Verkkouutiset

Luonto

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusi sovellus näyttää mustikan kasvupaikat

Karttaselain-maastokarttasovellukseen on lisätty uusi, Karttaselaimen kehittämä ja ilmainen Mustikkakartta-karttataso, jossa on esitetty mustikan tyypilliset kasvupaikat huipputarkan maastokarttapohjan päällä. Sovelluksen kehittänyt Accelbit kertoo asiasta tiedotteessa.

Uutta karttaa voi käyttää apuna marjapaikkojen löytämisessä. Sovellus ja kartta on käytettävissä ilmaiseksi sovelluskaupoissa ja verkossa ja kartan voi kytkeä näkyviin sovelluksen karttavalikossa.

Mustikkakartalla mustikan kasvupaikat esitetään sinisillä neliöillä kartalla, ja mustikkaa löytyy todennäköisimmin alueilta missä jossa neliöitä on tiheästi. Karttaselaimen kehittämä mustikkakartta perustuu mustikan kasvupaikkojen tutkimustietoon sekä metsävaratietoihin, joiden perusteella kehitetty malli esittää kartalla tyypilliset mustikan kasvupaikat.

– Ilmaista Karttaselain-sovellusta käyttävät sadat tuhannet luonnossa liikkujat ja marjastajat vuosittain ja olemme jakaneet aiempina vuosina vinkkejä hyvien mustikkapaikkojen löytämiseen maastokartan avulla. Nyt marjapaikan löytäminen helpottuu entisestään kun marjapaikat esitetään omalla värillään maastokartalla, sanoo Karttaselainta kehittävän Accelbitin toimitusjohtaja Jukka Hietanen tiedotteessa.

Marjastaminen kuuluu jokaisenoikeuksiin. Jokaisenoikeus oikeuttaa poimimaan marjoja ja sieniä sieltä, missä liikkuminenkin on sallittua. Metsähallituksen sivuilla voi lukea mikä kuuluu ja mikä ei kuulu jokaisenoikeuksiin. Et esimerkisi saa kulkea tai poimia marjoja toisen pihapiirissä. Lisäksi luonnonsuojelualueilla liikkumista voidaan rajoittaa alueen suojelutavoitteen saavuttamiseksi.

Mustikan kasvupaikkoja laskeva malli perustuu useisiin tietolähteisiin, kuten Luonnonvarakeskuksen, Metsäkeskuksen ja Maanmittauslaitoksen tietoihin.

Johtuen viiveistä metsävaratietojen päivittymisessä sekä alueellisista muuttuvista sää- ja muista olosuhteista ei Mustikkakartta ole varma mustikan kasvupaikkojen osoittaja, mutta sitä voi käyttää apuvälineenä marjapaikkojen löytämiseen.

Kansanedustaja ehdottaa itärajan taktista ennallistamista

Kiistelty ennallistamisasetus astuu voimaan tänä kesänä. Kansanedustaja Pauli Aalto-Setälän (kok.) mukaan asetuksen toimeenpanoa voisi kohdistaa myös rajaturvallisuuteen.

Kansanedustaja ehdottaa tiedotteessaan itärajan taktista ennallistamista.

Hän sanoo, että ensisijaisesti ennallistamisasetus tähtää luontokadon torjuntaan, mutta vastaavilla keinoilla voidaan myös vahvistaa hiilinieluja ja näin hillitä ilmastonmuutosta.

– Maankäytön aiheuttamat päästöt ovat Suomen ilmastotavoitteiden vaikein rasti. Suhteellisen tehokas keino tässä työssä olisi soiden ennallistaminen, johon on järkevää keskittyä. Itä-Suomessa turvemaiden vettäminen olisi myös turvallisuuspoliittisesti tehokas toimi. Hyvin hoidettuna tällä kokonaisuudella voidaan säästää suuriakin summia rahaa, kun Suomen ei tarvitsisi ostaa sitoumusten edellyttämiä nieluyksiköitä muualta Euroopasta, Aalto-Setälä toteaa.

Asetuksen edellyttämä kansallinen ennallistamissuunnitelma laaditaan seuraavan kahden vuoden kuluessa. Tähän suunnitelmaan voidaan kytkeä myös hallituksen nykyisiä toimia luonnon tilan vahvistamiseksi.

Alkuperäisessä ennallistamisesityksessään komissio arvioi, että Suomelle koituvat kustannukset olisivat olleet jopa noin 930 miljoonaa euroa vuodessa. Lopullisessa asetuksessa ennallistamistoimien kohdentumiseen ja heikentämiskiellon soveltamiseen tuotiin joustavuutta. Alustavien virka-arvioiden perusteella hyväksytty asetus aiheuttaa Suomelle vuotuisia lisäkustannuksia noin 300 miljoonaa euroa.

Aalto-Setälän mukaan kustannukset ovat merkittäviä, joten kansallisen toimeenpanon pitää olla tehokasta ja myös hiilinieluja vahvistavaa.

