Ruskea rasva on tärkeää terveydelle – näin sitä voi aktivoida

Säännöllinen ateriarytmi sekä altistuminen kylmyydelle lisäävät ruskean rasvan toimintaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Turun yliopiston uuden tutkimuksen mukaan ruskean rasvan aktivoimiseen vaikuttaa ensisijaisesti altistuminen kylmyydelle sekä aterioiminen.

Ruskean rasvan merkitys aineenvaihdunnalle on selventynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana. Aktiivisesti toimiva ruskea rasva vaikuttaa suotuisasti verensokeri- ja rasvapitoisuuksiin. Keinoista aktivoida ruskeaa rasvaa ei kuitenkaan ole ollut kattavaa tieteellistä näyttöä.

– Sen lisäksi, että pystyimme ensimmäistä kertaa osoittamaan suoraan ruokailun lisäävän ruskean rasvan toimintaa, voi löydöksellä olla myös merkitystä säännöllisen ateriarytmin kannalta, tutkimusta johtanut dosentti Kirsi Virtanen toteaa Turun yliopiston tiedotteessa.

– Kun aktivoimme ruskeaa rasvaa säännöllisen aterioinnin tai kylmäaltistuksen avulla, se pysyy hyvin toimivana ja pystyy aktiivisena huolehtimaan osaltaan aineenvaihdunnan tasapainosta, Virtanen arvioi.

Tutkimuksessa tutkituille vapaaehtoisille henkilöille tarjottiin tavallinen, tasapainoinen ateria, joka sisälsi kasvislasagnea, salaattia, leipäviipaleen ja levitteen sekä lasin maitoa. Ruokailun jälkeen tehtiin PET-kuvaus ruskean rasvan alueelle ja mitattiin kudosten hapenkulutus ja verenvirtaus. Kuvaus toistettiin kylmäaltistuksen aikana.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)