Verkkouutiset

EU-parlamentin jäsenet istunnossa Brysselissä 11. huhtikuuta 2024. LEHTIKUVA / AFP / KENZO TRIBOUILLARD

Suurimman europuolueen pääsihteeri mainitsee kolme syytä vaalimenestykseen

Euroopan kansanpuolueen (EPP) tavoitteena on pysyä suurimpana puolueena. Yhteistyö keskustakoalition kanssa jatkuu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusta-oikeistolainen Euroopan kansanpuolue (EPP) suuntaa kesäkuun EU-vaaleihin voitto mielessään.

– Uskon, että EPP pysyy vaaleissa suurimpana ja vaikutusvaltaisimpana puolueena. Tämä on ydintavoitteemme ja uskon, että saavutamme sen. Tämä on tärkeää, jotta voimme pitää komission puheenjohtajuuden. Pääehdokkaamme Ursula von der Leyen on tehnyt todella hyvän kampanjan, joka edistää sekä jäsenpuolueidemme että koko EPP:n menestystä, EPP:n pääsihteeri, kreikkalainen Thananis Bakolas sanoo Verkkouutisille antamassaan haastattelussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Suomesta EPP:n ryhmään kuuluu kokoomus.

Bakolas muistuttaa, että EPP suuntaa vaaleihin tilanteessa, jossa sen jäsenpuolueet ovat viime vuosina ottaneet useita merkittäviä vaalivoittoja, muun muassa Suomessa, Ruotsissa, Kreikassa, Kroatiassa ja Portugalissa.

– Vaalivoitot eivät ole olleet vahinkoja. Ne näyttävät selvästi poliittista mallia, joka on hyvin EPP:n voimaa kuvaava. Se kertoo myös lähestymistavastamme kansallista politiikkaa ja EU-politiikka kohtaan.

Bakolas mainitsee kolme keskeistä elementtiä EPP:n jäsenpuolueiden hyvän vaalimenestyksen takana.

– Ensimmäisenä on kurinalainen finanssipolitiikka, joka takaa, että rahat kulutetaan hyvin ja viisaasti. Toisena on yhteiskunnallinen vapaus. Kolmantena on terve ja käytännönläheinen isänmaallisuus ja rakkaus omaa kotimaata, kieltä ja kansaa kohtaan. Nämä seikat voidaan nähdä kaikkialla, missä EPP:n jäsenpuolueet ovat voittaneet vaalit ja niiden johdolla on muodostettu hallituksia.

Pääsihteeri korostaa myös EPP:n irtisanoutuvan populismista.

– Voitamme vaaleja, koska esitämme selkeitä poliittisia vaihtoehtoja ihmisille: oli sitten kyse taloudesta, turvallisuudesta tai energian vihreästä siirtymästä. Poliittisia vaihtoehtoja, joita ihmiset voivat arvioida ja tehdä niiden pohjalta valintansa. Teemme tätä suurella päättäväisyydellä. Poliittiset vastustajamme EU:ssa ja monissa jäsenmaissa ovat valinneet toisen tien. He pelaavat identiteettipolitiikalla, Bakolas toteaa.

Hän arvioi yhteistyön keskustakoalition puolueiden kesken jatkuvan tulevalla parlamenttikaudella.

– Parlamentti on hajaantunut. EPP on pysynyt viime vuosina vahvana ja yhtenäisenä. Tätä emme näe muissa parlamentin poliittisissa ryhmissä. Nämä ryhmät tulevat olemaan heikompia seuraavissa vaaleissa mutta tulemme jatkamaan yhteistyötä niiden kanssa. Olemme sitoutuneet keskustakoalitioon, joka on avainasemassa von der Leyenin ja muiden avainhenkilöiden valinnan näkökulmasta. Tulemme tekemään yhteistyötä sosialistien, liberaalien ja jopa vihreiden kanssa keskustakoalition muodostamiseksi.

Pitääkö EPP oven auki yhteistyölle myös Euroopan konservatiivien ja reformistien ECR-ryhmän kanssa joissain politiikan teemoissa?

– ECR-ryhmä on poliittisesti jakaantunut, ja ryhmällä on pitkä matka edessä selvittääkseen, mikä sen poliittinen identiteetti on. Meillä on selvät sävelet siitä, kenen kanssa teemme yhteistyötä. Pitää olla Eurooppa-myönteinen, kannattaa oikeusvaltiota ja tukea Ukrainaa. Niin kauan kuin edellä mainitut kriteerit täyttyvät, olemme avoimia neuvotteluille ja pidämme toki jatkuvasti keskusteluyhteyttä yllä. Jäsentyneempi ja virallistetumpi suhde ei voi tapahtua ilman näitä kolmea kriteeriä, Bakolas arvioi.

Hän muistuttaa EPP:n olevan iso poliittinen perhe, jonka joukoissa on liberaaleja, poliittiseen keskustaan kuuluvia, kristillisdemokraatteja sekä konservatiiveja.

– Tarvitaan ponnisteluja, jotta poliittinen ryhmä voi ylläpitää yhtenäisyyttä ja suurta yksimielisyyttä. Tämä heijastaa sitä, mitä tarvitaan jotta vaaleja voitetaan ja voidaan hallita tehokkaasti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)