– Esimerkiksi Saaristomeri-ohjelma parantaa kaikkein saastuneimman merialueemme tilaa, Helmi-ohjelma vahvistaa heikentyneiden luontotyyppien elinvoimaa, Metso-ohjelma suojelee Etelä-Suomen metsiä. On tärkeää vahvistaa näitä jo tehokkaaksi osoitettuja toimia osana ennallistamissuunnitelmaa, Aalto-Setälä sanoo.

Tekoäly voi tulevaisuudessa auttaa hyvien marjapaikkojen löytämisessä

Suomen metsät ovat varsinainen aarreaitta marjastajille. Valtaosa luonnonmarjoista jää kuitenkin vuosittain keräämättä, ja satoisimpien paikkojen löytäminen on vaikeaa.

Usean organisaation yhteisessä Ferox-tutkimushankkeessa hyödynnetään autonomisia drooneja, kansallista laserkeilausaineistoa, paikkatietoaineistoja sekä kuvapohjaisia konenäkömenetelmiä tiedon keräämiseen marjasadoista, kertoo Maanmittauslaitos.

Kerätyn datan pohjalta laaditaan tekoälymalleja, joiden avulla arvioidaan parhaat marjapaikat.

Droonien lisäksi mustikkasatoja on tutkittu keräämällä puhelimen kameralla kuvia ja laskemalla marjojen määrä niistä automaattisesti. Apuna on laskentaa varten kehitetty syväoppiva sovellus, joka tunnistaa valokuvista varvussa kasvavat marjat. Kuvien keräämisessä tutkijoita ovat auttaneet paikalliset suunnistusseurat.

Koealoilta kerättyyn dataan yhdistetään eri aineistoista saatavaa tietoa marjojen kasvuympäristöstä, kuten metsä- ja maaperätyypistä sekä valo-olosuhteista. Näiden pohjalta voidaan laatia hyvin tarkat mallit parhaista mustikkapaikoista ja niiden satoisuudesta.

Hankkeen lyhyen keston vuoksi se ei huomioi vuosittaisia satovaihteluja.

Tänä kesänä kenttätöitä on tehty erityisesti Nuuksion alueella, aiemmin kartoitusta on tehty Ilomantsissa. Aineistojen perusteella mustikkapaikat on luokiteltu neljään kategoriaan, joista kaikista satoisimpia on arviolta vain noin 0,7 prosenttia Suomen marjapaikoista.

– Keskitymme erityisesti näiden kaikista parhaiden, satoisimpien paikkojen löytämiseen. Niillä on suuri arvo marjastajille, eikä niitä ole kovin helppo löytää itse, ellei ole syvällisempää harrastuneisuutta mustikoiden keräämiseen, kertoo professori Juha Hyyppä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta tiedotteessa.

– Toistaiseksi olemme tutkineet mustikan kasvupaikkoja, mutta tulemme kartoittamaan myös puolukka- ja lakkasatoja eri puolilla Suomea. Erityisesti harvakseltaan kasvavien ja toisaalta arvokkaiden lakkojen löytämisessä tarkka tieto marjojen sijainnista voisi säästää merkittävästi marjastajan aikaa ja rahaa, Hyyppä jatkaa.

Myös autonomisia, puiden latvojen alla itsenäisesti lentäviä drooneja voidaan käyttää selvittämään, mitkä potentiaalisesti hyvistä marjapaikoista ovat todellisuudessa hyviä. Niiden teknologia on kehitysvaiheessa, mutta tulevaisuudessa tällaisia voisivat hyödyntää esimerkiksi marjayrittäjät.

Luonnonmarjoilla on sekä kansanterveydellistä että taloudellista arvoa. Marjastaminen on hyvää ulkoilua ja luonnonmarjat ovat terveellistä ravintoa. Kaikkien ulottuvilla ei kuitenkaan ole sitä hyväksi tiedettyä marjamaastoa mökin naapurissa, vaan marjaan pitää lähteä kauemmas. Tällöin luotettavat marjakartat voivat innostaa marjastamaan ja auttaa hyvien paikkojen löytämisessä.

– Marjasatokarttasovelluksista voivat hyötyä paitsi suomalaiset myös ulkomaalaiset poimijat. On monille toimijoille eduksi, että luonnonmarjojen esiintyvyydestä on saatavilla helppokäyttöistä ja luotettavaa tietoa, kommentoi asiantuntija Marjut Turtiainen hankkeessa mukana olevasta Arktiset Aromit ry:stä.

Tänä kesänä Suomessa on julkaistu muitakin sovelluksia, jotka auttavat mustikkapaikkojen löytämisessä. Tutkimuksen tavoitteet ovat kuitenkin yksittäistä sovellusta laajemmat.

– Tutkimme aluksi, kuinka tarkkoja karttoja voidaan tehdä pienemmällä alueella näillä uusilla tekniikoilla. Tämän jälkeen testaamme, miten voimme kustannustehokkaasti yleistää ne laajemmalle ilman, että karttojen tarkkuus pahemmin kärsii. Tulevaisuudessa vastaavia tekniikoita voidaan soveltaa muuhunkin kuin marjastukseen, Hyyppä kertoo.

TS: Suuri hämähäkki leviää Suomessa – ”jos ei liikaa pelota, sen kannattaa antaa olla”

Suurikokoinen, jopa yli kymmensenttiseksi Wikipedian mukaan kasvava varastohämähäkki leviää Suomessa, kertoo  Turun Sanomat.

Lajia on havaittu varsinkin suuremmissa eteläisen Suomen asutuskeskuksissa Oulun korkeudelle saakka. Yhteensä havaintoja on tehty 2020-luvulla noin 200 kappaletta. Havainnot tehdään tutkijoiden ja harrastajien toimesta, joten oikea lukumäärä voi olla paljon suurempi.

Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi painottaa, että varastohämähäkki ei ole ihmiselle vaarallinen.

Kookas laji voi kuitenkin aiheuttaa pelkoa joissain ihmisissä.

– Se ei ole aggressiivinen ellei sitä uhata. Jos näet hämähäkin kotona, paikassa jossa se ei liikaa pelota, sen kannattaa antaa olla, neuvoo Sääksjärvi.

Varastohämähäkit eivät uhkaa Sääksjärven mukaan pienempiä kotimaisia lajeja kuten samaan heimoon kuuluvaa huonehämähäkkiä, vaan ovat jopa hyödyllisiä.

– Sen kaltaiset hämähäkit syövät yleensä ihmisille haitallisempia ötököitä, kuten sokeritoukkia.  Itsellä kotona on lämmityshuoneessa huonehämähäkki ja annan sen olla siellä. Hyvää työtä vain tekee.

Eläintensuojelijat haluavat kieltää elävien rapujen myynnin kuluttajille

Helsingin eläinsuojeluyhdistys Hesy muistuttaa ravustuskauden alkaessa, että ravut, hummerit ja muut kymmenjalkaiset äyriäiset pitää tainnuttaa ennen keittämistä.

– Eläimet tulee tainnuttaa ennen teurastamista ja vaatimuksen tulee koskea myös äyriäisiä. Meidän on kohdeltava äyriäisiä eläinsuojelulain hengen mukaisesti, sanoo Hesyn puheenjohtaja Nina Immonen tiedotteessa.

Elävien äyriäisten myynnin Hesy kieltäisi kokonaan kuluttajille, koska kotikokeilla ei yhdistyksen mukaan yleensä ole ammattitaitoa tai välineitä äyriäisten asianmukaiseen tainnuttamiseen.

– Kalastuslain mukaan rapu on lopetettava menetelmällä, joka aiheuttaa sen kuoleman mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti. Rapujen lopettamista ei kuitenkaan valvota millään tavalla ja eläviä eläimiä saatetaan tappaa hyvinkin taitamattomasti suomalaiskodeissa. Siksi ravut ja muut äyriäiset tulee myydä kuluttajille valmiiksi lopetettuina, Immonen vaatii.

Hesy kieltäisi myös elävien äyriäisten säilyttämisen ja kuljettamisen jäässä tai jäisessä vedessä. Näin on tehty jo Sveitsissä.

Ravustuskausi alkaa sunnuntaina 21.7.

Suomessa käytetään ravintona vuosittain miljoonia rapuja, hummereita, katkarapuja ja muita selkärangattomia eläimiä. Hesy sanoo tiedotteessa, että ravut eivät ole ihmiselle välttämätöntä ravintoa. Saksiniekan voi yhdistyksen mukaan mainiosti jättää myös syömättä.

– Yhdessä ravussa on hyvin vähän syötävää. Rapujen syöminen onkin suomalaisille lähinnä loppukesän ja alkusyksyn rituaali, joka on syytä kyseenalaistaa. Ruoka ei saa perustua eläinrääkkäykseen. Rapu ei ole elintarvike, vaan elävä, tuntemiskykyinen eläin, Immonen sanoo.

Rapukausi alkaa, tämä virhe voi tulla kalliiksi

Ravustuskausi käynnistyy jälleen heinäkuun 21. päivä kello 12 ja jatkuu lokakuun viimeiseen päivään, ELY-keskukset kertovat tiedotteessa.

Ravustus ja ravuilla herkuttelu on monelle yksi kesän kohokohdista. Kesän rapusaaliista odotetaan lämpimän alkukesän perusteella hyvää.

Ravustaja voi saada saaliiksi sekä kotimaista jokirapua että pohjoisamerikkalaista alkuperää olevaa haitalliseksi vieraslajiksi luokiteltua täplärapua. Alkukauden saaliiseen vaikuttaa veden lämpötila. Mikäli alkukesä on ollut lämmin, ravut ovat ehtineet vaihtaa kuorensa, poikaset ovat kuoriutuneet ja ravut ovat hyvin liikkeellä heti kauden alussa. Viileän alkukesän sattuessa rapujen kuorenvaihto voi olla vielä kesken, naaraat voivat kantaa mätiä tai poikasia ja ravut eivät siten ole vielä kunnolla liikkeellä. Täpläravulle asiantuntijat uskaltavat ennustaa Etelä- ja Keski-Suomeen hyvää saalista, kun on ollut useita lämpimiä vuosia ja alamittaista porukkaa on jäänyt runsain mitoin kasvamaan.

