Verkkouutiset

Asiantuntijan mukaan työn ja vapaan välistä rajaa pitäisi korostaa. LEHTIKUVA / HANNA MATIKAINEN

Työoikeuden asiantuntija SDP:n esityksestä: Yhteydenottolain säätäminen olisi tosi hankalaa

Seppo Koskisen mukaan myös valvonta olisi vaikeaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskisen mukaan työnantajan oikeutta ottaa yhteyttä työntekijään työajan ulkopuolella on hyvin vaikea rajoittaa lainsäädännön avulla.

– Tällaisen yleisen lain säätäminen on tosi hankalaa, koska siihen pitäisi jättää todennäköisesti aika paljon mahdollisuuksia poikkeuksille, Koskinen sanoo Verkkouutisille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Koskisen mukaan työntekijät ovat hyvin erilaisessa asemassa riippuen heidän työtehtävistään ja alasta. Monet esihenkilöt ovat erikseen sitoutuneet siihen, että he ovat tavoitettavissa työaikojen ulkopuolella.

Tällaisen lainsäädännön valvonta olisi lisäksi erittäin vaikeaa viranomaisille.

– Eihän se valvonta voi olla kovin tehokasta. Jos se olisi järjestöjen oman sopimuksen piirissä, sitten sitä valvoisivat työpaikoilla luottamushenkilöt ja yleisemmin liitot.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen ehdotti Helsingin Sanomissa lakimuutosta, joka kieltäisi työnantajia ottamasta työntekijöihin yhteyttä työajan ulkopuolella.

Seppo Koskisen mukaan töiden valuminen vapaa-ajalle on aito ongelma, ja sitä pitäisi estää korostamalla työn ja vapaa-ajan välistä rajaa. Asiantuntijan mukaan asiasta olisi yleisen lain sijaan parempi sopia esimeriksi osana järjestöjen työehtoneuvotteluita.

– On parempi, että asianomaiset alan liitot miettivät erityisalan tilanteen kuin lainsäätäjä. Vaikka eduskunnassa laki käsiteltäisiin mahdollisimman huolellisesti ja tarkkaan, ei siellä kuitenkaan voida tietää kunkin alan tilannetta.

Seppo Koskisen mukaan työnantajan yhteydenottoja voitaisiin vähentää myös esimerkiksi uusilla teknisillä ratkaisuilla. Monissa sähköpostiohjelmissa pystyy esimerkiksi estämään viestien vastaanoton tiettyinä kellonaikoina.

– Pitäisi kehittää sellaisia teknisiä keinoja, joilla voitaisiin parantaa asiaa. Ja voidaan miettiä, miten työnantaja velvoitettaisiin kehittämään tällaisia teknisiä järjestelmiä, Koskinen sanoo.

LUE MYÖS:
HS: SDP kieltäisi työnantajia ottamasta yhteyttä työntekijöihin työajan ulkopuolella 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)