Verkkouutiset

Eduskunnan kyselytunti marraskuussa 2023. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Eduskunnan mölinä kyselytunnilla ärsyttää – ”pidetään usein ala-arvoisena”

Pauli Kiurun mukaan tavoite näyttää olevan ylittää uutiskynnys vääristelyllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru on kirjoittanut Aamulehteen eduskunnan kyselytuntien ongelmista. Hänen mukaansa kyselytunnit kaipaavat uudistamista, ja mölinä ja huutelu ärsyttävät kansalaisia.

Istunnolla on torstaisin 250 000–350 000 tv-katsojaa. Tänä vuonna kyselytunneilla on sivuttu noin 80 asiaa. Televisiointi alkoi 1989.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Puhemiesneuvoston ohjeessa kyselytunneista todetaan, että ”edustajat esittävät ministereille lyhyitä kysymyksiä ilman, että ministerit ovat voineet etukäteen perehtyä niihin”. Tämä ei Pauli Kiurun mukaan pidä paikkaansa.

– Ministerit paljastavat, että aihealueet toisinaan vuotavat heille etukäteen eduskuntaryhmistä. Se luonnollisesti auttaa ministeriä kyselytunnille valmistautumisessa. Ministerien avustajat voivat myös lähes reaaliaikaisesti lähettää taustatietoja ja ohjeita ministerin kännykkään. Siksi laitteita seurataan ministeriaitiossa, vaikka sen tiedetään ärsyttävän television katsojia, Pauli Kiuru kirjoittaa.

Kansalaisilta tulee kansanedustajan mukaan palautetta kyselytunneista.

– Erityisesti salissa vallitseva yleinen mölinä ja huutelu ärsyttävät. Puhemiehen huomautukset auttavat hetken – joskus eivät hetkeäkään.

– Myös keskustelun sävyä pidetään usein ala-arvoisena ja eduskunnan arvovaltaan sopimattomana. Ministereiden ja edustajien kännyköiden käyttöä kritisoidaan, Kiuru kuvailee.

Hän muistuttaa, että perustuslain mukaan kansanedustajan tulee esiintyä ”vakaasti ja arvokkaasti sekä loukkaamatta toista henkilöä”.

– Tämä vaatimus ei enää aina toteudu suullisella kyselytunnilla. Tavoitteena näyttää valitettavan usein olevan, että tahallisella vääristelyllä ja väärinymmärtämisellä ylitetään uutiskynnys. Puhe ei ole puhetta ministereille ja kollegoille, vaan medialle ja some-yleisölle, edustaja arvostelee.

Hänen mukaansa onkin syytä pohtia kyselytunnin rakennetta ja tehdä uusia ratkaisuehdotuksia parlamentaarisesti eduskuntaryhmien yhteistyönä.

– Uudistusten käyttöönotto sopii parhaiten vaalikauden alkuun. Kesken vaalikautta se tuskin edes onnistuisi, koska kyselytunti on lähinnä opposition työkalu. Muutoksen tavoite on parantaa eduskunnan työskentelytapaa – ei suojella minkään vallassa olevan hallituksen tai sen ministereiden asemaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)