Maamme vuotuinen rapusaalis on viime vuosina ollut Luonnonvarakeskuksen mukaan noin 3,5 miljoonaa yksilöä, joista alle kymmenen prosenttia oli jokirapuja. Pääosan rapusaaliista saavat vapaa-ajan kalastajat, kaupallisen ravustuksen osuus ollut noin neljännes. Tuottoisimmat täplärapuvedet sijaitsevat Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa. Jokirapusaalis painottuu Itä- ja Keski-Suomeen.

Ravustukseen tarvitaan aina vesialueen omistajan lupa ja 18–69-vuotiailla tulee lisäksi olla kalastonhoitomaksu maksettuna. Kalastonhoitomaksusta ovat vapautettuja myös ne, jotka ovat ehtineet täyttää 65 vuotta 31. joulukuuta 2023 mennessä. Ravustukseen käytettävät merrat tulee merkitä kohoilla, jotka yltävät vähintään viisi senttimetriä veden pinnan yläpuolelle. Lisäksi merroissa tulee olla ravustajan nimi ja yhteystiedot sekä pyydysmerkki, jos vesialueen omistaja niin edellyttää.

Laittomasta jokiravun pyynnistä ravustajalle voidaan määrätä maksettavaksi jokiravun suojeluarvo 50 euroa jokaista pyydettyä jokirapua kohden.

Rapurutto ja täpläravun leviäminen ovat suurin uhka erittäin uhanalaiselle jokiravulle. Jokainen ravustaja voi toimillaan ehkäistä rapuruton leviämistä desinfioimalla, kuivaamalla tai pakastamalla kaikki rapujen pyynnissä käytettävät välineet ennen niiden siirtämistä vesistön eri osien välillä tai toiseen vesistöön. Syötit tulisi pyytää samasta vesistöstä, jossa aiotaan ravustaa.

Mikäli syötit ovat muualta, tulee niitä pakastaa kolme vuorokautta ennen käyttöä. Kaikkein järkevintä olisi käyttää jokaisessa vesistössä omia rapumertoja.

Täplärapu on haitallinen vieraslaji koko EU:n alueella. Täpläravulle on laadittu hallintasuunnitelma, jonka perusteella täplärapukantojen hyödyntämistä ja kauppaa voidaan jatkaa, mutta niitä ei enää saa viljellä tai istuttaa luonnonvesiin, eikä niitä ei saa missään tilanteessa lyhytaikaisestikaan sumputtaa pyyntialueensa ulkopuolella. Lisäksi on hyvä muistaa, että myös jokirapujen istuttaminen vaatii aina luvan.

Vastuullinen rapujuhlien järjestäjä huolehtii, että rapuja keitettäessä ravut lisätään aina kiehuvaan veteen joko yksitellen tai muutaman ravun erissä. Keittoveden tulee kiehua koko ajan. Sopiva keittoaika ravuille on noin 8–12 minuuttia koon mukaan. Muut ravunkeittämiseen tarvittavat ainekset ovat suola, sokeri ja tilli. Reseptejä rapujen keittämiseen löytyy internetistä helposti.

Jos ravustamaan ei itse pääse, ei rapujuhlia kannata jättää pitämättä, sillä rapuja on tarjolla lähiruokayritysten tai kauppojen valikoimissa, myös valmiiksi keitettynä. Lisäksi ravintolat tarjoavat täyden palvelun rapuillallisia.

Maailman harvinaisin valas löytyi: Ei ole koskaan nähty elävänä

Maailman harvinaisimmasta valaasta saatiin seitsemäs havainto, kun Mesoplodon traversii -lajin edustaja löytyi kuolleena rannalta Uuden-Seelannin kaakkoisosassa.

Uuden-Seelannin valtion suojeluvirasto kertoo sivuillaan, että se sai heinäkuun alkupuolella tiedon noin viisi metriä pitkästä nokkavalaasta, joka oli löydetty hengettömänä rannalta Otagon piirikunnassa.

Nyt, kun talteen saatu valas on tutkittu, alkaa varmistua, että kyseessä on äärimmäisen harvinaisen lajin urospuolinen edustaja. Mesoplodon traversiilla ei ole suomenkielistä nimeä. Se on englanniksi spade-toothed whale: vapaasti suomennettuna siis lapiohammavalas tai kuokkahammasvalas.

Niistä on 1800-luvulta alkaen saatu vain kuusi havaintoa. Ensimmäinen tehtiin vuonna 1870-luvulla, kun Chathamsaarilta löydettiin valaan alaleuka ja kaksi hammasta. 1990-luvulla tehtiin myös luulöytöjä. Vuonna 2010 Uudesta-Seelannista löydettiin kuolleina 5,3-metrinen naaras ja 3,5 metriä pitkä nuori uros. Näistä saatiin lajin ensimmäiset dna-näytteet, ja lisää vuonna 2017 Uuden-Seelannin Gisborneen rantautuneesta yksilöstä.

