Verkkouutiset

Venäjän T-90A-panssarivaunu Ukrainan rintamalla. / Zvezda

Naton ex-johtaja: Venäjän joukot on venytetty äärimmilleen

George Robertsonin mukaan Ukrainan asevoimat pystyy pian tekemään uusia vastahyökkäyksiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Naton pääsihteerinä vuosina 1999–2004 toiminut George Robertson arvioi Ukrainan sotilaallisen tilanteen olevan tällä hetkellä vaikea, mutta ei pysyvästi.

– Venäläiset ovat heittäneet massiivisen määrän sotilaita ja kalustoa taisteluun ja ovat päässeet paikoin etenemään. Mutta he eivät ole vieläkään saaneet takaisin kaikkia niitä alueita, jotka he menettivät sodan alkuvaiheessa, George Robertson sanoo Times Radion haastattelussa.

Ukrainalle virtaa tällä hetkellä runsaasti ammuksia ja kalustoa Yhdysvalloista ja Euroopasta. Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi toukokuun puolivälissä, että ensimmäistä kertaa millään prikaatilla ei ole pulaa tykistöammuksista.

George Robertson uskoo, että muuttuneen tilanteen myötä Ukrainan joukot voivat jälleen työntää venäläisiä takaisin.

– Viivästys oli melko kammottava, koska se johtui Yhdysvaltain sisäpoliittisista kiistoista. Nyt saadun tuen pitäisi mahdollistaa vastaiskut ja menetettyjen alueiden valtaaminen takaisin, Naton ex-pääsihteeri sanoo.

Vladimir Putinin valtava virhearvio

Venäjän asevoimien rintamatilanne voi osoittautua yllättävän haavoittuvaksi.

– Venäläisjoukot on venytetty äärimmilleen. Vladimir Putin ei pysty kokoamaan lisäjoukkoja, koska kansa ei hyväksyisi sitä. Hän käyttää valtavasti rahaa, vaikka Venäjällä ei ole siihen todellisuudessa varaa. He eivät ole tästä huolimatta pystyneet valtaamaan alueita, jotka väittivät aiemmin liittäneensä Venäjään, Robertson toteaa.

Hänen mukaansa Putin teki valtavan virhearvion lännen tuen suhteen. Nato on laajentunut vuoden 2022 jälkeen ja länsi on pysynyt yhtenäisenä. Ukrainaa ei vallattukaan kolmessa päivässä.

– Meidän ei pitäisi ajatella, että tämä mies on minkäänlainen strateginen nero, George Robertson toteaa.

Lännen olisi hänen mukaansa rakennettava sotilasstrategian ympärille poliittinen strategia, joka on toistaiseksi puuttunut.

– Neuvostoliitto saatiin lähtemään Afganistanista vuonna 1989. On vakuutettava heidät siitä, että konfliktissa ole mitään voitettavaa Venäjän kansalle tai taloudelle. Ainoa ratkaisu on siis vetäytyä.

Myös Kiinan tuki on jäänyt Ukrainan sodan aikana rajalliseksi. Maiden välisessä kumppanuudessa Venäjä on selvästi heikompi osapuoli, George Robertson huomauttaa.

– On selvää, ettei presidentti Xi Jinping tukenut hyökkäyksen aloittamista. Hän ei ole edes koskaan tunnustanut Krimin niemimaan liittämistä Venäjään, vaikka harva muistaa tätä, Robertson sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)