Verkkouutiset

Räjähdelennokkien vaurioittamia Venäjän panssariajoneuvoja rintaman itäosissa. / mil.gov.ua

”Kuin räjähtävä lintu” – Lennokit ohjataan kohteeseen betonibunkkerista

Akhilleus-yksiköllä oli käytössään 40 FPV-droonia yhden päivän tehtäviä varten.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Räjähde- ja tiedustelulennokkien käyttö on yleistynyt massiiviseen tahtiin Ukrainan sodassa.

Scripps-media on seurannut Ukrainan 92. rynnäkköprikaatin Akhilleus-lennokkiyksikön toimintaa rintamalinjan tuntumassa. Taitavimpien droonioperaattoreiden joukkoon lukeutuu 20-vuotias entinen lääketieteen opiskelija, joka käyttää kutsumanimeä Darwin.

Mies ohjaa videolinkin kautta ohjattavia FPV-lennokkeja kohteeseensa betonibunkkerista käsin. Elektronista häirintää kohtuullisen hyvin kestävä analoginen video välitetään virtuaalilasien näytölle.

Akhilleus-yksikön jäsenten droonit pörräävät jatkuvasti ilmassa ja etsivät mahdollisia kohteita. Taistelupanssarivaunutkin ovat haavoittuvia, jos niihin osuu takaa ja yläviistosta.

– Itsensä tuntee kuin räjähtäväksi linnuksi. Se on ihmeellistä, Darwin sanoo.

Tarkkuutensa vuoksi taitavat operaattorit voivat tähdätä FPV-lennokeilla yksittäisiä sotilaita ja lentää tietystä ikkunasta sisään. He ovat samalla vastapuolen prioriteettikohde.

– Samassa paikassa ei kannata pysyä pitkään, jotta vihollisen tiedustelu ei saa selville sijaintia, sotilas toteaa.

Akhilleus-yksikkö löysi hiljattain Venäjän asevoimien FPV-lennokkitukikohdan. Se otettiin välittömästi kohteeksi. Miehet pitävät tarkkaavaisuuttaan yllä kofeiinin, nikotiinin ja adrenaliinin avulla.

Joukot siirtyvät bunkkeriin kuorma-autolla ennen auringonnousua. Matkapuhelimet on suljettava sijainnin paljastumisen estämiseksi. Darwin sanoo, ettei kukaan tiedä tulevan päivän tehtäviä etukäteen. Tilanne voi muuttua nopeasti venäläisjoukkojen toiminnasta riippuen. Mukaan oli lastattu 40 räjähdelennokkia.

Kuorma-autojen valot kytkettiin pois päältä tarkastuspisteelle saapumisen jälkeen. Lämpökameroilla varustetut Venäjän tiedustelulennokit muodostavat jatkuvan uhkan rintamalinjan tuntumassa.

Miehet siirtyvät bunkkeriin, jota venäläisjoukot käyttivät Ukrainan sodan alkuvaiheessa. Päivän ensimmäinen lento tehdään Andriivkan kylän lähellä, joka sijaitsee Donetskin alueella Bahmutin kaupungin eteläpuolella. Ukrainan joukot vapauttivat kylän syyskuussa 2023.

Venäjän asevoimat on toteuttanut kevään aikana alueella useita hyökkäyksiä. FPV-lennokin kamera näyttää, ettei maastossa ole juurikaan piilopaikkoja. Ympärillä on hiekkateitä ja kraattereiden täyttämiä peltoja.

Darwin osuu räjähdelennokillaan tiellä kulkeneeseen venäläisajoneuvoon.

– Tähtään aina kohtaan, joka on lähellä kuljettajaa ja moottoria, mies sanoo.

Hän huomauttaa, että liikkuvaan kohteeseen osuminen on tykistölle lähes mahdotonta.

– Mutta meille, jos kohde liikkuu ja olemme sen yläpuolelle, sillä ei ole väliä. Vihollinen sijoittaa joukkojaan usein kerrostaloihin. Nämä suoja-asemat muuttuvat houkutteleviksi kohteiksi itsemurhalennokeille, Darwin sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)