Verkkouutiset

Hoitohenkilökuntaa sairaalassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kirurgi-kansanedustaja: Kela-korvaukset eivät siirrä lääkäreitä yksityiselle sektorille

Kokoomuksen Ville Väyrynen muistuttaa, että Kela-korvaukset eivät ole uusi asia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnassa käsitelty välikysymys sairaalaverkosta on herättänyt keskustelua sosiaali- ja terveyspalveluista. Kansanedustaja Ville Väyrynen (kok.) ottaa asiaan kantaa blogissaan. Väyrynen on ammatiltaan kirurgi.

Keskustelua käytiin myös Kela-korvauksista, joita hallitus on korottamassa sekä uudistamassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Vasemmiston on hankala konseptia hyväksyä. Heidän mukaansa Kela-korvaus valuu ainoastaan tukemaan sellaisten hyvätuloisten lääkärikäyntejä, jotka kävisivät yksityisellä muutenkin, Väyrynen toteaa.

– Samalla he pelottelevat korvausten aiheuttavan massiivisen lääkäreiden siirtymän julkiselta sektorilta yksityiselle. Nämä kaksi pelkoa ilmaistaan usein jopa samassa lauseessa, mikä osoittaa sen, ettei järjestelmää aivan ymmärretä tai sitten se ymmärretään tahallaan väärin.

Väyrynen katsoo, että lääkärien siirtyminen yksityiselle sektorille ei toteudu, sillä yksityisellä sektorilla on jo nyt kapasiteettia ottaa vastaan suuriakin potilasmääriä.

– Tässä hoitovelkatilanteessa tuo ylikapasiteetti kannattaa yrittää hyödyntää, koska muutakaan nopeaa ratkaisua ei ole. Kela-korvaukset ovat nähdäkseni tähän juuri oikea instrumentti. Totta kai samalla tulee pyrkiä parantamaan julkisen puolen vetovoimaa. Tässä myös hyvinvointialueilla on suuri rooli, Väyrynen sanoo.

Väyrynen huomauttaa myös, että Kela-korvaukset eivät ole uusi asia, vaan ne ovat olleet käytössä jo 1960-luvulta lähtien.

– Nyt Kela-korvauksiin on osoitettu 335 miljoonaa euroa hallituskaudelle. Se on 0,36 prosenttia koko sote-budjetistamme ja alle 2 prosenttia perusterveydenhuollon kuluista. Massiivisesta osuudesta ei siis puhuta. Valtaosa perusterveydenhuollon rahoituksesta ohjautuu jatkossakin muualle kuin Kela-korvauksiin, Väyrynen sanoo.

Hän kuitenkin kehottaa myös yrityksiä todistamaan, että niillä on annettavaa suomalaiselle terveydenhuollolle.

– Tätä tilaisuutta ei kannata pilata ahneudella ja taksojen korotuksilla. Julkisen puolen hoitojonot on saatava lyhenemään ja potilaan pitää huomata korvauksen vaikutus loppulaskussaan. Mitään muita lopputuloksia ei voi hyväksyä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)