Verkkouutiset

Luonto

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

MT: Kettu putosi jäihin saaristossa

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi tapauksesta, jossa uskalias kettu herätti huomiota seikkailemalla heikoilla jäillä Naantalin saaristossa.

Heikoilla jäillä seikkaileva kettu tallentui ohikulkijan videolle Rymättylän Airismaan saarella, Herrankukkarossa, tiistaina.

Tilanteen videoinut silminnäkijä arvelee, että kettu oli jäällä ruuanhakutarkoituksessa. Välillä kettu putosi jäihin, mutta kapusi uudelleen jään päälle ja jatkoi matkaansa.

Lopulta kettu pääsi kuivalle maalle. Siellä se ravisteli turkkiaan ja loikki ympäriinsä iloisen näköisenä.

Allergikoille on tulossa keskimääräistä helpompi kevät

Luonnonvarakeskus Luke ennustaa männyn kukkivan tänä vuonna hyvin koko maassa, kun taas kuusen kukintaan odotetaan voimakasta alueellista vaihtelua. Koivun kukinta jää melko vaatimattomaksi, joten allergikoille on odotettavissa keskimääräistä helpompi kevät.

Keväällä varisevien männyn siementen määrä on yksi siemensatojen tarkasteluhistorian vähäisimmistä, eikä männyn taimettumista tulevana kesänä voida siten odottaa. Keväälle 2025 ennustetaan puolestaan huomattavasti tätä vuotta parempaa siemensatoa koko maahan.

– Edellytykset männyn luontaiselle uudistamiselle ovat siten vuoden kuluttua hyvät, mikäli nyt puissa olevat pikkukävyt kehittyvät normaalisti, toteaa tutkimusinsinööri Leena Aarnio Lukesta.

Silmunäytteiden perusteella männylle ennustetaan varsin runsasta kukintaa tälle keväälle aina Kainuun maakuntaa myöten. Ainoastaan Lapissa kukinta näyttäisi jäävän heikommaksi. Mikäli kukintojen pölytys ja siementen kehitys onnistuvat, keväällä 2026 voidaan odottaa suurta siemensatoa.

Kuusen kukinnassa alueellista vaihtelua

Tutkittujen silmujen perusteella kevään kukinta vaihtelee kuusella voimakkaasti maamme eri osissa. Pohjois-Suomessa kukinta jää heikoksi tai lähes olemattomaksi, kun taas länsirannikolle sekä eri puolille Etelä- ja Kaakkois-Suomea voidaan ennustaa paikallisesti hyvääkin kukintaa.

Siemenvarastojen täydentymiselle ei kuitenkaan kannata peräkkäisinä kuusen kukintavuosina asettaa kovin suuria odotuksia. Tiheän kukinnan vaikutuksesta myös tuhohyönteiskannat ovat korkealla, ja tämä verottaa kerättävän käpysadon määrää.

Koivun kukinta jäämässä maltilliseksi

Hedenorkkolaskennan perusteella koivun kukinta tulee olemaan allergikkojen kannalta selvästi viimevuotista helpompi, joskaan ei aivan pölytön.

Norkkojen keskimääräinen lukumäärä Etelä-Suomen koivuissa on vain noin puolet viime kevääseen verrattuna. Kukinnan määrään ei ole ennustettavissa merkittäviä alueellisia eroja, mutta havaintopaikkojen välillä esiintyy kasvupaikan olosuhteista johtuvaa vaihtelua kautta Suomen.

Kevään etenemisen mukaan koivun kukinta alkaa maamme eteläosissa yleensä viimeistään toukokuun alussa. Siitepölyä voi kulkeutua jo useita viikkoja aiemmin Suomeen etelämpää sopivan tuulensuunnan sattuessa.

Ilmassa olevan siitepölyn määrää voi seurata Turun yliopiston ylläpitämältä sivustolta www.norkko.fi.

IL: Punkeilla nyt otolliset elinolot

Turun yliopiston biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi kertoo Iltalehdelle paksun lumikerroksen tarjoavan punkeille hyvät olosuhteet talvehtia.

– Lumi eristää eikä pakkanen pääse vaikuttamaan punkkeihin niin paljon kuin jos lunta olisi vähän tai ei ollenkaan, Sääksjärvi sanoo.

Koska lämpötilat ovat aurinkoisissa paikoissa ylittäneet viisi lämpöastetta, ovat punkit niissä aktivoituneet. Sääksjärven mukaan on hyvä tietää jo tässä vaiheessa, että punkit alkavat pikku hiljaa heräilemään.

Edeltävät kosteat kesät ovat Sääksjärven mukaan olleet punkeille hyväksi. Kanta on kasvanut ja levinnyt pohjoisemmaksi. Olosuhteet tulevat Sääksjärven mukaan punkeille koko ajan paremmiksi.

– Punkkikanta on siirtynyt vuosikymmenten aikana satoja kilometrejä pohjoisemmaksi. Se kertoo Suomen ilmaston muutoksesta, Sääksjärvi kertoo IL:lle.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kuivempi kesä tarkoittaa pienempää punkkimäärää ja päin vastoin.

Applen puhelimen voi pian ladata androidin laturilla

Suomi on hyväksynyt EU:n direktiivin samanlaisista latureista. Muutos astuu voimaan älypuhelinten, tablettien ja digikameroiden osalta kuluvan vuoden lopussa.

– Tulevaisuudessa useimpiin mobiililaitteisiin sopii sama laturi. On jo aika, että helpotamme kuluttajien arkea ja setvimme johtoviidakkoa, liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne (ps) sanoo tiedotteessa.

Valtioneuvosto antoi asetuksen direktiivin tuomisesta kansalliseen lainsäädäntöön keskiviikkona. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikissa EU-maissa myytävissä älypuhelimissa, tableteissa ja digikameroissa on oltava C-USB-tyyppinen latausliitin. Muutos koskee myös Applen tuotteita. Applen laitteissa on toistaiseksi toisenlainen, Lightning-niminen latausliitäntä, joka edellyttää omanlaisensa laturin.

Käytännössä Apple joutuu siis jatkossa myymään EU:ssa iPhoneja ja iPadeja, joita voi ladata samalla laturilla kuin uusimpia android-puhelimia. Apple on vastustanut direktiiviä varoittaen, että siitä koituu elektronista jätettä vaikka direktiivin tarkoitus on nimenomaan vähentää sitä samalla, kun on tarkoitus helpottaa kuluttajien elämää.

Valtioneuvoston asetus tulee voimaan lakimuutosten kanssa samanaikaisesti 28. joulukuuta 2024. Keväästä 2026 alkaen tämä velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Korkeasaareen saapui kaksi lumileopardia

Lumileopardit ovat palanneet Korkeasaareen, eläintarha kertoo tiedotteessa. Saaren kallioilta tähystää nyt kaksi nuorta lumileopardinaarasta.

Korkeasaaren uusimmat asukkaat ovat pian kaksi vuotta täyttävät lumileopardisiskokset, syntyjään Sveitsistä Baselin eläintarhasta. Ne siirrettiin kotitarhastaan iässä, jossa aikuistuvat pennut lähtevät luonnossakin emonsa luota. Sisarukset viihtyvät hyvin keskenään, joten ne jakavat Korkeasaaressa yhteiset tilat.

Luonnossa nuorilla lumileopardeilla olisi ollut edessä oman reviirin etsintä, mutta eläintarhoissa tämän työn tekee lajikoordinaattori, joka pitää kantakirjaa lajin yksilöistä. Tavoitteena on säilyttää tarhakannan geneettinen monimuotoisuus. Lajikoordinaattori etsii lumileopardeille sopivat lisääntymiskumppanit, mutta koska osa sukulinjoista on jo hyvin edustettuna tarhakannassa, ei kaikkien lumileopardien tarvitse lisääntyä. Korkeasaaren nuoriin naaraisiin ei tällä hetkellä kohdistu pentutoiveita.

– Tulokkaat viihtyvät nyt parhaiten takatarhassa luolan katolla, jossa on turvallista tarkkailla ympäristöä. Tarha on vielä jännittävä paikka, mutta hoitajiin lumileopardit suhtautuvat luottavaisesti. Yksilöiden tunnistusta helpottavat alkuun värimerkit, jotka on suihkautettu niskakarvoihin matkaan lähtiessä ja jotka kuluvat parissa viikossa pois, kertoo eläintenhoitaja Jonne Stenroth tiedotteessa.

Korkeasaaren edellinen lumileopardi oli kuusivuotias uros, jota lajikoordinaattori toivoi Ähtärin eläinpuiston saman ikäisen naaraan puolisoksi. Uros muutti tammikuussa Ähtäriin ja pariskunta on tehnyt jo varovaisesti tuttavuutta, vaikka eläimet viettävätkin vielä aikaa eri tarhoissa.

 

 

Vedenalainen rannikkoluonto köyhtyy kaikilla Suomen merialueilla

Vedenalaisen rannikkoluonnon monimuotoisuuden heikkenemistä tapahtuu kaikilla Suomen merialueilla, ja luontokato kohdistuu lähes kaikkiin rantavyöhykkeen vedenalaisiin luontotyyppeihin ja eliöryhmiin, kertoo Luontopaneelin tuore raportti.

Rehevöityminen ja ilmastonmuutos ovat merkittävimmät luontokadon aiheuttajat. Kehityksen kääntäminen elpymisuralle vaatii tehokkaita toimia ja riittäviä resursseja sekä ihmistoiminnan aiheuttamien ympäristöpaineiden hillitsemistä.

Tutkimustietoa laajasti yhteen vetävässä Luontopaneelin selvityksessä havaittiin kaikkiaan 45 luontokadon eri ilmenemismuotoa. Yleisimmin luontokato ilmenee lajin esiintyvyyden pienenemisenä ja lajien paikallisena katoamisena sekä populaation runsauden eli yksilömäärän tai biomassan vähenemisenä.

Suomen rannikko on laaja ja rantaviivaa on yhteensä yli 46 000 kilometriä, joka on kymmenenneksi eniten maailman maista. Vähäsuolaisuutensa, mataluutensa sekä rantaviivan rikkonaisuuden vuoksi Suomen rannikkovedet ylläpitävät ainutlaatuisia vedenalaisia elinympäristöjä ja eliölajeja.

Rannikon vedenalaiset ekosysteemit ja niiden luonnon monimuotoisuus tuottavat myös ihmisille tärkeitä ekosysteemipalveluja, esimerkiksi sitovat hiiltä ja ravinteita, tuottavat happea ja ylläpitävät kalakantoja sekä virkistysmahdollisuuksia.

– Suomen rannikkovesien ravintoverkkojen perustana olevien selkärangattomien eläinten monimuotoisuus on luonnostaan suhteellisen pientä, mikä tekee ekosysteemistä erityisen haavoittuvan. Jos yksi laji häviää paikallisesti, häviää myös sen tärkeä rooli ekosysteemissä. Tämä erityispiirre erottaa Itämeren suuresta osasta maailman meriä, sanoo Suomen Luontopaneelin jäsen, Åbo Akademin apulaisprofessori Christoffer Boström tiedotteessa.

Hänen mukaansa ihmistoiminnasta johtuen rannikkovesien luontoarvot heikkenevät, lajisto yksipuolistuu ja ekosysteemipalvelut vaarantuvat.

– Joistakin elpymisen merkeistä huolimatta tilanne Itämeren rannikkoalueilla on huono, eikä selkeää paranemista ole tapahtunut, Boström katsoo.

Rehevöityminen on merkittävin luontokadon aiheuttaja

Luontopaneelin mukaan rannikkoluontoon kohdistuu useita paineita.

– Rehevöityminen, ilmastonmuutos, merenpohjan mekaaniset häiriöt, maankäyttö, vesi- ja rantarakentaminen, ihmistoiminnan mukana uusille alueille kulkeutuvat haitalliset vieraslajit sekä muut ihmisen aiheuttamat paikalliset ja globaalit paineet muuttavat voimakkaasti Itämerta ja heikentävät sen ekosysteemien muutoskestävyyttä. Matalat rannikkoalueet ovat erityisen alttiita näille vaikutuksille.

Merkittävin luonnon köyhtymisen taustalla vaikuttava tekijä on rehevöityminen. Rehevöitymisellä tarkoitetaan lisääntyneestä ravinteiden – erityisesti typen ja fosforin – saatavuudesta johtuvaa levien ja vesikasvien perustuotannon kasvua, joka aiheuttaa veden samentumista, pohjien liettymistä ja liiallisesta orgaanisesta kuormituksesta johtuvaa pohjanläheisen veden hapettomuutta.

– Rehevöitymisen haitalliset vaikutukset näkyvät rannikon kaikissa vedenalaisissa eliöryhmissä ja Suomen kaikilla merialueilla. Pitkään jatkunut Itämeren rehevöityminen on lähes kaikkien arvioitujen rannikon vedenalaisten luontotyyppien merkittävin uhanalaistumisen syy. Merenhoidon kokonaisarvion mukaan Suomen rannikkovesialueista yksikään ei ole rehevöitymisen suhteen hyvässä tilassa, sanoo Åbo Akademin projektitutkija Henri Sumelius. Hän on toinen Luontopaneelin raportin tekijöistä.

Rannikkovesien rehevöityminen johtaa moninaisiin muutoksiin eliöyhteisöjen ja ekosysteemien rakenteessa ja toiminnassa. Esimerkiksi levä- ja vesikasviyhteisöissä tärkeät avainlajit meriajokas ja rakkohauru vähenevät ravinteita suosivien lajien, kuten rihmalevien, runsastuessa.

Ravinteita vapautuu hajakuormituksena erityisesti maa- ja metsätaloudesta sekä pistelähteistä kuten yhdyskuntien, kalankasvatuksen ja teollisuuden päästöistä.

Lisäksi rehevöitymistä ylläpitää Itämeren voimakas sisäinen kuormitus, kun etenkin hapettomissa oloissa meren pohjasedimentteihin vuosikymmenten kuluessa sitoutunut fosfori liukenee takaisin veteen.

– Itämerellä pitkään tehty suojelutyö on ollut arvokasta. Mutta toimet rannikkovesien luonnon monimuotoisuuden tukemiseksi ovat kuitenkin tähän mennessä olleet riittämättömiä. Tavoitteista huolimatta rehevöitymistä ei ole saatu kuriin, Sumelius sanoo.

Ravinnekuormitus ja muut ihmistoiminnan aiheuttamat paineet pitää saada kuriin

Luontopaneelin mukaan ravinnekuormitusta aiheuttavia päästöjä pitäisi vähentää koko Itämeren valuma-alueella. Esimerkiksi maa- ja metsätaloustuet tulisi kytkeä ympäristön tilaa parantaviin toimenpiteisiin ja kuormituksen vähentämiseen.

Hajakuormitusta aiheuttavan maankäytön vesiensuojelutoimia voitaisiin parantaa esimerkiksi päivittämällä metsälakia ja vesilakia. Maatalouden hajakuormitusta pienentävät toimet tuovat usein samanaikaisesti hyötyjä myös hiilensidontaan.

Hallitusohjelmassa on sitouduttu käynnistämään vapaaehtoisen suojelun ohjelma myös meriluonnolle. Suojelun lisäksi luonnonarvoltaan jo heikentyneitä meriympäristöjä on kunnostettava ja ennallistettava kansainvälisten tavoitteiden mukaisesti.

– Edellytykset suojelu- tai ennallistamistoimenpiteiden onnistumiselle ovat heikot, jos luontokatoa ja meren heikkoa tilaa alun perin aiheuttaneita tekijöitä ei ole saatu vähennettyä tai poistettua. Jos vaikka meriajokasniitty on kadonnut rehevöitymisen ja liian samean veden takia, se tuskin tulee menestymään siirtoistutuksia tekemällä, ellei veden tila ole parantunut, sanoo apulaisprofessori Boström.

Paneelin mukaan rannikkoluonnon köyhtymisen pysäyttäminen vaatii yhteisvaikutusten parempaa huomioimista osana kaikkea suunnittelua ja luvitusta.

– Meriluonnon painoarvoa ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä ja lupaharkinnassa tulisi vahvistaa. Merialuesuunnittelun tulisi ohjata rakennushankkeita pois herkimmiltä ja ekologisesti merkittävimmiltä alueilta.

Boström toteaa, että rannikkoympäristö muuttuu nopeasti.

– Tarvitsemme lisää tietoa esimerkiksi ilmastonmuutoksen ja paikallisten paineiden kumulatiivisista vaikutuksista rannikkoluontoon. Vesiensuojelu- ja ennallistamistoimien kohdentaminen sekä niitä koskevien tavoitteiden toteutumisen seuranta edellyttävät vedenalaisen rannikkoluonnon seurantoja ja tutkimusta. Näiden riittävä resursointi tulee turvata, hän sanoo.

Luontopaneelin raportti perustuu systemaattiseen tutkimuskirjallisuuskatsaukseen. Raporttiin liittyvä selvitystyö on tehty Suomen Luontopaneelin LITORE-hankkeessa yhteistyössä Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologian laitoksen kanssa.

Yle: Pori käyttää 36000 euroa liito-oravien papanoiden kartoitukseen

Porin kaupunki tavoittelee Yyterinniemen alueelle uutta osayleiskaavaa. Alueen kaavoitus edellyttää kuitenkin kymmenien tuhansien hintaista liito-oravaselvitystä, kertoo Yle.

Jotta noin 90 neliökilometrin alueelle voitaisiin laatia uusi kaava, täytyi kaupungin tilata selvitys liito-oravista. Luonnonvarakeskus arvioi, että kaavoitettavalla alueella on useita liito-oravan todennäköisiä esiintymispaikkoja.

Liito-orava on luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi, ja se on EU:n luontodirektiivin ja Suomen luonnonsuojelulain suojelema. Liito-oravien pesäkoloja ja ruokailualueita ei saa säännösten mukaan heikentää.

Pori päätyi turvautumaan asiassa konsulttiyhtiö Sitowisen apuun. Sitowisen toimittamaa liito-oravaselvitystä ei kilpailutettu, sillä kaupungin mukaan työ on kiireellinen ja Sitowise tuntee alueen aiempien selvitysten ansiosta.

36 262,56 euron arvoiseen selvitykseen sisältyy kahdeksan tuntia esivalmisteluja, 28 maastokartoituspäivää ja 40 tuntia raportointia. Lisäksi erilaisille kokouksille on varattu 20 tuntia. Muiden kulujen lisäksi summaan sisältyvät matka- ja majoituskulut sekä päivärahat.

Selvitykseen kuuluu muun muassa liito-oravien kulkkureittien tarkkailua sekä kaikkien sellaisten puiden kirjaaminen, joiden juurelta löytyy liito-oravan papanoita.

Selvityksellä on kiire, sillä se täytyy tehdä ennen toukokuun loppua. Sen jälkeen liito-oravan papanat hajoavat ja katoavat aluskasvillisuuteen.

Porin elinvoima- ja ympäristötoimialan päällikkö Lauri Kilkku on jo ehtinyt tekemään päätöksen selvityksen hankkimisesta. Valmis raportti on odotettavissa lokakuun puoliväliin mennessä.

Robotti löysi meren alta sata uutta eläinlajia

Merenpohjaa tutkiva robotti on löytänyt Chilen rannikolta satakunta uutta aiemmin tuntematonta eläinlajia, kertoo Washington Post.

Chilen ja Pääsiäissaaren välillä 4200 metrin syvyyteen laskeutunut robotti tarkasteli tutkimuksen aikana kymmentä eri merisyvännettä. Robotti havainnoi muun muassa ikivanhoja korallimetsiä, kaktukselta näyttäviä merisiilikimppuja ja satojen metrien jyrkänteisiin kiinnittyneitä lasimaisia merisieniä.

Nyt havainnoituihin aiemmin tuntemattomiin lajeihin lukeutuvat muun muassa uusi vitivalkoinen merisienilaji sekä kiilusilmäinen ja piikikkäillä jaloilla varustettu hummerilaji. Uusien eläinten geeniperimä ja ruumiinrakenne on vielä tutkittava, ennen kuin voidaan varmistua siitä, että ne todellakin ovat aiemmin tuntemattomia lajeja.

Robotin havainnoima alue on seismisesti aktiivinen. Tästä syystä alueen merenpohjassa on vulkaanisia halkeamia, joista purkautuva jopa 350-asteinen vesi lämmittää merenpohjaa ja mahdollistaa monipuolisen ekosysteemin syntymisen muuten karuihin maisemiin.

Tutkimusmatkan viestintäasiantuntijan Hannah Nolanin mukaan jokaisesta syvänteestä löytyikin uusi, erilainen ekosysteemi.

Jotain alueen lajien monipuolisuudesta kertoo se, että aiemmin syvänteissä oli havaittu vain kaksi erilaista merisiililajia.

– Nyt olemme löytäneet 40 eri lajia, iloitsee tutkimusmatkalle osallistunut Javier Sellanes.

Osa tutkijoiden tutkimasta alueesta kuuluu Chilen aluevesiin. Maa on julistanut nämä alueet kansallispuistoksi ja rajoittanut kalastusta alueella. Osa tutkimuksesta tapahtui kuitenkin kansainvälisillä vesillä, jossa ainutlaatuisia ekosysteemejä voi uhata liikakalastus ja kaivostoiminta.

Lumivyöryn riski on nyt Lapissa suuri, vältä näitä reittejä

Ilmatieteen laitoksen lumivyöryennusteiden mukaan osassa Lapin tunturialueista lumivyöryjen vaaraluokka on nyt huomattava. Se tarkoittaa, että lumivyöryolosuhteet ovat vaaralliset.

Kansallispuistoissa retkeilijöiden on hyvä pysytellä merkityillä reiteillä ja vältellä jyrkkiä, yli 25 asteen kaltevuuden rinteitä sekä niiden alapuolisia alueita.

Osassa Lapin tunturialueista lumivyöryennusteet ovat kohonneet vaaraluokaltaan huomattavaksi. Lumivyöryjä onkin ollut viime aikoina tavallista enemmän esimerkiksi Ylläksen alueella.

– Nyt on ollut poikkeuksellinen tilanne, sillä lumipeite on ollut Lapissa erityisen epävakaa tänä talvena. Ylläksen, Pallaksen ja Pyhä-Luoston luonnonvaraisilla tuntureilla on havaittu tänä talvena yhteensä jo 26 laattalumivyöryä. Vilkkaimpana päivänä lumivyöryjä on ollut viisi, kertoo tiedotteessa lumivyöryasiantuntija Tuomo Poukkanen Ski Patrol Ylläkseltä.

Lumivyöryjen riskiä tunturialueilla voi seurata Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.

Retkeilijöille kohonnut lumivyöryriski tarkoittaa sitä, että reitin suunnitteluun kannattaa nyt varata kunnolla aikaa. Kansallispuistossa retkeilijän on hyvä pysyä merkityillä reiteillä ja laduilla. Reittejä voi tarkastella retkikohteen Luontoon.fi-verkkosivuilla.

– Jos liikkuu merkittyjen reittien ulkopuolella, kannattaa pysyä poissa jyrkistä paikoista ja jyrkkien paikkojen alapuolelta. Nyt on suuri mahdollisuus myös sille, että liikkumisellaan kaukolaukaisee lumivyöryn. Jos maastossa on opasteita, lumivyöryyn liittyviä kylttejä tai reitti on suljettu, ohjeistus pitää ottaa tosissaan, summaa tiedotteessa virkistyskäytön erityisasiantuntija Erkki Ollila Metsähallituksen Luontopalveluista.

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa ja kehittää kansallispuistoja ja muita valtion suojelualueita.

Lumivyöryt ovat mahdollisia tarpeeksi jyrkässä lumipeitteisessä maastossa
Lumivyöryjen olosuhteet ovat erityisen otollisia nyt, mutta olosuhteet ja siten ennusteet muuttuvat säiden mukana. Tuntureilla retkeilevien on hyvä tietää, että Suomessa lumivyöryjä tapahtuu koko lumisen kauden ajan, yleensä lokakuusta pitkälle kevääseen säiden mukaan.

Lumivyörymaastoja voi vältellä reittivalinnoilla. Metsähallituksen Luontoon.fi-verkkosivuilla löytyvät tarkemmat ohjeet retkeilijälle.

Poliisi ampui uhanalaisen linnun – laillisuus selvitetään

Poliisilla oli 23. tammikuuta Joensuussa eläintehtävä, jonka yhteydessä poliisipartio ampui uhanalaisen linnun. Kyseinen lintu oli Suomessa harvinainen lunti.

Tapaus on herättänyt voimakasta pahennusta, ja esimerkiksi Birdlife Suomi pitää poliisin menettelyä virheellisenä.

Linnusta hätäkeskukseen ilmoituksen tehnyt yksityishenkilö kertoo Ylelle, että talon pihalta löytynyt lintu vaikutti hätääntyneeltä, mutta ei ainakaan ulkoisesti näyttänyt vahingoittuneelta tai heikkokuntoiselta. Kun poliisit tulivat paikalle, ilmoittaja kuuli pian aseen laukauksen. Ilmoittaja sanoi järkyttyneensä poliisin toiminnasta.

Nyt Itä-Suomen poliisilaitos tiedottaa, että poliisin toiminnan laillisuus tullaan arvioimaan sisäisesti. Koska asian selvitys on kesken, poliisi ei suostu kommentoimaan asiaa kuin yleisellä tasolla.

Itä-Suomen poliisin tiedossa ei ole, että asiasta olisi tehty kanteluita tai tutkintapyyntöjä.

Poliisi muistuttaa yleisellä tasolla, että laki eläinten hyvinvoinnista velvoittaa auttamaan sairasta, vahingoittunutta tai muutoin avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä kykyjensä mukaan. Jos hengissä pitäminen on ilmeisen julmaa eläimelle, tulee eläin lopettaa tai huolehtia, että eläin tulee lopetetuksi.

– Laki ei tee eroa rauhoitettujen ja muiden eläinten välillä, vaan vahingoittuneiden eläinten kanssa tulee toimia samojen periaatteiden mukaisesti lajista riippumatta, poliisi toteaa.

Lain mukaan viranomaisilla, myös poliisilla, on valtuus tehdä harkinnanvarainen päätös eläimen lopettamisesta sen kunnon perusteella. Poliisia ohjaa eläintehtävillä myös poliisilaki, jossa eläimen lopettaminen on säädetty viimesijaiseksi keinoksi.

– Poliisi arvioi luonnonvaraisten eläinten lopettamista sillä ammattitaidolla, joka tehtävää hoitavalla poliisipartiolla on käytössään. Usein tämä vastaa keskivertokansalaisen arviointikykyä, poliisi toteaa.

Saako huonokuntoisen linnun lopettaa? Näin sanoo laki

Tämän viikon tiistaina Joensuussa poliisi tiettävästi ampui pihaan laskeutuneen lunnin, kun asukas oli ilmoittanut siitä pelastuslaitokselle. Tapaus herätti keskustelua siitä, mitä huonokuntoiselle tai loukkaantuneelle luonnonvaraiselle linnulle pitäisi tehdä.

Birdlife Suomen mukaan asia ei näytä olevan selvä kaikille viranomaisillekaan.

Lain mukaan avuttomassa tilassa olevaa luonnonvaraista eläintä on pyrittävä auttamaan. Aiemmin tähän velvoitti eläinsuojelulaki, nyt vuoden alussa voimaan tullut laki eläinten hyvinvoinnista.

– Linnun tilan arviointi on vaikeaa ilman kokemusta. Sen vuoksi kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen eläinsuojelujärjestöön tai lintuharrastajien yhdistykseen, Birdlife ohjeistaa tiedotteessa.

Luonnonvaraisten eläinten hoitoon erikoistuneet henkilöt ja lintuasiantuntijat voivat arvioida hoidon tarvetta, antaa ohjeita sekä tarjota apua linnun kiinniottamiseen tai kuljettamiseen lähimpään hoitopaikkaan.

– Ohjeita ja apua voi saada myös eläinlääkäriltä, lintuhoitoloista tai eläintarhoista.

Hätäkeskukseen on syytä ottaa yhteyttä silloin, kun eläin aiheuttaa vaaraa ihmisille tai liikenteelle.

– Tällainen tilanne voi olla vaikkapa tielle laskeutunut joutsen, joka ei ymmärrä siirtyä pois. Myös eläinpelastustehtävät ja kuuluvat pelastuslaitoksille. Esimerkiksi hormiin eksynyt pöllö ei pääse omin avuin ja ilman apuvälineitä vapaaksi.

Väsyneet linnut on paras ottaa hoitoon

Suomesta on viikon sisällä löytynyt neljä lunnia. Kontiolahdelta, Kolarista ja Savukoskelta löytyneet linnut on otettu hoitoon. Useimmiten lunneja harhautuu Suomeen juuri talvikuukausina. Tänne eksyneet lunnit ovat yleensä väsyneitä ja nälkiintyneitä mutta hoidettavissa kuntoon.

Joensuussa tehty päätös lunnin lopettamisesta on Birdlifen mukaan ollut ilmeinen virhearvio.

– Lain mukaan eläin on lopetettava, jos se on sellaisessa tilassa, että sen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan. Matkallaan väsähtänyt lunni ei tällaisessa tilassa ole.

Lunnin lähimmät pesimäpaikat sijaitsevat Norjan, Islannin ja Britteinsaarten rannikoilla. Lunni on Suomessa suurharvinaisuus, jota ei havaita meillä edes joka vuosi. Lunni on maailmanlaajuisesti uhanalainen laji.

Korkeasaaresta kadonnut käärme on löytynyt

Puoli vuotta kateissa ollut Korkeasaaren brasiliansateenkaariboa Pedro on löytynyt, Korkeasaaren eläintarha kertoo tiedotteessa.

Käärme löytyi kerälle kiertyneenä Amazonia-talosta tarhansa viereisestä lattiakaivosta, joka pestään kerran viikossa. Hyväkuntoinen karkulainen on nyt trooppisten talojen takatiloissa lepäämässä seikkailunsa päätteeksi.

– Katsoin, että mitäs täällä kaivossa on, jotain oranssia. Sitten huusin ja juoksin hakemaan työkaverin paikalle. Koskaan en ole käärmeen näkemisestä ollut näin iloinen! Käärme nostettiin kaivon viileästä vedestä laatikkoon lämmittelemään, kertoo eläintenhoitaja Sini Paldan löytöhetkestä.

Käärme oli hieman laihtunut, mutta virkeä ja hyväkuntoinen, joten se on löytänyt ravintoa itselleen. Painoa sillä oli 1,75 kiloa. Eläinlääkäri kävi tarkistamassa Pedron ja antoi sille nesteytystä siltä varalta, että se on ollut pitkään ravinnotta.

Viemärintuoksuinen karkulainen pääsi lämpimään kylpyyn, minkä aikana eläintenhoitajat valmistelivat sille takatiloihin väliaikaisen terraarion ja laittoivat kaksi pakastehiirtä sulamaan. Myöhemmin iltapäivällä Pedro söi sille annetut hiiret ja kaivautui terraarionsa karikkeeseen lepäämään.

Eläintenhoitajilla brasiliansateenkaariboa Pedro on ollut mielessä lähes päivittäin, vaikka 1,5-metrisen käärmeen katoamisesta on jo puoli vuotta. Pedro on 12-vuotias entinen lemmikki, joka muutti Amazonia-talon terraarioon toukokuussa 2023.

Katoaminen huomattiin heinäkuun alussa ja tarhan viemäriä pidettiin todennäköisenä karkureittinä. Sateenkaariboa viihtyy hyvin vedessä ja voi viettää siellä pitkiä aikoja. Se liikkuu yöaikaan ja lepää päivisin, eikä hakeudu ihmisten luokse. Kuristajakäärmeenä se pyydystää ravintonsa kiertymällä saaliin ympärille ja tarvitsee aterian noin kuukauden välein.

Lattiakaivo, josta Pedro löytyi, on aivan sen entisen terraarion vieressä. Kaivo puhdistetaan kerran viikossa, joten käärme ei ole ollut siellä kauaa. Lattiakaivosta on kokoojaputken kautta pääsy eri puolille Amazonia-taloa. Talon ulkopuolelle etenemisen viemäreitä pitkin estää kokoojakaivo. Käärmeen etsinnän aikana talon viemäreitä kuvattiin sekä Korkeasaaren omalla kuvauskalustolla että LVI-alan ammattilaisten välineillä tuloksetta.

Käärme on liikkunut Amazonia-talossa myös viemäreiden ulkopuolella. Puolen vuoden säännöllisten etsintöjen aikana talosta löytyi kaksi todennäköisesti käärmeen jättämää jälkeä, mikä piti yllä toivoa Pedron löytymisestä hyvissä voimissa. Pedrolla tiedettiin olevan kaikki edellytykset pärjätä Amazonia-talossa, jossa on lämpöä, piilopaikkoja sekä luonnonvaraisia hiiriä ja myyriä.

Puutiaisaivotulehduksien tapausmäärät kasvoivat selvästi

Viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin syyskuun loppuun mennessä yhteensä 160 puutiaisaivotulehdustapausta. Tämä on 37 enemmän kuin edellisvuonna. Vuonna 2022 rekisteriin ilmoitettiin koko vuoden aikana 123 TBE-tapausta, vuonna 2021 tapauksia oli 148 ja tätä aiempina vuosina alle sata.

Vuosien 2019–2023 seurantatietojen perusteella puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus on ollut korkein rannikkoseutujen kunnissa Kustavissa (67 tapausta per 100 000 asukasta/ihmistä) ja Paraisilla (45/100 000) sekä Ahvenanmaalla (35/100 000). Näillä alueilla korkea riski taudille on ollut tiedossa jo pitkään.

– Suurin osa tartunnoista on todettu henkilöillä, joilla ei ollut rokotussuojaa. Rokotussuojasta on tärkeää huolehtia erityisesti silloin, jos asuu alueella, joka kuuluu kansallisen rokotusohjelman piiriin, sanoo THL:n tutkija Henna Mäkelä.

Viime vuosi ei täysin vertailukelpoinen

Aiempina vuosina puutiaisaivokuumeen esiintyvyyttä on seurattu kalenterivuosittain, mutta vastedes seurantakausi vaihtuu aina syys-lokakuun vaihteessa.

Muutoksen vuoksi vuoden 2023 seurantakausi oli poikkeuksellisesti vain yhdeksän kuukautta, tammikuusta syyskuuhun, joten se ei ole täysin vertailukelpoinen aiempiin vuosiin. Normaalia lyhyemmästä seurantakaudesta huolimatta tapauksia todettiin enemmän kuin edellisenä kalenterivuonna.

– Seurantakauden muutoksella tavoitellaan sitä, että rokotussuositukset voidaan tarkistaa ja päivittää aiempaa aikaisemmin. Tällöin riskialueilla asuvilla on enemmän aikaa hankkia kattava rokotussuoja ennen puutiaisten aktivoitumista keväällä. Rokotesarjan kaksi ensimmäistä rokotetta olisi hyvä ottaa jo silloin, kun lumi on vielä maassa, kertoo Mäkelä.

Uusia alueita mukaan rokotusohjelmaan

Kansallinen rokotusohjelma puutiaisaivotulehdusta vastaan laajenee tänä vuonna useilla alueilla. Mukaan tulevat Tohmajärven kunta, Lappeenrantaan Kuusimäki-Lavolan (53810) postinumeroalue, Raaseporiin Bromarvin (10570) postinumeroalue sekä Helsingin Karhusaari.

Takajärvi-Haukkarin (94700), Pikku Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) ja Peurasaaren (94720) postinumeroalueet kokonaisuudessaan.

Edellä mainittujen alueiden lisäksi kansallisen rokotusohjelman TBE-rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemin eteläisissä kaupunginosissa, Kotkan saaristossa, Espoon suvisaaristossa, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa, Raahen edustalla Preiskarin saaressa, Kustavissa, Sipoon saaristossa, Lohjalla Ojamon (08200), Lylyisen/Hormajärven (08450), Vohloisen/Virkkalan (08700) ja Kirkniemen (08800) sekä Kirkkonummella Luoman (02440) ja Masalan (02430) postinumeroalueilla.

Rokotuksiin oikeutettuja ovat alueiden vakituiset asukkaan ja pitkäaikaiset loma-asukkaat

Kansallisen rokotusohjelman rokotukset ovat maksuttomia, ja niihin ovat oikeutettuja kaikki alueen kolme vuotta täyttäneet vakituiset asukkaat ja pitkäaikaiset loma-asukkaat. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa sulan maan aikana.

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme annosta, ja se on hyvä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi annosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

Kansallisen rokotusohjelman mukaisia TBE-rokotuksia annetaan vain niillä hyvinvointialueilla, joilla on rokotusohjelmaan kuuluvia alueita. Hyvinvointialueet kertovat, miten rokotukset järjestetään.

Perussarjan jälkeen tarvittavat tehosteannokset eivät toistaiseksi kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan vaan ovat omakustanteisia. Ensimmäistä tehostetta suositellaan kolmen vuoden kuluttua perussarjasta.

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille, joilla riski ei ole yhtä suuri kuin ohjelmaan kuuluvilla alueilla. Myös suosituksiin on tehty päivityksiä vuodelle 2024. Näillä alueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse. Monet etenkin saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen.

Suojaudu punkin puremalta

TBE-rokote suojaa vain viruksen aiheuttamalta puutiaisaivotulehdukselta. Rokote ei suojaa muilta puutiaisten eli punkkien välittämiltä taudeilta, kuten borrelioosilta, eikä se estä punkkeja tarttumasta ihoon. Kaikkia punkin levittämiä tauteja voi torjua suojautumalla punkin puremilta.

Kun liikkuu luonnossa alueilla, missä esiintyy punkkeja, on hyvä käyttää vaaleita pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita sekä laittaa housunlahkeet sukkien sisään.

Punkkeihin tehoava hyönteiskarkote voi antaa lisäsuojaa, kuten myös päivittäinen punkkisyyni. Se tehoaa erityisesti borreliaan, joka on merkittävästi TBE:tä yleisempi Suomessa.

Tulivuori purkautuu Islannissa, tuhansia evakuoitu

Tulivuori purkautuu Islannissa Reykjanesin niemimaalla, tiedotti Islannin oikeusministeriön alainen pelastus- ja hätätilanteiden hallinnan laitos sunnuntaiaamuna.

Ennen purkausta alueella havaittiin satoja maanjäristyksiä. Yleisen turvallisuuden taso on nostettu vaaratasolta hätätasolle.

Läheisestä Grindavikin kaupungista on evakuoitu tuhansia ihmisiä lähellä tapahtuneen maan halkeaman ja laavan purkautumisen jälkeen, kertoo muun muassa New York Times.

Purkaus alkoi aamukahdeksalta paikallista aikaa.

Ilmaston pitkäaikainen lämpeneminen näkyy talvehtivien lintujen koossa

Suomessa ja Ruotsissa tehty tutkimus osoittaa, että lämpötilan vaihtelulla ja ilmaston pitkäaikaisella lämpenemisellä on vaikutuksia lintujen siiven pituuteen ja painoon.

– Suuri ruumiin koko on edullinen kylmissä olosuhteissa, koska tällöin lämpöä haihduttavaa pinta-alaa on suhteessa vähemmän ruumiin tilavuuteen, kertoo tutkijatohtori Laura Bosco Helsingin yliopiston Luonnontieteellisestä keskusmuseo Luomuksesta.

Niin kutsutun Bergmannin säännön mukaan useilla lajeilla yksilöt ovatkin suurikokoisempia pohjoisessa kuin etelässä. Esimerkiksi Utsjoen varpuset ovat suurempia kuin Helsingin varpuset.

Talvinen ilmasto on lämmennyt 50 vuodessa noin kolme astetta, mikä on suosinut luonnonvalinnan kautta pienikokoisempia yksilöitä.

– Muutokset eivät ole valtavia, mutta esimerkiksi 1980-luvulta lähtien punatulkkujen siiven pituus on lyhentynyt noin millin ja paino pudonnut kaksi grammaa, vajaan kymmenyksen koko linnun painosta, Bosco tarkentaa.

Kun edellinen talvi on ollut lämmin, on talvehtivien lintujen keskimääräinen koko pienempi. Tämä viittaa siihen, että leutoina talvina talvesta selviää hengissä enemmän pienikokoisia yksilöitä. Siiven pituus on osittain periytyvä ominaisuus ja talvesta hengissä säilyneet pienikokoiset yksilöt saavat todennäköisemmin myös pienikokoisia jälkeläisiä.

Linnun painoon vaikuttaa puolestaan suoraan saman talven lämpötila. Mitä kylmempää, sitä enemmän kannattaa olla vararavintoa pahan päivän varalta. Lämpimällä säällä linnuilla on vähemmän vararavintoa, koska se tekee niistä kömpelöitä ja alttiimpia pedoille.

– Talvien ankaruus vaihtelee vuosittain ja tämän talven kylmistä säistä selviävät todennäköisemmin suurikokoiset yksilöt, peilaa yli-intendentti Aleksi Lehikoinen Luomuksesta tutkimustuloksia kuluvan talven sääoloihin.

Tutkimuksessa käytettiin mittatietoja lähes 300 000 lintuyksilöstä 24 lajista Suomesta ja Ruotsista. Aineiston ovat keränneet vapaaehtoiset lintujen rengastajat. Tutkimusta johtivat Helsingin yliopiston tutkijat, ja tulokset on julkaistu Global Ecology and Biogeography-tiedesarjassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)