Verkkouutiset

Esityksen tarkoituksena on ennaltaehkäistä työuupumusta. PIXABAY

HS: SDP kieltäisi työnantajia ottamasta yhteyttä työntekijöihin työajan ulkopuolella

Poikkeuksena olisivat hätätilanteet ja erikseen sovitut tilanteet.

SDP esittää lakimuutosta, joka kieltäisi työnantajia ottamasta työntekijöihin yhteyttä työajan ulkopuolella, puolueen varapuheenjohtaja Matias Mäkynen sanoo Helsingin Sanomille.

– Lähtökohta olisi se, että työnantaja ei saa ottaa työajan ulkopuolella työntekijöihin yhteyttä. Se koskee puhelinta, sähköpostia ja muita välineitä. Poikkeuksia olisivat hätätapaukset ja erikseen sovitut tilanteet. Kaikesta ei tietenkään voi etukäteen sopia yksityiskohtaisesti, mutta perusperiaate on selvä, Matias Mäkynen sanoo HS:lle.

Esityksen tarkoituksena olisi estää työuupumusta.

Mäkysen mukaan ajatus on syntynyt muiden maiden esimerkeistä. Portugalissa lakiin lisättiin viime vuonna kohta, joka velvoittaa työnantajia pidättäytymään muista kuin välttämättömistä yhteydenotoista työntekijän lepoajalla.

Hänellä ei ole näkemystä siitä, millaisella lainmuutoksella kielto tarkalleen ottaen toteutettaisiin.

– On juridinen kysymys, mikä olisi mielekäs toteutustapa Suomessa. Mutta ajatuksena on, että kiellon rikkomisesta työnantaja voisi esimerkiksi saada sakkoja, Mäkynen toteaa.

Aiemmin Mäkynen on esittänyt nelipäiväisen työviikon kokeilua.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)