Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimassa valtakunnallisessa tutkimuksessa tunnistettiin maksan rasvoittumista ennustavia lapsuuden elintapoihin liittyviä riskitekijöitä.
Rasvamaksa, johon ei liity alkoholin riskikäyttöä, on yleisin krooninen maksasairaus – sen esiintyvyys on 20–30 prosenttia aikuisväestöstä. Sairaus aiheutuu rasvan kertymisestä maksasoluihin.
– Rasvamaksan merkittävin riskitekijä on lihavuus, mutta myös perimä voi osaltaan altistaa maksan rasvoittumiselle. Hoitamattomana rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen tai maksakirroosin. Rasvamaksa aiheuttaa myös riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, akatemiaprofessori Olli Raitakari kertoo.
Tutkimuksessa kävi ilmi, että lapsuusiän riskitekijöistä suuri seerumin insuliinipitoisuus ja suuri painoindeksi sekä alhainen syntymäpaino ennustivat rasvamaksan kehittymistä aikuisiällä. Lisäksi yhden nukleotidin mutaatiot lokuksissa eli kromosomiston sijaintipaikoissa TM6SF2 ja PNPLA3 olivat yhteydessä maksan rasvoittumiseen.
– Tutkimus antaa keinoja tunnistaa varhaisessa vaiheessa nuoret lapset ja nuoret, joilla on korkea riski saada tulevaisuudessa rasvamaksa. Rasvamaksan ennaltaehkäisy jo lapsuudesta lähtien on tärkeää, koska edenneeseen maksan rasvoittumiseen ei ole parantavaa hoitoa, Raitakari sanoo.