Nyt löydetty viisimetrinen uros löydettiin melko pian sen kuoleman jälkeen. Niinpä se on ensimmäinen lajinsa edustaja koskaan, jolla tutkijat pääsevät tekemään ruumiinavauksen.

Näitä valaita ei siis ole vielä koskaan nähty elävänä. Asiantuntijat arvelevat tämän johtuvan siitä, että laji luultavasti elää kaukana avomerellä.

Toistaiseksi nyt löydetystä yksilöstä otettujen dna-näytteiden vertailu aiempaan löydökseen ei ole vielä valmis, Uuden-Seelannin valtion suojeluvirasto huomauttaa tiedotteessaan.

 

Yle: Näin paljon marjoja poimimalla voi ansaita

Yleisradio on vertaillut millaisille tuntipalkoille voi päästä poimimalla marjoja metsästä. Jutun mukaan parhaiten voi ansaita lakkaa keräämällä, halvinta on puolukka ja mustikka sijoittuu näiden väliin.

Esimerkiksi lakkaa marja-alan yrityksille keräämällä voisi päästä Ylen laskurin mukaan jopa liki 30 euron tuntipalkoille ja vielä pari kymppiä tämän yläpuolelle, mikä marjansa myy yksityisten kuluttajien maksamalla keskilitrahinnalla.

Puolukassa tuntipalkka jää yksityisostajillekin myytäessä kymmenen euron tuntumaan, edellyttäen, että tunnissa saa kokoon vähintään 3,3 litraa.

Sotkamossa hillaa keränneet Minna Pursiainen ja Juulia Pulkkinen huomauttavat, että lakkasato ei siirry sankoon helpolla. Harvamarjaisella suolla aikaa kuluu siirtymiin ja marjapaikkoja tähystetään jopa kiikarilla.

Ulkomaisten marjanpoimijoiden maahantuloon liittyy epävarmuuksia. Mikäli teollisuuden marjantarve haluttaisiin täyttää ilman ulkomaalaisia poimijoita se vaatisi, että joka kolmas Suomen työikäinen poimisi sangollisen marjoja myyntiin.

Ällöttävän näköinen vieraslaji yleistyy järvissä – toimi näin jos törmäät

Lämmin kesä voi tuoda vesistöihin kutsumattomia kasveja ja eliöitä. Vieraslajit voivat pilata uimarantoja sekä haitata kalojen elämää ja vesistöjen alkuperäisiä kasveja.

Järvivesien lämpötila noussut esimerkiksi hyytelösammaleläimelle (Pectinatella magnifica) suotuisalle tasolle, kertoo Pirkanmaan ely-keskus.

– Tämä molluska on sisävesien vieraslaji, joka viihtyy runsasravinteisissa ja lämpimässä, yli 15-asteisessa vedessä. Havainnot siitä keskittyvät yleensä elo-syyskuulle, mutta joskus sitä esiintyy jo kesä-heinäkuun vaihteessa, tiedotteessa todetaan.

Pienten eliöiden muodostama hyytelömäinen yhdyskunta kiinnittyy yleensä vesikasveihin tai esimerkiksi laiturin rakenteisiin, mutta se voi myös irrota alustastaan ja kellua vedessä. Ihanteellinen kasvupaikka sille on matala järven lahti tai hitaasti virtaava joki. Limamöykyltä näyttävä hyytelösammaleläin ei ole ihmiselle vaarallinen.

Pirkanmaalla ja Hämeessä hyytelösammaleläintä on havaittu Pyhäjärvellä ja Vanajavedellä sekä Miemalanselän–Lepaanvirran alueella.

Hyytelösammaleläimen torjunta on hankalaa, mutta sen lisääntymistä voi yrittää hillitä.

– Jos näet tämän vesilajin, nosta yhdyskunnat maalle kuivumaan ja kompostoi tai hautaa ne maahan jälkikäteen. Veneiden ja kalastusvälineiden puhdistaminen tai huolellinen kuivattaminen ennen siirtoa järvestä toiseen voi estää lajin leviämisen uusille alueille, ely-keskus neuvoo.

Viheliäinen vieraslaji on myös kanadanvesirutto (Elodea canadensis), joka muodostaa laajoja massakasvustoja vesistöissä. Vaikeasti hävitettävää kanadanvesiruttoa esiintyy laajasti Pirkanmaan ja Hämeen seudulla.

Myös vieraslaji isosorsimon hävittäminen on työlästä, sillä isompien esiintymien hävittäminen vaatii usein kaivinkoneen apua. Isosorsimo on korkea heinäkasvi, joka muodostaa laajoja, usein puolikelluvia kasvustoja rannoille.

MTV: Valkoposkihanhia saa metsästää Ruotsissa ja Virossa, mutta ei Suomessa

Suomessa ei ole annettu pariin vuoteen poikkeuslupia EU-direktiivillä rauhoitetun valkoposkihanhen metsästämiseksi. Lintua metsästetään Ruotsissa ja Virossa.

Asiasta kertoo MTV Uutiset.

Suomen kautta muuttaa nykyään noin 1,5 miljoonaa valkoposkihanhea vuosittain. Linnun aiheuttamat vahingot maataloudelle ovat lisääntyneet merkittävästi.

MTV:n mukaan luonnonsuojelulain poikkeuslupia käsittelevä Varsinais-Suomen ely-keskus on myöntänyt viimeisimmät poikkeuslupansa valkoposkihanhien kuoliaaksi ampumiseen vuonna 2022.

Vanhoja vielä voimassa olevia, toissa vuonna myönnettyjä poikkeuslupia valkoposkihanhien ampumiseen on 35 tilalla.

Varsinais-Suomen ely-keskus ei näe enää perusteltuna myöntää uusia poikkeuslupia, koska lintujen tappaminen on viimeinen keino, jolla vahinkojen syntymistä voidaan ehkäistä.

– Luonnonvarakeskuksen esittämien tutkimustulosten perusteella lintuja vahingoittamaton paukkupatruuna on yhtä tehokas valkoposkihanhien karkottamisessa kuin kuoliaaksi ampuminen, eikä lupia tappamiseen ole tästä syystä myönnetty, Ely-keskuksen ylitarkastaja Robin Ramstedt kommentoi asiaa MTV:lle.

Valkoposkihanhi on tällä hetkellä rauhoitettu Euroopan unionin lintudirektiivissä, josta voidaan poiketa, mikäli lajin aiheuttamalle ongelmalle ei ole olemassa muuta tyydyttävää ratkaisua.

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa havaittiin, että niin sanotuilla hanhipelloilla voidaan hallita lajin aiheuttamia vahinkoja, mutta ei merkittävästi vähentää niitä.

Valkoposkihanhia voidaan Metsästäjäliiton mukaan metsästää esimerkiksi Ruotsissa, Virossa ja Tanskassa.

Ramstedtin mukaan asiaa pitäisi tarkastella erikseen näiden maiden lainsäädännön pohjalta kansallinen oikeuskäytäntö huomioiden.

Poikkeuslupien myöntäminen uudelleen vaatisi hänen mukaansa todisteita valkoposkihanhien karkotuksen riittämättömyydestä linnun aiheuttamien vahinkojen torjumisessa.

– Hanhien karkottamisen toimivuuteen vaikuttaa, miten niillä on käytössä häirinnältä vapaita ravintopeltoja, hän toteaa MTV:lle.

Valkoposkihanhen riistalinnun statusta valmistelevan virkamiestyöryhmän toimikausi päättyy marraskuun puolessa välissä.

HS: Taiteilijat porasivat syvän rei’än ja kuvioita luodolle, syy ihmetyttää

Saaristomerellä tehty taideprojekti herättää raivoa paikallisissa, uutisoi Helsingin Sanomat. Kemiönsaaren kunnassa sijaitsevan Dansangrundetin luodon kallioon porattiin kuvioita sekä 18 metriä syvä reikä, johon asennettiin juomavesipumppu.

Taiteilijoiden mukaan teos kuvaa ”luonnonvarojen omistamisen ja hyödyntämisen kritiikkiä”.

Paikallisten mukaan luodon linnut jättivät vesipumpun asentamisen aiheuttaman häiriön vuoksi pesinnän kesken viime vuoden keväällä, eivätkä enää palanneet. Lisäksi taiteilijat ovat kehottaneet ihmisiä hakemaan pumpulta vettä, mikä myös häiritsee lintuja.

Taiteilijat Heini Aho, Leena Kela sekä Eero Yli-Vakkuri ostivat syksyllä 2021 osuuden yhteisomistusalueesta, johon Dansangrundetin pieni luoto kuuluu.

Paikallinen asukas Gun Holmström uskoo taiteilijoiden käsittäneen väärin sen, mitä heidän oikeuksiinsa osuuden omistajina kuuluu.

Taiteilijat itse kommentoivat HS:lle, että pumpun tuomiseen ei tarvita lupia, ja työskentely on pyritty toteuttamaan niin, ettei se aiheuta haittaa linnuille.

Asukas Henry Holmgård sanoo, että suurin ongelma on kallioon hakattu kuviointi, jota ei saada koskaan pois. Taiteen varjolla ei hänen mukaansa voi tärvellä luontoa.

– Luoto on tuhottu, eikä sitä voi ennallistaa, hän toteaa HS:lle.

Alueella on asukkaan mukaan ollut yhteinen ymmärrys siitä, ettei uniikkia saaristoluontoa tuhota.

– Ei taiteilija ole muiden ihmisten yläpuolella.

Koirasusi poistettiin luonnosta

Kaakkois-Suomessa on poistettu koirasusiuros luonnosta, kertoo Suomen riistakeskus.

Alueella oli tehty havaintoja kahdesta poikkeuksellisen rohkeasti käyttäytyvästä eläinyksilöstä, joita epäiltiin koirasusiksi värityksen ja DNA-keräyksessä saadun näytteen perusteella.

Riistakeskus sai toukokuun puolivälissä poikkeuslupahakemuksen kahden koirasudeksi epäillyn eläimen poistamiseksi Haminan lähettyviltä. Lupa myönnettiin, kun asiantuntijalausunto oli saatu Luonnonvarakeskukselta.

Keskiviikon 29.5. vastaisena yönä metsästäjät saivat saaliiksi lupa-alueelta poikkeuksellisen tumman eläimen.

– Poikkeusluvan saaja ja lupaa käyttäneet metsästäjät olivat osaavia ja toimivat mallikelpoisesti haastavassa tilanteessa, riistapäällikkö Ohto Salo Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Saaliiksi jäänyt eläin toimitettiin Luken tutkittavaksi ja 28.6. valmistuneen DNA-analyysin tulos vahvisti eläimen koirasudeksi. Poikkeusluvan päättymiseen mennessä ei saatu muuta saalista.

Kaakonkulman koirasudet

Kaakkois-Suomessa on ollut havaintoja koirasusista jo vuosia. Vuonna 2022 Ylämaalla todettiin 7–8 eläimen laumassa kuusi koirasutta.

Suomen riistakeskus myönsi loppuvuodesta poikkeusluvan koko lauman poistolle, mutta luvasta valitettiin eikä sitä voitu käyttää. Sama toistui alkuvuodesta 2023. Lisäksi Luken DNA-näytekeräyksessä paljastui, että yksi lauman koirasusi oli siirtynyt Länsi-Suomeen.

Talvella 2024 alueella tehtiin jälleen havaintoja poikkeuksellisen ulkomuodon omaavista ja rohkeasti käyttäytyvistä susista. Talven aikana Luken DNA-näytekeräyksessä saatiin kaksi uutta näytettä Ylämaan laumaan kuuluneista koirasusiyksilöistä. Toinen näytteistä oli tuttu Närpiöstä, mutta toinen näyte saatiin Haminasta.

Riistakeskuksen mukaan tietyn eläinyksilön metsästäminen erityisesti sulan maan aikana on äärimmäisen vaikeaa. Poikkeuslupa myönnetään metsästäjän oikeusturvan vuoksi sudelle, koska koirasuden erottaminen puhtaasta sudesta on ampumahetkellä mahdotonta.

Koirasusi on määritelty lainsäädännössä haitalliseksi vieraslajiksi. Koirasusien nopea poisto luonnosta on riistakeskuksen mukaan tärkeää suomalaisen susikannan geenipuhtauden säilyttämiseksi.

Rakkohauru lisääntyy täydenkuun aikaan juhannuksen tienoilla

Rakkohauru tarjoaa ravintoa ja suojaa muille Itämeren lajeille. Ruskoleviin kuuluvaa rakkohaurua voi tavata etenkin valoisilla kallioisilla rannoilla. Rakkohaurut vapauttavat sukusolunsa veteen täydenkuun aikoihin kesäkuussa, vaikka tätä ei voi paljain silmin havaita.

Rakkohaurun voi tunnistaa sen varren kaasurakkuloista ja kellertävän ruskeasta väristä. Levälajin edustajat kasvavat yleensä noin 10–100 senttimetrin pituisiksi ja niitä esiintyy noin 0,5–5 metrin syvyydessä.

Rakkohauru, entiseltä nimeltään rakkolevä, lisääntyy sekä suvuttomasti että suvullisesti. Suvuton lisääntyminen tapahtuu jakautumalla. Suvullisessa lisääntymisessä taas rakkohaurut vapauttavat sukusolunsa veteen täydenkuun aikoihin kesäkuussa. Tänä vuonna täysikuu sijoittuu kesäkuun 22. päivälle.

– Rakkohaurun kuunkiertoa mukaileva lisääntyminen saattaa liittyä lajin valtamerelliseen historiaan. Valtamerissä vuorovedet seuraavat kuunkiertoa, ja sukusolut leviävät laajemmalle, jos ne vapautuvat veteen nousuveden aikaan, kertoo Baltic Sea Action Group BSAG:n meriluonnon monimuotoisuuden projektipäällikkö Anna Klemelä.

– Itämeri on kuitenkin niin pieni, ettei vuorovesi-ilmiö käytännössä juuri näy. Rakkohaurun kalenterissa kesän täysikuu on tästä huolimatta säilynyt merkittävänä päivämääränä myös Itämerellä. Ihmissilmin rakkohaurun lisääntymismenoja ei ole mahdollista havaita, hän jatkaa.

Ilmastonmuutos ja rehevöityminen uhkaavat rakkohaurua

Rakkohauru tarvitsee viileää suolaista vettä ja paljon valoa menestyäkseen. Ilmastonmuutoksen ja rehevöitymisen aiheuttamat muutokset Itämerellä heikentävät rakkohaurun elinolosuhteita.

Rehevöityminen tekee merivedestä sameaa, jolloin auringonvalo ei ulotu samoihin syvyyksiin kuin aikaisemmin. Rakkohaurua ei siten esiinny enää yhtä syvissä vesissä kuin ennen. Rehevöityminen johtaa myös rakkohaurun suosimien kovien kalliopohjien limaantumiseen, jolloin ne eivät enää ole sille soveltuvia kasvualustoja.

