Verkkouutiset

Dmitry Korotaev /Kommersant

Ukraina jatkaa iskujaan Venäjän öljyntuotantoa vastaan

Yhdysvaltojen hallinto on kritisoinut iskuja varoittaen, että ne voivat jopa johtaa raakaöljyn hinnan kriisiytymiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukraina jatkoi lauantain vastaisena yönä iskujaan Venäjän öljyntuotantoinfrastruktuuria ja sotilaslentokenttiä vastaan maan läntisessä osassa, raportoi Ukrinform.

Isku on osa laajempaa Ukrainan asevoimien kampanjaa, joka pyrkii lamauttamaan raakaöljyn tuotannon ja polttoaineen jakelun Venäjällä, tavoitteenaan tyrehdyttää maan hallinnon suurin tulovirta, sekä estää polttoaineen saanti venäjän joukoille Ukrainassa.

Ukrainan asevoimat ovat iskeneet vuoden 2024 alusta lähtien kolmeentoista öljyntuotantolaitokseen yhdeksällä Venäjän alueella.

Lähteiden mukaan iskut ovat vaikuttaneet merkittävästi Venäjän energiainfrastruktuuriin, ja tällä hetkellä jopa noin kymmenen prosenttia maan raakaöljyn tuotantokapasiteetista on edelleen pysähdyksissä, vaikka Venäjä on onnistunut korjaamaan joissain määrin Ukrainan aiheuttamia vaurioita.

Yhdysvallat on kuitenkin kritisoinut voimakkaasti Ukrainan iskuja Venäjän energiainfrastruktuuria vastaan. Maan puolustusministeri Lloyd Austin kehottikin huhtikuun alussa puolustusvoimia keskittymään sotilaskohteisiin.

Asiantuntijoiden mukaan presidentti Joe Bidenin hallinto pelkää mahdollista raakaöljyn hinnan voimakasta nousua, joka saattaisi vaikuttaa merkittävästi niin hitaasti palautuvaan maailmantalouteen kuten myös dollarin inflaatioon ja polttoaineen hintaan. Tämä olisikin myrkkyä Bidenin kannatusluvuille, erityisesti marraskuisten presidentinvaalien näkyessä jo horisontissa.

Huolimatta kuitenkaan varoituksista Ukraina ei aio lopettaa iskujaan Venäjän öljyntuotantolaitoksia vastaan, kertovat lähteet maan hallinnossa.

– SBU (Ukrainan turvallisuuspalvelu) tulee jatkamaan Venäjän armeijaa Ukrainassa tukevan infrastruktuurin ja logistiikan tuhoamista. Nämä (öljyntuotantolaitokset) ovat hyväksyttäviä kohteita iskuille, ja tulevat pysymään sellaisina.

Ukrainan iskut myös purevat. Yksi selvä merkki tästä on Venäjän maaliskuussa asettama puolen vuoden polttoaineen vientikielto, joka kestää elokuun loppuun asti.

Kielto voidaan nähdä merkkinä, kuinka merkittävästi Ukraina on onnistunut lamauttamaan Venäjän polttoaineen jakelua, pakottaen sen priorisoimaan polttoaineen saanti kotimaassa.

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Katso koko video TÄSTÄ
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)