Verkkouutiset

Koulujen digikokeilu on ohi, ruotsalaisministeri julistaa. LEHTIKUVA / EEVA-MARIA BROTHERUS

Ruotsi julisti: Koulujen digikokeilu on nyt ohi

Hallitus on ryhtymässä toimiin lasten liiallista ruutuaikaa vastaan.

Lasten ja nuorten ruutuaika on herättänyt viime aikoina runsaasti keskustelua maailmalla. Esimerkiksi irlantilaisessa Greystonesin kaupungissa älypuhelimet on kielletty alakouluikäisiltä lapsilta, ja myös Suomessa asiantuntijat ovat puhuneet vastaavanlaisten toimien puolesta.

Ruotsissa porvarihallitus ilmoittaa nyt ryhtyvänsä toimiin lasten liiallista ruutuaikaa vastaan. Koulujen digikokeilu on ohi, julistaa sosiaaliministeri Jakob Forssmed Aftonbladetin mielipidekirjoituksessa.

Ruotsalaisista 14-vuotiaista 76 prosenttia viettää päivittäin netissä yli kolme tuntia, Forssmed muistuttaa.

– Digitaalinen kehitys on tietenkin tuonut mukanaan paljon hyvää. Mutta sosiaalisissa medioissa esiintyy myös kiusaamista, vääristyneitä normeja, epäterveitä kauneusihanteita ja disinformaatiota. Suuri ruutuaika syrjäyttää myös muut asiat lasten elämässä, Forssmed kirjoittaa.

Forssmed viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan ruutuaika vaikuttaa kielteisesti niin lasten ja nuorten mielenterveyteen kuin oppimistuloksiin. Erityisen huolissaan ministeri on älypuhelinten ja muiden laitteiden vaikutuksista lukutaitoon ja lähdekritiikkiin.

– Koulujen digikokeilu on ohi – oikeat oppikirjat asetetaan nyt etusijalle. Lapsia ja nuoria, sekä heidän vanhempiaan, tullaan nyt tukemaan digitaalisten medioiden sopivan käytön määrittelemisessä, Forssmed kirjoittaa.

Ministeri aikoo myös kutsua digijättien edustajat keskustelemaan alustojen terveydellisistä vaikutuksista. Liian pitkään nuorten digikokeiluun on suhtauduttu liian kritiikittömästi, Forssmed kirjoittaa.

Kyse ei ole ”moraalipaniikista”, hän selventää. Tutkimusten mukaan lapset käyttävät jopa omasta mielestään liikaa aikaa puhelimillaan, kun taas vanhemmat pitävät ruutuajan säännöstelemistä yhtenä suurimmista haasteistaan kasvattajina.

– Nyky-yhteiskunnassakin vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Silloin on oltava riittävästi aikaa myös ruokailuun, lepoon, yhteisöllisyyteen, lukemiseen ja fyysisiin aktiviteetteihin. Hyvinvointimme edellyttää sitä, Forssmed kirjoittaa.

– Ruutuajan on liian pitkään annettu kasvaa kaiken muun kustannuksella. Sekä koulussa että vapaa-ajalla tarvitaan elämäntapaa, joka ei rasita aivoja ja iske terveyteen, ministeri toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)