Verkkouutiset

PIXABAY

Saitko palkankorotuksen? Näin paljon siitä menee veroihin

Ekonomistin mukaan kireä verotus ei houkuttele lisätyön tekemiseen.
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä
Ville Mäkilä on Verkkouutisten toimittaja.
Extra
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskituloinen suomalainen palkansaaja saa sadan euron suuruisen palkankorotuksen. Kireän verotuksen vuoksi hän ei kuitenkaan saa koko summaa tililleen, vaan siitä menee suoraan veroihin 49,5 euroa eli lähes puolet.

Palkankorotuksesta jää työntekijälle itselleen 51,5 euroa.

Oheiset luvut perustuvat Veronmaksajien keskusliiton tekemään selvitykseen. Sen mukaan Suomen marginaaliveroprosentti on 18 OECD-maan kolmanneksi korkein ja korkeampi kuin yhdessäkään muussa Pohjoismaassa.

Marginaaliverolla tarkoitetaan sitä veroa, joka menee henkilön lisätuloista. Edellä esitetyssä tapauksessa henkilön marginaaliveroprosentti on 48,8 prosenttia. Jutun alussa esitetyssä esimerkkilaskelmassa keskituloiseksi palkansaajaksi on katsottu henkilö, joka tienaa vuodessa 49 000 euroa eli noin 3 900 euroa kuukaudessa.

Veronmaksajien keskusliitto on julkaissut verkkosivuillaan taulukon, jossa on laskettu marginaaliverotuksen suuruus eri ansiotasoilla. Taulukko havainnollistaa sitä, kuinka marginaaliverotus kiristyy sitä mukaa, mitä suuremmat henkilön tulot ovat.

Esimerkiksi noin 1 000 euroa kuussa tienaava maksaa saamastaan sadan euron palkankorotuksesta marginaaliveroa 7,9 prosenttia eli 7,9 euroa. 2 000 euroa kuussa tienaava maksaa sadan euron palkankorotuksesta 35,8 euroa ja noin 3 000 euroa kuussa tienaava 48,8 euroa.

Mitä korkeammat ovat henkilön ansiotulot, sitä kireämpää on myös hänen lisätulojensa verotus. Tämä johtuu progressiivisesta ansiotulojen verotuksesta. Esimerkiksi noin 7 000 euroa kuussa tienaava joutuu maksamaan sadan euron palkankorotuksesta marginaaliveroa 51,6 euroa ja 8 000 euroa kuussa tienaava 56,9 euroa.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suurituloisimmilla palkankorotuksesta suurin osa menee veroihin. Myös keskituloisilla palkankorotuksesta itselleen jäävä summa on noin puolet kokonaissummasta.

Kaikkein suurituloisimpien kohdalla palkankorotuksesta saattaa mennä lähes 60 prosenttia veroihin ja erilaisiin maksuihin.

– Silloin suurin osa menee tosiaan veroihin ja veroluonteisiin maksuihin, jolloin korotuksesta alle puolet jää käteen. Siinä mielessä se hyödyttää toki enemmän verottajaa, Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola toteaa Verkkouutisille.

Verottaja vie jo keskituloisenkin saamasta palkankorotuksesta noin puolet. PIXABAY
Kireä marginaalivero ei kannusta lisätyöhön

Koska etenkin korkeampien tuloluokkien marginaaliverotus on Suomessa niin kireää, sillä on Kirkko-Jaakkolan mukaan käyttäytymisvaikutuksia ihmisiin niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä.

Kireä verotus voi vaikuttaa esimerkiksi siten, kuinka hanakasti ihminen on valmis ottamaan vastaan vaativamman työn. Vaikka tehtävän bruttomääräinen palkka olisi korkeampi, henkilö ei välttämättä koe käteen jäävän palkankorotuksen olevan riittävän suuri kompensaatio tehtävän vaativasta lisääntyvästä ajankäytöstä ja vaativuudesta.

–  Se syö sitä (vaativamman tehtävän) kannattavuutta, kun suurin osa palkankorotuksista meneekin verottajalle.

Pidemmässä juoksussa kireä marginaaliverotus voi Kirkko-Jaakkolan vaikuttaa siihen, kuinka paljon ihmiset ovat valmiita hankkimaan lisätuloja.

–  Uskon, että marginaaliverojen alennus nostaa ihmisten keskimääräistä tuloa, millä olisi myös vaikutusta julkistalouteen.

Tätä hän perustelee sillä, että vaikka suurituloisimpien marginaaliverotusta hieman alennettaisiin, marginaaliverotus olisi edelleen korkea. Veronalennuksen myötä kannustin lisätyöskentelyyn olisi kuitenkin suurempi.

–  Siten veronkevennys voisi rahoittaa itse itsensä eikä kevennys välttämättä vähentäisi julkisen sektorin saamia verotuloja.

Marginaaliverojen laskeminen voisi ekonomistin mukaan lisätä työn kannattavuutta ja sitä kautta kasvattaa myös verotuloja. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Samalla veroalennus voisi saada aikaan tuottavuuden kasvua.

–Silloin työnteosta tulisi kannustavampaa ja ihmiset panostaisivat työuraansa enemmän. Pidemmällä aikavälillä se toisi julkiseen talouteen lisää verotuloja ja veroluonteisia maksuja.

Tämänhetkisen kireän marginaaliverotuksen ongelma Kirkko-Jaakkolan mukaan onkin siinä, että se ei kannusta ihmisiä lisätyöskentelyyn.

– Kireät marginaaliverot leikkaavat vapaa-ajan kustannuksia ja siten korkeatuloisille voi olla houkuttelevaa ottaa palkatonta tai tehdä osa-aikatyötä. Se voi vaikuttaa myös siihen, että verotuksen takia työssä kannattaa ottaa ennemmin vähän rennommin kuin panostaa työuraan tai tavoitella esimerkiksi bonuksia.

Korkea marginaaliverotus voi aiheuttaa myös sen, että suurituloisimmat hankkivat lisätuloja ennemmin esimerkiksi asunto- tai osakesijoittamisen kautta.

– Se lienee houkuttelevampaa kuin lisätulojen hankkiminen lähes 60 prosentin marginaaliveron alaisista tuloista.

LUE MYÖS:
Haluatko lisää palkkaa? Asiantuntija antaa vinkit neuvotteluihin
Tätä on Suomen progressio – keskituloisen palkankorotuksesta puolet veroihin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Viikon suosituimmat videot

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)