Verkkouutiset

Eurooppa-ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen tapasi mediaa eduskunnan Valtiosalissa Helsingissä 21. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Tytti Tuppurainen: Suomi ei ole tyytyväinen Uniper-sopuun

Omistajaohjausministerin mukaan ratkaisussa on kyse riskien minimoimisesta.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan jälkikäteen arvioituna oli virhe, että Fortum lähti saksalaisen energiayhtiö Uniperin yhdeksi omistajaksi vuonna 2017.

– Tuolloin veikkaus kannattavuudesta perustui siihen, että Venäjältä saataisiin edullista kaasua. Tämä oli virhearvio. Venäjä ei vastaa sopimuksista, vaan (Vladimir) Putin käyttää kaasua aseena Eurooppaa vastaan eikä toimita enää maakaasua Saksaan, Tuppurainen sanoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Ministeri myös painottaa, että Fortumin hallitus päätti aikanaan lähteä Uniperin omistajaksi kuulematta valtio-omistajaa.

– Jälkikäteen voidaan sanoa, että päätös osoittautui vakavaksi virheeksi.

Fortum ilmoitti tänään myyvänsä kaikki omistavansa Uniperin osakkeet Saksan valtiolle yhteensä noin 500 miljoonan euron hintaan. Fortum itse maksoi osakkeista aikanaan noin seitsemän miljardia euroa. Osingot ja takaisinmaksetut lainat ja takaukset huomioiden Uniper-sotkut toivat Fortumille lähes kuuden miljardin euron tappiot. Vaikean tilanteen taustalla on kriisi energiamarkkinoilla.

– Kaikki tämä johtuu Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan, Tuppurainen sanoo.

Tuppuraisen mukaan tilanne jatkuu edelleen vaikeana, eikä Suomen valtio ole Fortumin omistajana tyytyväinen kokonaisuuteen. Hänen mukaansa kuitenkin on tärkeää, että Fortumin ydintoiminnot eli sähköntuotanto Pohjoismaissa saadaan varmistettua.

– Fortumille koituu tappioita, siitä ei päästä yli eikä ympäri. Kyse on riskien minimoimisesta.

LUE MYÖS:

Fortumin toimitusjohtaja: Uniperista lähes 6 miljardin euron tappiot

Tytti Tuppurainen: Fortumin hallitus on tehnyt väistämättömän päätöksen

Fortum myy omistuksensa Uniperista Saksan valtiolle

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)