Verkkouutiset

Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo tiedotustilaisuudessa 21. syyskuuta 2022. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Fortumin toimitusjohtaja: Uniperista lähes kuuden miljardin euron tappiot

Markus Rauramon mukaan yhtiön virhe oli se, että strategia ei ollut sodankestävä.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Markus Rauramo myöntää, että saksalaisen energiayhtiö Uniperin omistaminen oli yhtiölle epäonnistuminen.

– Jälkeenpäin voin todeta, että aina emme ole onnistuneet. Venäjän ja Uniperin suhteen meillä meni pieleen, Rauramo sanoi englanninkielisessä tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Fortum ilmoitti keskiviikkona myyvänsä koko Uniper-omistuksensa Saksan valtiolle. Fortum saa kaupoista 500 miljoonaa euroa sekä takaisin Uniperille myöntämänsä neljän miljardin euron lainan sekä neljän miljardin euron emoyhtiötakauksen.

Päätöksen taustalla on vaikea tilanne energiamarkkinoilla. Rauramo korostaa, että kyseessä ei ole vain Fortumin tai Uniperin kriisi, vaan laajempi Venäjän aiheuttama kriisi. Hänen mukaansa yhtiön virhe oli se, että strategia ei ollut sodankestävä.

Fortum maksoi Uniperin osakkeista aikanaan noin seitsemän miljardia euroja. Rauramon mukaan Fortum on saanut Uniperilta osinkoja noin 900 miljoonaa euroa eli enemmän, mitä se saa nyt luopuessaan osakkeista.

– Fortum on sijoittanut Uniperiin 7,5 miljardia euroa ja saa noin puoli miljardia. Osinkojen jälkeen Uniperista syntyy vajaan kuuden miljardin kustannus Fortumille. Se on hyvin iso luku, Rauramo sanoi.

Sopimuksen tultua voimaan Fortum myy omistuksensa Uniperista ja keskittyy yhtiön ydinliiketoimintaan, puhtaaseen energiatuotantoon Pohjoismaissa. Rauramon mukaan Fortum tulee loppuvuoden aikana keskittymään toiminnan tehostamiseen sekä päivittämään yrityksen strategiaa.

– Tämä on vaikea päivä Fortumille ja kaikki Uniperiin asetetut toiveet ovat haihtuneet. Toisaalta tämä on mahdollisuus nostaa Fortum kriisistä. Se vaatii paljon työtä ja kriisistä on opittava.

Tiedotustilaisuudessa Rauramo painottaa Fortumin johdon olevan hyvin pahoillaan tappiollisista Uniper-kaupoista.

– Asiat eivät todellakaan menneet niin kuin oli suunniteltu.

Hänen mukaansa yrityksellä on nyt kolme selkeää tavoitetta.

– Nyt hoidamme Uniper-sopimuksen loppuun, poistumme Venäjältä ja keskitymme siihen, että yhtiöllä on hyvä strategia ja likviditeetti. Minä, yhtiön muu johto ja henkilökunta olemme hyvin sitoutuneita.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS