Verkkouutiset

Venäjän taisteluhelikopteri Ukrainan itäosissa. / Zvezda

Tähän Ukrainan joukot pyrkivät idässä

Puolustaja yrittää vakauttaa asemansa Avdijivkan kaupungin lähellä kulkevalla uudella rintamalinjalla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan asevoimat vetäytyi helmikuun puolivälissä Donetskin alueella sijaitsevasta raunioituneesta Avdijivkan kaupungista, joka oli yhä suuremman saarrostusuhan alla.

Joukot saatiin vedettyä uusiin puolustusasemiin kohtuullisen hyvässä järjestyksessä. Osa haavoittuneista jouduttiin jättämään taakse kaupungin eteläpuolella sijainneeseen neuvostoaikaiseen bunkkerikompleksiin, joka oli toiminut etulinjan vahvana linnakkeena jo kymmenen vuoden ajan.

Ukrainan valtiollisen United24-median katsauksessa huomautetaan, että Venäjän asevoimat aloitti laajan hyökkäysoperaationsa Avdijivkan etelä- ja pohjoispuolella jo viime vuoden lokakuussa. Puolustajat pysäyttivät rynnäkköaaltoja yksi toisensa jälkeen. Venäläisjoukot jatkoivat hyökkäyksiään tykistön ja ilmavoimien tukemina eivätkä välittäneet suurista kalusto- ja miestappioistaan. Ukraina arvioi Venäjän menettäneen operaatiossa kaatuneina, haavoittuneina ja sotavangiksi jääneinä 47 000 sotilasta.

Kaupungilla on sijaintinsa puolesta strategista painoarvoa. Se sijaitsee Donetskin kaupungin laitamilla, jossa Venäjän tukema separatistihallinto on pitänyt majaansa vuodesta 2014 lähtien. Avdijivkan kaupungissa oli ennen sotaa 30 000 asukasta, mutta vain noin tuhat jäi kärvistelemään taisteluiden keskelle. Käytännössä kaikki rakennukset ovat kärsineet vaurioita tai tuhoutuneet.

Puolustajat pitivät kiinni alueesta helmikuuhun asti aiheuttaakseen venäläisjoukoille mahdollisimman suuret tappiot. Kriittiseksi käynyt pula tykistöammuksista teki taistelun yhä vaikeammaksi. Huoltotiet olivat lisäksi Venäjän jatkuvan pommituksen kohteena.

Kohtalokas läpimurto

Ukrainan sotilaallinen tilanne Avdijivkassa muuttui epäedulliseksi kahdessa vaiheessa. Venäläiset onnistuivat ensin murtautumaan läpi kaupungin eteläosiin tammikuussa.

Toinen läpimurto oli lopulta kohtalokkaampi. Venäjän 30. moottoroitu prikaati pääsi helmikuun alussa etenemään pohjoisessa kemiantehtaan ja louhoksen välisellä kaistaleella. Aukosta työnnettiin läpi 35. moottoroitu prikaati ja muita yksiköitä. Joukot katkaisivat samalla puolustajan kannalta kriittisen huoltoväylän.

Ukraina lähetti alueelle vahvistuksia turvatakseen kuluneiden yksiköiden vetäytymisen. Etulinjaan siirrettiin kokenut 3. rynnäkköprikaati, joka osallistui viime kesän vastahyökkäykseen Bahmutin eteläpuolella. Alueelle tuotiin lisäksi venäläisistä koostuva vapaaehtoisyksikkö, erikoisjoukkoja, 47. prikaati ja yksi 127. prikaatin pataljoonista.

Uusi puolustusvyöhyke kulkee tällä hetkellä lännempänä Tonenken ja Orlivkan kylien lähellä. Venäläisjoukot eivät ole pysäyttäneet operaatiotaan vaan yrittävät hyödyntää menestystään hyökkäämällä kohti länttä. Ukrainan asevoimat ilmoittaa torjuneensa kymmeniä rynnäköitä.

Venäläisjoukot ovat samanaikaisesti käynnistäneet massiivisen hyökkäyksen rintaman eteläosissa Robotynen kylää vastaan, joka vapautettiin viime vuoden elokuussa. Hyökkäyksiä on lisäksi torjuttu Kupjanskin suunnalla Harkovan alueen itäosissa.

Rintamatilanne Avdijivkan lähialueella 26. helmikuuta. / deepstatemap.live

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)