Verkkouutiset

Tehohoidossa olevaa koronapotilasta hoidetaan Seinäjoen keskussairaalassa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

THL:n lausunnot – ”sekoilua vai harhaanjohtamista?”

Huippututkijan mukaan asiantuntijat antavat ristiriitaisia viestejä koronakuolemista.

Huippututkija Tuuli Lappalainen arvostelee Twitterissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) lausuntoja koronakuolleisuudesta.

Hän viittaa Ilta-Sanomien uutiseen, jonka mukaan Suomen koronakuolleisuus näyttää olleen kesällä ja varsinkin syksyllä selvästi EU:n keskitason yläpuolella. THL:n hyvinvointivaikuttajat-osaston johtaja Mika Salminen sanoo kuitenkin IS:lle, että tilastot antavat väärän kuvan koronakuolleisuudesta.

– Se on kaikki harhaa. Siellä on puolet ihan muuta kuolemaa, systeemi ei vain pysty tuottamaan todellisia koronakuolleisuuslukuja, Salminen sanoo IS:ssä.

Salmisen mukaan Suomen koronakuolleisuus on EU:n keskitasolla.

Geenitutkija Tuuli Lappalainen ihmettelee THL:n lausuntojen ristiriitaisuuksia.

– Onko koronakuolleisuus korkea vai ei? THL:n Salminen antaa ymmärtää, että ei huolta. THL:n (Mika) Gissler, (Sirkka) Goebeler ja jopa (Markku) Peltonen kuitenkin puhuvat tuhansien ylikuolleisuudesta, josta suurin osa johtuu koronasta. Onko tämä sekoilua vai harhaanjohtamista? En oikeasti tiedä, Lappalainen tviittaa.

Salminen sanoo IS:ssä myös, että ”perusterveistä ihmisistä yli 99 prosenttia selviää koronasta ihan hyvin ja paranee”. Lappalainen hämmästelee myös tätä lausuntoa.

– Entä ne miljoonat suomalaiset, joilla on perussairaus!? Yksi prosentti on sitäpaitsi korkea luku; puhutaan kymmenistä tuhansista ihmisistä koko väestöä koskevassa pandemiassa. Tätä on viestitty pieleen ennenkin, hän sanoo tviitissään.

– Tästä tulee lähinnä surullinen olo. Logiikka sekä rehellinen ja vastuullinen viestintä on Suomen terveysturvaajien johdolta hukassa. Vai yritetäänkö musta selittää valkoiseksi aiempien virhearvioiden peittelemiseksi? Suomalaiset ansaitsisivat parempia asiantuntijoita.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS