Verkkouutiset

Hoitaja työntää vanhusta pyörätuolissa Turun kaupungin vanhusten asumispalveluyksikössä Vuokkokodissa. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

Super pettyi hallituksen esitykseen: Arvostuksen puute näkyy

Silja Paavolan mukaan vanhustenhoidon kriisiä ei vieläkään täysin ymmärretä.

Suomen lähi-ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola moittii Sanna Marinin (sd.) hallituksen esitystä, joka siirtäisi 0,7 hoitajamitoituksen toteutumisen loppuvuoteen 2023.

– Vanhustenhoidon arvostuksen puute näkyy tässäkin hallituksen esityksessä ja se, ettei vanhustenhoidon kriisiä edelleenkään täysin ymmärretä, Paavola sanoo SuPerin tiedotteessa.

– On muistettava, että minimihoitajamitoitus on säädetty lakiin, koska monessa yksikössä koulutettua hoitohenkilökuntaa on ollut täysin riittämättömästi eivätkä asiakkaat ole saaneet tarvitsemaansa ja heille luvattua palvelua. Myös asiakasturvallisuus on vaarantunut pahasti ja tilanne on edelleen vakava, Paavola jatkaa.

Paavola korostaa, että minimihoitajamitoituksen toteuttamista on porrastettu jo heti alkuun ja näin annettu aikaa hoitajapulan korjaamiseen.

– Tänä aikana ratkaisuja hoitajapulaan ei kuitenkaan ole edistetty lainkaan. Hoitajat ovat jälleen joustaneet, eikä työnantajalle kohdisteta velvollisuutta huolehtia riittävästä asiakasturvallisuudesta ja samalla myös työturvallisuudesta.

Hänen mielestään jokainen askel, joka vie 0,7 henkilöstömitoituksen toteutumista kauemmas, on huono.

– Hoitajamitoitus kärsii myös siitä, mikäli koulutetut hoitajat joutuvat edelleen tekemään tukitöitä. Näin tapahtuu liian usein edelleen monissa paikoissa, Paavola sanoo.

– Lain tarkoituksena on, että hoitajat voivat keskittyä hoitotyöhön tukitöiden sijaan. Tämä on tärkeää hoidon laadun ja myös työhyvinvoinnin kannalta. Lähihoitajat ovat suurin ammattiryhmä vanhustenhoidossa ja heidän osaamisensa on erittäin merkityksellistä koko vanhustenhoidon tulevaisuuden kannalta. Tätä osaamista tulee arvostaa ja panostaa siihen, että alalle saadaan osaajia myös jatkossa.

Vanhustenhoidon kriisi on jatkunut pitkään. Vanhusten ja hoitajien hätää on Paavolan mukaan kuitenkin mahdollista helpottaa, jos siihen löytyy tahtotilaa.

– Tilanteen korjaamisen edellytys on, että vanhustenhoidossa on riittävästi koulutettua hoitohenkilökuntaa. Se vaatii myös muuta kuin sitovan henkilöstömitoituksen. Se vaatii koko yhteiskunnan arvojen muutosta, Paavola muistuttaa.

LUE MYÖS:

Ministeri Aki Lindén: Vanhustenhoidon 0,7 mitoituksen maali liikkuu jälleen

PS esitti taannoin vieläkin tiukempaa aikataulua 0,7 hoitajamitoitukseen

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS