lähtee liikkeelle peläten ettei sairaalaa ole enää olemassa?, Krista Kiuru kysyi.

Petteri Orpon mukaan ”minusta nyt kerta kaikkiaan se jatkuva väite siitä, että me leikkaamme sotesta – se pitää lopettaa”.

– Jos minä kerron teille faktat. Hallitus lisää kehyksessään yli miljardin joka vuosi hyvinvointialueille. Lisää, miljardin, joka vuosi, Petteri Orpo sanoi.

Hänen mukaansa lisäksi rahoituslakiin perusten hallituksella on velvollisuus kattaa alijäämät edellisiltä vuosilta.

– Tämä ei ole leikkaamista. Jos maassa olisi jonkun muun värinen hallitus, niin tiedättekö, nämä samat luvut olisivat teidän edessänne.

– Se tarkoittaa sitä, että on pakko tehdä uudistuksia. Te voitte sieltä sanoa, että nyt tehdään sitä tätä ja tuota kauheuksia, mutta kun tämä on pakko saada tämä yhtälö toimimaan, rahat riittämään, ihmiset jonoista hoitoon ja järjestelmä pelaamaan.

– Ja kun te edustaja Kiuru sanotte, että on saatu aikaan härdelli. Niin kukahan sen mahtoi tähän maahan tehdä?, Petteri Orpo kysyi.

Valtion kulut olivat viime vuonna 7,4 miljardia euroa tuottoja suuremmat

Valtion taloustilanne oli viime vuonna edelleen vaikea ja velkaantuminen jatkui. Päättyneen vuoden kulut olivat 7,4 miljardia euroa tuottoja suuremmat. Luvuissa näkyy hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen.

Valtion talousarvion toteutumalaskelman mukaan varainhoitovuoden 2023 ylijäämä oli 14,1 miljardia euroa. Talousarviotuloja kertyi 95,6 miljardia euroa. Talousarvion toteumalaskelmalla otetut lainat käsitellään tuloina.

Valtiokonttorin mukaan vuonna 2023 nettolainanotto oli 12,7 miljardia euroa. Lisäksi sekalaisiin tuottoihin kirjattiin käyttämättä jääneen kymmenen miljardin euron siirretyn määrärahan peruutus. Talousarviomenoja kertyi 81,6 miljardia euroa. Varainhoitovuoden kumulatiivinen alijäämä puolestaan oli 5,9 miljardia euroa.

Hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen näkyy

Valtion tuotto- ja kululaskelman mukaan kulujäämä viime vuodelta oli 7,4 miljardia euroa, kun vuonna 2022 se oli 4,8 miljardia euroa. Tuotot nousivat 20 prosenttia ja kulut 23 prosenttia vuodesta 2022. Tuottojen kasvu johtui pääosin verotuottojen lisääntymisestä.

Kuluissa siirtotalouden kulujen osuus oli 79 prosenttia, yhteensä 61,6 miljardia euroa, mikä oli noin 11,4 miljardia euroa enemmän kuin vuonna 2022. Siirtotalous sisältää tuotot ja kulut, joihin ei liity välitöntä vastiketta.

Sekä verotuottojen että siirtotalouden kulujen kasvun taustalla on hyvinvointialueiden toiminnan käynnistyminen vuoden 2023 alusta lähtien, koska hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtion budjetista.

Tämän muutoksen takia valtion osuus verotuloista on kasvanut noin 11,4 miljardia euroa, valtionosuudet kunnille ovat pienentyneet noin 8,6 miljardia euroa ja siirtotalouden kulut hyvinvointialueille olivat noin 21,5 miljardia euroa.

Hyvinvointialueiden lisäksi siirtotalouden kuluja maksettiin muun muassa sosiaaliturvarahastoille 14,8 miljardia euroa ja paikallishallinnolle 6,8 miljardia euroa.

Rahoituskulujen noin 1,6 miljardin euron kasvun taustalla on korkojen nousu. Toiminnan kulut kasvoivat noin 1,5 miljardia euroa. Tämä johtui muun muassa palkankorotuksista, hintojen noususta ja lisääntyneistä palvelu- ja kalustohankinnoista.

Valtion tase kasvoi 8,5 prosenttia

Valtion taseen loppusumma oli 74,2 miljardia euroa, mikä oli noin 8,5 prosenttia suurempi kuin vuonna 2022. Suurimmat muutokset taseessa olivat valtionvelan ja rahoitusomaisuuden määrän muutokset.

Taseen mukainen valtionvelka lisääntyi 13,1 miljardilla eurolla 155,8 miljardiin euroon.

Valtion likvidit varat kasvoivat 3,8 miljardia euroa. Tämä johtui siitä, että viime vuoden puolella jouduttiin varautumaan 2.1.2024 hyvinvointialueille maksettuun noin neljän miljardin euron rahoitukseen.

Valtion talousarviotalouden negatiivinen oma pääoma oli 94,1 miljardia euroa, eli 7,4 miljardia euroa suurempi kuin edellisenä vuonna. Kasvu johtui kulujäämästä.

TS: Pelastusala haluaa jo nyt irti hyvinvointialueista

Hyvinvointialueiden säästökuurit heikentävät pelastusalan ammattiliitto SPAL:n mukaan niin pelastustoimen lähipalveluita kuin pelastushenkilöstön työturvallisuuttakin.

– Muut sisäisen turvallisuuden toimijat, kuten poliisi, ovat valtion lakin alla. Myös alan oppilaitos on valtion omistama. Jos rahaa pelastustoimeen ei hyvinvointialueilla löydy, pitää selvittää, onko meidänkin paikkamme valtion alaisuudessa, huomauttaa järjestön puheenjohtaja Kim Nikula Turun Sanomille.

Hänen mukaansa valtion alaisuuteen kuuluminen tarjoaisi myös nykyistä paremmat synergiaedut muiden toimijoiden kanssa.

Alan toimijoiden huolenaiheena on erityisesti hyvinvointialueiden heikko taloustilanne.

– Hyvinvointialueiden säästöt eivät edistä alueiden turvallisuutta. Pelastustoimen lähipalvelut pitää säästöistä huolimatta varmistaa, sillä muuten lakisääteisiin valmiusaikoihin ei tulla enää pääsemään, Nikula toteaa TS:lle.

Nikula kritisoi hyvinvointialueille asetettua pakkoa säästää investointilainoja saadakseen.

– Yt-neuvotteluita on siis pakko järjestää vain siksi, että lainsäädäntö näin vaatii. Pelastustoimesta ei yksinkertaisesti ole varaa säästää enempää, Nikula toteaa.

Lääkäri-kansanedustaja ihmettelee ”uutta keksintöä”: Näin potilaat ennenkin hoidettiin

Kirurgitaustainen kansanedustaja Ville Väyrynen (kok.) ihmettelee Kirkkonummella käyttöön otettua ”keksintöä”, jonka ansiosta se on pystynyt luopumaan kalliista keikkalääkäreistä.

Kyseisellä ”keksinnöllä” tarkoitetaan akuuttivastaanottoa, joka palvelee viikon jokaisena päivänä 12 tuntia Kirkkonummella.

– Tämä ”keksintö” on siis käytännössä vanha tk-päivystys. Oli ihan toimiva. Potilaat saivat hoitoa ja lääkärit kokemusta. Ei tarvittu massapäivystyksiä tai keikkalaisia, Ville Väyrynen kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Päivityksessään hän viittaa Helsingin Sanomien uutiseen akuuttivastaanotosta.

– Kauas on tultu juurilta, kun pyörä pitää keksiä uudestaan, Väyrynen jatkaa.

Pohjanmaalla lomautetaan lääkäreitä, tästä on kyse

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue alkaa lomauttaa kliinistä työtä tekeviä lääkäreitään. Lomautuksen kesto on kolme päivää. Lisäksi lomautetaan hallinnollista työtä tekeviä lääkäreitä 14 päiväksi.

Asian nostaa esille viestipalvelu X:ssä HUS-yhtymän diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Hän viittaa Lääkärilehden artikkeliin lomautuksista.

Lomautukset ovat seurausta alkuvuonna päättyneistä hyvinvointialueen muutosneuvotteluista. Neuvotteluissa asetettu säästötavoite oli vähintään 3-5 miljoonaa euroa. Neuvottelut aloitettiin siksi, että hyvinvointialueen tulos on reilusti alijäämäinen.

Lomautukset painottuisivat hallinto-, asiantuntija- ja tukitehtäviin sekä kiireettömään, ajanvaraukselliseen toimintaan.

– Tarvitsemme nyt nopeasti vaikuttavia toimenpiteitä, sillä palvelurakenteen muuttaminen tuo säästöjä vasta viiveellä, hyvinvointialuejohtaja Tero Järvinen totesi aiemmin tiedotteessa.

Lisäksi hyvinvointialue suunnittelee määräaikaisuuksiin, eläköitymisiin ja irtisanomisiin liittyviä toimenpiteitä sekä koulutusmäärärahoihin kohdistuvia leikkauksia. Esityksenä on myös Edenred-henkilöstöetuudesta luopuminen vuoden 2024 ajaksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)