Sadan euron lisäansiosta meni vuonna 2023 noin 70 prosenttia veroihin. Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja Sami Pakarinen nostaa asian esille viestipalvelu X:ssä.
Hän viittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) raporttiin.
Toisin sanoen verottaja vie sadan euron lisäansiosta noin 70 euroa. Palkansaajalle itselleen jää lisäansiosta käteen noin 30 euroa. ETLA:n raportissa on huomioitu verot lisäansiosta, kulutuksesta ja niiden päälle tulevista työnantajamaksuista.
– Ei ole enää tervettä verottaa palkkatuloja näin kireästi. Saataisiin enemmän veroeuroja, jos verotusta kevennettäisiin, Pakarinen kommentoi.
Kireä lisäansioiden verotus johtuu marginaaliverosta. Verkkouutiset on kertonut lisäansioiden kireästä verotuksesta aiemmin tässä jutussa.
Marginaaliverotus on sitä kireämpi, mitä suuremmat henkilön tulot ovat. Ylimmissä tuloluokissa lisäansioiden veroprosentti voi olla jopa 60 prosenttia. Kireän marginaaliverotuksen ongelmaksi on nähty se, että se ei kannusta ihmisiä lisätyöhön, sillä suurin osa lisätulosta päätyy kuitenkin verottajalle.
LUE MYÖS:
Saitko palkankorotuksen? Näin paljon siitä menee veroihin
100 euron lisäansiosta meni vuonna 2023 noin 70 % veroihin, kun huomioidaan verot lisäansiosta, kulutuksesta ja päälle vielä työnantajamaksut.
Ei ole enää tervettä verottaa palkkatuloja näin kireästi. Saataisiin enemmän veroeuroja, jos verotusta kevennettäisiin.
Kuvio: ETLA pic.twitter.com/esqgzcBguf
— Sami Pakarinen (@SaPakarinen) March 6, 2025