Verkkouutiset

Mike Johnson. AFP / LEHTIKUVA / KENT NISHIMURA

USA:sta yllättävä viesti Vladimir Putinille: Ukrainan tuki voi lähteä liikkeelle

Professorin mukaan Kremlin kanssa on turvallisinta olettaa pahinta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvaltain apupaketti Ukrainalle on vihdoin tulossa edustajainhuoneen päätettäväksi. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson on ilmoittanut, että äänestykset muun muassa Ukrainan ja Israelin tuesta järjestetään jo tämän viikon lauantaina.

– Historia tuomitsee meidät sen mukaan, miten toimimme. Elämme kriittisiä aikoja, Johnson totesi hieman yllättävänäkin pidetyssä lausunnossaan.

Ainakin kaksi republikaaniedustajaa on jo väläyttänyt esitystä Johnsonin erottamisesta. Hän totesi kuitenkin, ettei voi ajatella asiassa omaa etuaan.

– Koen toimivani oikein. Tappavan avun toimittaminen Ukrainalle on nyt elintärkeää.

Johnson totesi uskovansa näkemiään tiedustelutietoja ja kuvasi Kiinaa, Venäjää ja Irania ”pahan akseliksi”, ja sanoi, ettei tällä asialla voida tehdä politiikkaa.

– Uskon, että Vladimir Putin jatkaisi marssiaan läpi Euroopan, jos se sallittaisiin.

– Lähettäisin Ukrainaan mieluummin patruunoita kuin poikiamme.

Venäjä-asiantuntija, professori Sergei Radtshenko kuvailee lausuntoa tärkeäksi ja huomauttaa, ettei se ole aivan linjassa Johnsonin aiemman toiminnan kanssa.

– Minä näen tämän seuraavasti: emme voi olla varmoja, että Puola tai Baltia ovat seuraavana vuorossa tai että Putin ”marssii läpi Euroopan”. Tämä on kuitenkin ainoa turvallinen oletus, Radtshenko sanoo X-palvelussa.

Professori vertaa tilannetta kylmän sodan alkuvuosiin. Radtshenkon mukaan Neuvostoliiton hirmuhallitsija Josif Stalinin ajattelusta voidaan kyllä väitellä tänä päivänä. Hän huomauttaa joidenkin historioitsijoiden olevan jopa sitä mieltä, että Stalinin tavoitteet olivat maltillisia ja että hän haki lähinnä rinnakkaiseloa lännen kanssa. Tuolloin tähän ei kuitenkaan Radtshenkon mukaan ollut varaa.

– Stalinin väärin arvioinnin hinta olisi ollut koko Eurooppa neuvostovallan alla. Hinta, jonka lopulta maksoimme oli ”vain” kylmä sota.

Vladimir Putin ei ole Sergei Radtshenkon mukaan lähelläkään Stalinia. Hänen mukaansa sama logiikka pätee kuitenkin nytkin.

– Varmin tapa saada Putin päätymään neuvotteluratkaisuun Ukrainasta on osoittaa voimaa, yhtenäisyyttä ja päättäväisyyttä ja säilyttää samalla hyvät viestiyhteydet Kremliin.

– Eristäminen toimii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)