Verkkouutiset

Papukaija Korkeasaaren eläintarhassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Papukaijat opetettiin soittamaan toisilleen videopuheluita – tulokset yllättivät

Papukaijat muodostivat puheluiden kautta pitkäaikaisia ystävyyssuhteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Videopuheluiden soittaminen toisille paransi merkittävästi papukaijojen hyvinvointia, selviää uudesta tutkimuksesta. Asiasta uutisoi Popular Science.

Tutkimukseen osallistui Northeastern-yliopiston, Massachusettsin teknologiainstituutin ja Glasgow’n yliopiston tutkijoita. Sen tarkoituksena oli selvittää, miten papukaijat reagoisivat videopuheluihin toisilta papukaijoilta.

Luonnossa papukaijat elävät laumoissa ja seurustelevat keskenään jatkuvasti. Vankeudessa yksinelävät papukaijat saattavatkin stressaantua ja kehittää haitallisia tapoja, kuten höyhenten repimistä tai edestakaisin vaeltamista. Tutkijat halusivat selvittää, voisivatko videopuhelut auttaa tähän yksinäisyyteen.

Seuraavien kolmen kuukauden aikana tutkijat opettivat 18 papukaijaa soittamaan videopuheluita. Tutkijat laittoivat papukaijojen häkkeihin kellon, jonka soidessa videopuhelu käynnistyi. Jos papukaijat vaikuttivat ahdistuneilta, puhelu lopetettiin. Tutkimuksen aikana papukaijat oppivat lopulta itse soittamaan kelloa halutessaan soittaa videopuhelun.

Aluksi papukaijoille annettiin puheluiden soittamisesta herkkuja, mutta papukaijat jatkoivat soittelua senkin jälkeen, kun herkkujen antaminen lopetettiin.

Soittaessaan kelloa papukaijoille näytettiin älypuhelimen ruudulta eri papukaijojen kuvia. Papukaijat oppivat valitsemaan kielellään sen papukaijan, jolle he halusivat soittaa.

Puheluiden aikana papukaijat ääntelivät ja liikkuivat. Välillä ne lauloivat yhdessä, ja jos puhelu katkesi, alkoivat linnut soittamaan kelloa saadakseen toisen papukaijan takaisin. Kun puhelu yhdistyi ensimmäistä kertaa, eräs papukaijoista ryhtyi heiluttelemaan päätään ja visertämään innostuneesti.

– Useita erilaisia vahvoja sosiaalisia dynamiikkoja alkoi muodostumaan, kertoo apulaisprofessori Rebecca Kleinberger.

Tutkimuksessa selvisi, että videopuhelut lisäsivät selvästi papukaijojen hyvinvointia. Jotkut papukaijat oppivat videopuheluista uusia taitoja, kuten taitavampaa lentämistä ja herkkujen etsintää. Tutkijat uskovat papukaijojen oppineen näitä taitoja seuratessaan puheluista muita lintuja.

Jotkut papukaijat jopa ystävystyivät. Vuotta myöhemmin papukaijat Ellie ja Cookie soittelevat edelleen toisilleen säännöllisesti.

– Se todella kertoo, kuinka kognitiivisesti monitahoisia nämä linnut ovat, ja millainen kyky niillä on ilmaista itseään, kommentoi tutkimukseen osallistunut Ilyena Hirskyj-Douglas.

Toisessa rinnakkaistutkimuksessa selvisi myös, että papukaijat pitivät huomattavasti enemmän videopuheluista verrattuna etukäteen nauhotettuihin videoihin. Suora kommunikaatio toisen linnun kanssa oli siis oleellinen syy papukaijojen hyvinvoinnin lisääntymiselle.

– [Lintujen] käytös niiden ollessa vuorovaikutuksessa toisen linnun kanssa [videopuhelun kautta] muistutti niiden käytöstä luonnossa. Näin ei tapahtunut, kun kyse oli videoista, Hirskyj-Douglas kertoo.

71 prosenttia lintujen omistajista vastasi puheluiden parantaneen papukaijojen sosiaalisia taitoja, eikä yksikään pitänyt puheluiden vaikutuksia negatiivisina. Tutkijat uskovatkin, että tutkimuksen havaintoja voidaan tulevaisuudessa hyödyntää papukaijojen sosialisaatiota tutkittaessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)