Ilmastonmuutos taas lisää sateita, jotka tuovat Itämereen entistä enemmän makeaa vettä. Tämä häiritsee rakkohaurun suvullista lisääntymistä. Lisäksi meriveden lämpeneminen voi tulevaisuudessa haitata rakkohaurua.

Klemelän mukaan rakkohaurun häviäminen Itämerestä olisi todella huono uutinen koko ekosysteemille.

– Rakkohaurumetsä toimii elinympäristönä monelle selkärangattomalle lajille ja kalanpoikasille, ja joillekin lajeille rakkohauru on tärkeä ravinnonlähde. Hyvinvoiva rakkohauruyhteisö sitoo tehokkaasti ravinteita ja hillitsee näin omalta osaltaan meren rehevöitymistä. Rantaan huuhtoutuessaankin se tarjoaa elinpaikkoja monille lajeille, ja esimerkiksi rantakäärme munii kuivan rakkohaurun muodostamiin rantavalleihin, Klemelä selittää.

Tutkijat yllättyivät simpanssien hämmästyttävästä taidosta

Simpanssit osaavat lääkitä itseään erilaisilla antibakteerisilla ja tulehduksia vähentävillä kasveilla, selviää uudesta tutkimuksesta. Asiasta kertoo BBC.

Osana tutkimusta tutkijat seurasivat neljän vuoden ajan Ugandan Budongon luonnonsuojelualueella eläviä loukkaantuneita simpansseja. Tutkijat pyrkivät erityisesti tarkkailemaan simpansseja, joilla vaikutti olevan kipuja.

Erityisesti tutkijat kiinnittivät huomiota siihen, jos tällaiset simpanssit söivät jotain, mitä ne eivät normaalisti söisi, kuten kaarnaa tai hedelmänkuoria.

– Etsimme merkkejä siitä, että näillä kasveilla voisi olla lääkinnällisiä vaikutuksia, kertoo tutkimukseen osallistunut Oxfordin yliopiston professori Elodie Freymann.

Eräänä päivänä tutkijat havaitsivat haavoittuneen simpanssin, jolla oli pahasti loukkaantunut käsi. Toisin kuin muut simpanssit, jotka istuskelivat ja söivät, tämä simpanssi lähti ontumisesta huolimatta etsimään erilaisia kasveja. Erityisesti simpanssi vaikutti haluavan syödä saniaisia.

Kun tutkijat sitten analysoivat saniaislajia – tässä tapauksessa Christella parasiticaa – he havaitsivat sillä olevan syötynä tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Kyseessä ei ollut yksittäistapaus. Kaikista kasveista, joita loukkaantuneiden simpanssien havaittiin syöneen, lähes 90 prosentilla havaittiin olevan bakteerien lisääntymistä ehkäiseviä vaikutuksia. Kolmanneksella kasveista oli näiden lisäksi myös tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

Kaikki tutkimuksessa seuratut simpanssit myös lopulta toipuivat vammoistaan. Kätensä loukannut simpanssi toipui saniaisten syömisen jälkeen ja käytti kättänsä normaalisti jo paria päivää myöhemmin.

Freymannin mukaan vastaavia tutkimuksia voidaan tulevaisuudessa hyödyntää uusien lääkekasvien löytämisessä.

– Emme tietenkään voi sataprosenttisesti todistaa, että tämä johtui näiden kasvien syömisestä, mutta se korostaa lääketieteellistä tietoutta, jota voidaan saada muita eläinlajeja tarkkailemalla, Freymann tiivistää.

Yle: Lupiineja yritetään hävittää mobiilipelin avulla

Lupiinien kitkemiseksi Suomen luonnosta on otettu käyttöön uusia työkaluja, uutisoi Yle.

Tänä kesänä vieraslajin kitkemistä pyritään vauhdittamaan mobiilipelien avulla. Myös perinteisiä talkoita järjestetään muun muassa teiden varsilla.

Pelien suosio on yllättänyt esimerkiksi Asikkalassa, jossa tavoite vieralajien kitkemiseksi 10 000 neliökilometrin kokoiselta alueelta ylitettiin reilusti – tähän mennessä sovelluksen käyttäjät ovat kitkeneet vieraslajeja jo 20 000 neliön kokoiselta alueelta. Kunnat määrittelevät itse, miltä alueilta haluavat vieraslajeja kitkettävän.

Crowdsorsa-niminen mobiilipeli on käytössä tänä kesänä 40 suomalaisessa kunnassa. Sovelluksen käyttäjän tulee kuvata alue, jolta hän aikoo kitkeä lupiineja. Kun torjuntatyöt on tehty, käyttäjä videoi alueen uudelleen. Kun video alueen torjunnasta on hyväksytty, saa käyttäjä rahapalkkion sovellukseen.

Pelin avulla voi ansaita 25 senttiä jokaista lupiineista kitkettyä neliömetriä kohti. Viime kesänä yksittäinen pelaaja tienasi sovelluksen avulla 3000 euroa Kainuussa.

Lupiini on peräisin Pohjois-Amerikasta ja se syrjäyttää Suomen alkuperäiskasveja. Lupiini leviää nopeasti, mikäli sillä ei ole luontaisia kilpailijoita.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)