Verkkouutiset

Ruotsi

MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Alexander Stubb Ruotsin kyvystä puolustaa Suomea: Kokonaisarvioni on hyvinkin myönteinen

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on valtiovierailulla Ruotsissa puolisonsa Suzanne Innes-Stubbin kanssa. Stubb piti keskiviikkona illalla lehdistötilaisuuden Göteborgin taidemuseolla ja kuvaili päivää kaikin puolin hienoksi.

Hän kertoi saaneensa kaksi uutta näkökulmaa Göteborgiin. Kaupungin satamalla on suuri merkitys Suomen huoltovarmuudelle ja Ruotsin merivoimilla on tärkeä merkitys myös Suomen puolustukselle.

– Olen hyvin nähnyt, miten vahva Ruotsi on merellä, totesi Stubb, joka tutustui aiemmin tänään rannikkojoukkojen toimintaan Älvsborgin varuskunnassa.

Toimittaja kysyi arviota siitä, miten Ruotsi voisi puolustaa Suomea kriisitilanteessa, kun Ruotsi on aiemmin ”ajanut puolustustaan alas”.

– Kokonaisarvioni on hyvinkin myönteinen, Stubb vastasi.

– Se, ettei heillä ole reservissä olevia maajoukkoja ei tarkoita, että Ruotsin puolustus olisi heikossa hapessa, presidentti jatkoi ja mainitsi Ruotsin ilma- ja merivoimat, joilla on hyvinkin vahvaa teknologiaa.

Stubb myös totesi, että pohjoismaista kokonaisturvallisuutta ajatellen Suomi on etulinjan maa ja ottaisi mahdollisen Venäjän ensihyökkäyksen vastaan Ruotsin tukiessa sivusta.

– Olen luottavainen Ruotsin toiminnan suhteen.

Stubbilta kysyttiin myös kantaa Venäjän ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan tuoreeseen lausuntoon. Stubb totesi, että kannattaa katsoa millaisia lausuntoja Zaharova ja Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev ovat antaneet jokaisesta Nato-harjoituksesta. Siksi myös tämänkertaiseen lausuntoon voi presidentin mukaan suhtautua maltillisesti ja ”ripauksella suolaa”.

– Venäjä pyrkii vaikuttamaan informaation kautta, Stubb kuittasi ja korosti aiemminkin esillä pitäneensä niin sanotun henkisen huoltovarmuuden sekä resilienssin merkitystä.

Tulevia valtiovierailuita Stubb kertoi tekevänsä pitkälti maailmanpoliittisen tilanteen mukaan, ja huomautti, että oman pöydän ääreltä virkaa ei voi hoitaa. Aluksi pääpaino on kuitenkin ollut perehtymisessä presidentin alaan kuuluviin asioihin sekä puheluissa eri maiden kollegoille.

Tänään päättyvällä presidenttiparin ensimmäisellä virallisella vierailulla ohjelmassa on vielä kiitosvastaanotto Göteborgin taidemuseossa sekä jäähyväis­seremoniat Landvetterin lentokentällä.

Alexander Stubb: Venäjän kovenevaan retoriikkaan pitää varautua

Tasavallan presidentti Alexander Stubb kommentoi tiistaina Tukholmassa suomalaismedialle pitämässään tiedotustilaisuudessa venäläislehti Izvestijan maanantaina uutisoimaa väitettä, jonka mukaan Karjalaan on muodostettu uusi itsenäinen ballistisilla Iskander-M-ohjusjärjestelmillä varustettu prikaati.

– Sanottakoon lyhyen kaavan mukaan, että tilanne on hallinnassa. Tiedämme mitä on, missä on ja milloin on. Meille suomalaisille tässä tilanteessa ei ole mitään syytä huoleen. Pitää varautua kaikessa rauhassa vähän kovenevaan retoriikkaan myös Venäjän puolelta tulevien kuukausien ja tulevan vuoden aikana, Stubb totesi tiedotustilaisuudessa.

Tasavallan presidentti Stubb on ensimmäisellä virallisella valtiovierailulla Ruotsissa.

Stubbilta kysyttiin myös suhtautumista Yhdysvaltain kongressin linjaukseen, että Venäjältä jäädytettyjä varoja voitaisiin käyttää Ukrainan hyväksi.

– Kannatan ajatusta kokonaisuudessaan, että näitä varoja käytetään. Sitten on toinen asia, miten niitä käytetään. Varmasti löytyy jonkinnäköinen malli. Se, että yksi yhteen irrotetaan varat nyt Ukrainan käyttöön, on juridisesti monimutkaista, Stubb totesi.

Presidentti muistutti, että Naton heinäkuun Washingtonin huippukokouksessa esillä tulevat olemaan puolustus ja pelote yhtenä kokonaisuutena sekä Ukraina toisena kokonaisuutena.

Stubb toisti tiedotustilaisuudessa aiemmin ilmaisemansa tavoitteet, että kaikki Pohjoismaat tavoittelevat pääsyä Yhdysvaltain Norfolkin komentorakenteeseen ja maavoimien alaesikuntaa tavoitellaan Suomeen.

Stubb muistutti myös, että Suomi on nykyään kaikista eniten länteen integroitunut Pohjoismaa.

– Olemme EU:n täysjäsen, olemme eurossa ja olemme Natossa ilman minkäännäköisiä rajoitteita.

Suomen ja Ruotsin suhteita Stubb luonnehti erittäin hyviksi ja ongelmattomiksi.

 

 

 

Tasavallan presidentti Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä: Ei tarvitse kuin katsoa karttaa

– Jos joku olisi sanonut reilut kaksi vuotta sitten, että minä Suomen presidenttinä pidän puheen Ruotsin valtiopäivillä – tilanteessa, jossa meistä on tullut Naton jäseniä – olisin luultavasti ajatellut, että kyseisellä henkilöllä on vilkas mielikuvitus tai rajallinen ymmärrys ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Mutta tässä sitä nyt ollaan. Nato-jäseninä. Yhdessä. Erottamattomina, tasavallan presidentti Alexander Stubb totesi puheessaan Ruotsin valtiopäiville.

Hän sanoi Ruotsissa monen analysoineen, että Nato-prosessissa kuljettajan paikalla istui vuorostaan Suomi.

– Ja ehkä näin olikin. Suomen kansa vakuutti ulkopoliittisen johtonsa siitä, että oli aika hakea Nato-jäsenyyttä. Odottavalla kannalla olleella yleisellä mielipiteellä oli piilevä kyky arvioida tilanne uudelleen ja muuttua yhdessä yössä määrätietoiseksi itsesuojeluvaiston sanelemaksi pragmaattisuudeksi.

Stubbin mukaan ei voi korostaa liikaa sitä, kuinka tärkeää oli, että otimme tämän askeleen yhdessä.

– Eikä myöskään sitä, miten tärkeää oli pitää toisemme ajan tasalla, yötä päivää ja kaikilla tasoilla. Tilanne oli kriittinen, ja me toimimme sen mukaisesti. Suomen jäsenyys täydentyi 7. maaliskuuta 2024, kun Ruotsista tuli Naton 32. jäsen.

Stubb totesi, että meille askel kohti Nato-jäsenyyttä perustui jälleen turvallisuuspoliittisiin arvioihin tai jopa reaalipolitiikkaan.

– Teille kyse oli niin ikään turvallisuudesta, mutta prosessi koski pitkälti myös identiteettipolitiikkaa. Puolueettomuuspolitiikasta ja sittemmin liittoutumattomuudesta luopuminen yli 200 vuoden jälkeen oli suuri askel, joka vaati johtajuutta ja rohkeutta, presidentti kehui.

– Haluan kiittää teitä, Magdalena Andersson ja Ulf Kristersson, kaikesta siitä, mitä olette tehneet sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta. Te teitte sen yhdessä. Me teimme sen yhdessä. Me kaikki ymmärsimme, että turvallisuuspolitiikasta ei saa koskaan tulla sisäpoliittista pelinappulaa.

Olemme uuden aikakauden kynnyksellä

Presidentti totesi, että Nato-jäsenyyden myötä olemme ottaneet lopullisen askeleen siihen läntiseen arvoyhteisöön, johon olemme mielestäni aina kuuluneet.

– Yhteinen tiemme ei pääty jäsenyyteen. Päinvastoin. Nyt olemme kirjaimellisesti erottamattomat, eikä vähiten puolustus- ja turvallisuuspolitiikassa. Meidän on jatkettava kansallisten puolustustemme yhteensovittamista Naton kanssa – ja keskenämme.

Stubb huomautti, että Yhteinen vastuumme Naton puolustuksesta Itämerellä, arktisella alueella ja Venäjän raja-alueella on suuri.

– Yhteiset suorituskykymme ilmassa, merellä ja maalla ovat olennainen osa Naton pelotetta. Kansalliset suorituskykymme yhdistettyinä Nato- ja EU-jäsenyyksiin sekä kahdenvälisiin DCA-sopimuksiin Yhdysvaltojen kanssa (Defence Cooperation Agreement) antavat meille historiallisesti katsottuna enemmän turvaa kuin mikään aiemmin, hän sanoi.

Presidentin mukaan Suomen tavoitteena on olla rakentava ja luotettava Nato-jäsen.

– Samalla olemme nöyriä. Ymmärrämme vastuumme, tiedämme omat kykymme, mutta olemme myös tietoisia siitä, että olemme uusi jäsen liittokunnassa. Kaikki tämä tarkoittaa Nato-jäsenyyttä ilman rajoituksia.

– Ei tarvitse kuin katsoa karttaa. Suomen jäsenyyden myötä Naton raja Venäjän kanssa kaksinkertaistui. Juuri tästä syystä Suomen on tähdättävä Naton institutionaaliseen ytimeen. Haluamme olla siellä yhdessä Ruotsin kanssa, Stubb sanoi.

”Paras tapa välttää sota on puhua vähemmän ja valmistautua enemmän”

Alexander Stubb totesi, että retoriikka näyttää viime vuosina muuttuneen yhä sotaisammaksi.

– Teillä taitaa olla sama tunne. Tämä on ymmärrettävää. Näyttömme ja ruutumme täyttyvät Euroopassa ja Lähi-idässä käytävistä sodista. Mutta tämä retoriikka horjuttaa helposti erityisesti nuorempien sukupolvien turvallisuuden tunnetta ja uskoa tulevaan.

– Paras tapa välttää sota on puhua vähemmän ja valmistautua enemmän. Suomella ja Ruotsilla on tärkeä rooli rauhan edistämisessä. Tämä kuulostaa paradoksaaliselta, mutta juuri siksi haluamme vahvan armeijan ja siksi meistä tuli Naton jäseniä, Stubb sanoi.

Hän määritteli Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan perustuvan arvopohjaiseen realismiin.

– Lähtökohtana on vahva liittolaisuussuhde Euroopan unionissa ja Natossa. Samalla olemme vakuuttuneita siitä, että kansainvälinen järjestelmä ja rauha ovat edelleen saavutettavissa, jos YK:ta uudistetaan ja vahvistetaan. Tällä hetkellä veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa tarkoittaa, että ketju on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

Stubbin mukaan ulkopolitiikkamme kivijalka on rakennettu länsimaisten arvojen, kuten demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien varaan. Uskomme yhteistyöhön ja sääntöpohjaiseen kansainväliseen järjestykseen.

Presidentin mukaan realismi turvallisuuspolitiikassamme tarkoittaa muun muassa vahvan puolustuksen ylläpitämistä – nyt osana liittokuntaa.

– Realismia on myös ymmärtää, että suuria globaaleja haasteita ei voida ratkaista pelkästään sellaisten maiden kanssa, jotka jakavat mielipiteemme.

Stubb huomautti, että nykyisessä haasteellisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa on myös myönteisiä kehityskulkuja.

– Yksi tällainen on Ruotsin ja Suomen välinen suhde, josta on viime vuosina tullut suunnattoman läheinen. Olemme niin samanlaisia. Meillä on samanlaiset yhteiskunnat, samanlaiset tavoitteet maidemme vahvistamiselle ja kehittämiselle.

– Onneksi olemme joissakin suhteissa myös vähän erilaisia. Erilaisuus kannustaa, innostaa ja antaa uusia virikkeitä. Ennen kaikkea olemme nykyään erottamattomat parhaat ystävät, joiden suhde perustuu avoimuuteen ja luottamukseen. Tätä erottamatonta ystävyyttä tunnen tänään vahvasti myös täällä Ruotsin valtiopäivillä. Ruotsin ja Suomen hyväksi – yhdessä, luottamuksella, Stubb totesi.

Ruotsin hallitus lisää menoja ja suunnittelee veronalennuksia

Ruotsin hallitus on päättänyt noin 17 miljardin kruunun eli hieman alle 1,5 miljardin euron menonlisäyksistä.

Kevään budjettiesitys julkaistiin maanantaina. Tiedotteen mukaan menonlisäyksillä pyritään suojaamaan Ruotsin hyvinvointijärjestelmää ja panostamaan puolustukseen ja turvallisuuteen.

Nordean tästä löytyvässä Ruotsi-katsauksessa nostetaan esiin kuuden miljardin kruunun lisäpanostus paikallishallinnoille, 1,8 miljardin kruunun satsaus lääkehoidon tukiin ja 1,4 miljardia kruunua vankeinhoitolaitokselle. Nordea huomauttaa, että paikallishallinnon tukemisen tarkoituksena on estää irtisanomisia terveydenhoitosektorilla.

Ruotsin hallituksen tiedotteessa painotetaan inflaation vaikutusten torjuntaa kotitalouksien ostovoimaa tukevilla toimilla, työllisyyden lisäämistä työnteon kannustimiin vaikuttamalla ja kasvua edistäviä rakenteellisia toimia.

Nordean katsauksessa todetaan Ruotsin hallituksen kiinnittäneen nyt tavallista enemmän huomiota ensi syksynä julkistettavaan vuoden 2025 budjettiin. Luvassa kerrotaan olevan lisää satsauksia infrastruktuurihankkeisiin, teollisuuspolitiikan uudistuksia ja useita hallituksen lupaamia kotitalouksien verojen alennuksia.

– Hallitus vaikuttaa valavan perustaa suuremmille uudistuksille heti kun inflaation katsotaan olevan hallinnassa, arviossa sanotaan.

Ruotsin valtiovarainministeriö arvioi talouden kasvavan tänä vuonna 0,7 prosenttia. Ensi vuodelle povataan kuitenkin 2,5 prosentin talouskasvua ja vuodelle 2026 3,2 prosentin kasvua.

Ruotsin talous on merkittävästi Suomea paremmalla tolalla. Julkisyhteisöjen velka oli Suomessa vuonna 2022 73,3 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ruotsissa luku oli vain 32,9 prosenttia.

Myös työn tuottavuudessa on jääty selvästi jälkeen länsinaapurista. Emeritusprofessori Matti Pohjolan Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa tänä vuonna julkaistun artikkelin mukaan työn tuottavuus kasvoi Ruotsissa keskimäärin 2,3 prosenttia vuosina 2001-2021. Suomessa kasvua tuli keskimäärin taas vain 1,2 prosenttia. Pohjolan mukaan Suomen ongelmana ei ole investointien ja pääoman puute vaan kokonaistuottavuuden heikko kasvu ja korkean tuottavuuden pääoman puute. Verkkouutiset kertoo vertailusta lisää tässä jutussa.

Yle kertasi Suomen eroa Ruotsiin ja Tanskaan hiljattain tästä löytyvässä jutussa. Siinä Suomea tituleerattiin suoraan pohjoismaisittain ”talouden surkimukseksi”. Jutussa huomautettiin muun muassa, että vaikka Suomessa tehdäänkin työtunteja yhtä paljon kuin Ruotsissa ja lähes yhtä paljon kuin Tanskassa, syntyy verrokkimaissa bruttokansantuotetta aivan toisella tavalla.

Poliisi pelkää: Tukholman surma nakertaa demokratiaa

Keskiviikkona ammutun 39-vuotiaan perheenisän kuolema uhkaa nakertaa ruotsalaisten siviilirohkeutta ja demokraattista yhteiskuntaa, varoittaa kolmen Keski-Ruotsin läänin Polisregion Mitt-poliisilaitoksen tiedustelupäällikkö Jale Poljarevius Dagens Nyheterin haastattelussa.

Keskiviikkoiltana 39-vuotias perheenisä Mikael oli matkalla uimahalliin 12-vuotiaan poikansa kanssa Tukholman Skärholmenissa, kun kaksikko kohtasi nuorisojengin alikulkutunnelissa. Isän ja jenginuorten välille syntyi sanaharkkaa, jonka jälkeen Mikaelia ammuttiin mediatietojen mukaan päähän. Hän kuoli saamiinsa vammoihin. Pääminsiteri Ulf Kristerssonin ”eläimelliseksi” luonnehtima teko on järkyttänyt Ruotsia.

Poliisipäällikkö Poljarevius luonnehtii DN:lle siviilirohkeutta demokraattisen yhteiskunnan kulmakiveksi. Mediatietojen mukaan keskiviikkona tapettu Mikael oli jo pitkään ollut huolissaan kotikaupunginosansa jengirikollisuudesta, ja ilmeisesti hän oli keskiviikkona yrittänyt puuttua alikulkutunnelin nuorten häiriköintiin. Mikaelin väkivaltainen kohtalo voi nyt nostaa ihmisten kynnystä puuttua asiattomuksiin, Poljarevius sanoo.

– Voi olla ihmisiä, jotka aikaisemmin empimättä puuttuivat asioihin, mutta jotka nyt perääntyvät. Se ei ole hyväksi demokratialle, uhreille tai yhteiskunnallemme. Yhteiskuntamme nojaa luottamukseen, solidaarisuuteen ja muiden auttamiseen. Yhteiskuntamme vaurioituu kun tällaista tapahtuu, se on äärimmäisen vakavaa, poliisipäällikkö toteaa.

Samalla Poljarevius tahtoo ”brutaalin rehellisesti” korostaa, että siviilirohkeudella on riskinsä. Jengirikollisuus on eskaloitunut ja aseita esiintyy yhä useammin katukuvassa, joten tilanteisiin puuttumista kannattaa harkita ”niin kerran, kahdesti kuin kolmestikin”.

Kriminologi Ardavan Khoshnood on niin ikään huolissaan Mikaelin kuoleman vaikutuksista ruotsalaiseen yhteiskuntaan. Ihmiset tulevat todennäköisesti olemaan entistä varovaisempia, ja kehottamaan myös läheisiään suurempaan varovaisuuteen.

– Monet ajattelevat ja sanovat ”että ole herran tähden varovainen”, mikä on ymmärrettävää. Ongelma on se, että tämä pidemmällä aikavälillä heikentää luottamusta yhteiskuntaan ja sen kykyyn turvata kansalaisten turvallisuus. Se vaikuttaa täysin  demokratiaa kohtaan tunnettuun luottamukseen, hän sanoo lehdelle.

LUE MYÖS:
Ulf Kristersson: Tämä ei ole minun Ruotsini

Ulf Kristersson: Tämä ei ole minun Ruotsini

Ruotsia on tällä viikolla järkyttänyt 39-vuotiaan perheenisän väkivaltainen kuolema. Keskiviikkoiltana Mikael oli matkalla uimahalliin 12-vuotiaan poikansa kanssa Tukholman Skärholmenissa, kun kaksikko kohtasi nuorisojengin alikulkutunnelissa. Isän ja jenginuorten välille syntyi sanaharkkaa, jonka jälkeen Mikaelia ammuttiin mediatietojen mukaan päähän. Hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Tapaus on kohahduttanut Ruotsia, jossa jengirikollisuus on jo pitkään herättänyt huolta. Niin pääministeri Ulf Kristersson kuin oppositiojohtaja Magdalena Andersson kävivät torstaina rikospaikalla kunnioittamassa edesmenneen muistoa. Uhrin omaisia tavannut Kristersson luonnehti veritekoa ”eläimelliseksi”, Expressen uutisoi.

Jengiväkivalta on viime vuosina ollut Ruotsin poliittisen keskustelun kiivaimpia puheenaiheita. Viime vuonna maan ammuskeluissa kuoli 54 ihmistä, ja tänä vuonna luku on huhtikuun puoleenväliin mennessä 11. Kun pääministeripuolue moderaatit kokoontuivat viikonlopuksi vuosittaisille kuntapäivilleen Tukholmaan, oli jengirikollisuus myös pääministeri Kristerssonin puheen keskiössä.

Yli 2000 osallistujaa kerännyt tapahtuma avattiin hiljaisella hetkellä murhatun perheenisän muistolle.

– Tämä ei ole minun Ruotsini, tämä ei ole meidän Ruotsimme, Kristersson linjasi puheessaan perjantaina.

Kristerssonin porvarihallitus on paraikaa toteuttamassa Ruotsin rikospolitiikan perusteellisen uudistuksen, Kristersson sanoi. Skärholmenin tragedia on pääministerin mukaan osoitus toimien välttämättömyydestä.

– Joidenkin mukaan tämä hallitus menee liian pitkälle ja etenee liian nopeasti. Sanokaa näin heille, jotka asuvat Skärholmenissa. Sanokaa näin heille, jotka kärsivät tästä armottomasta brutaaliudesta.

– Ongelma ei ole se, että menemme liian pitkälle ja etenemme liian nopeasti. Ongelma on se, että aivan liian pitkään asiat ovat saaneet mennä aivan liian pitkälle. Siitä syystä nyt on kiire. Mielummin liian paljon ja liian nopeita toimia, kuin liian vähän ja liian hitaita, Kristersson sanoi.

Huolestuttava tutkimus Ruotsista: Nuorten taloustaidot pohjamudissa

Ruotsalaisnuorilla on huolestuttavan heikot taloustaidot, selviää uudesta kyselytutkimuksesta. Asiasta uutisoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

Lundin yliopiston tutkimuksessa haastateltiin yli kahtatuhatta 18–29 -vuotiasta nuorta heidän mielenterveydestään ja rahallisesta tilanteestaan. Osana tutkimusta nuorten täytyi vastata kolmeen yksinkertaiseen kysymykseen inflaatiosta, koroista ja sijoittamisesta.

Ensimmäisessä kysymyksessä esitettiin tilanne, jossa henkilöllä on tilillä 100 kruunua korkokannan kaksi prosenttia. Vastaajilta kysyttiin, onko tilillä viiden vuoden päästä tasan, enemmän vai vähemmän kuin 102 kruunua.

Toisessa kysymyksessä kysyttiin, että mikäli korkokanta on yksi prosentti ja inflaatio kaksi prosenttia, voiko vuoden päästä samalla rahasummalla ostaa enemmän, vähemmän vai saman verran kuin tällä hetkellä.

Kolmannessa kysymyksessä kysyttiin, ovatko yksittäiset osakkeet turvallisempi sijoituskohde kuin osakerahastot.

Kaikkiin kolmeen kysymykseen osasi vastata oikein vain joka viides nuori.

– Vaikka kaikki kysymykset olivat hyvin yksinkertaisia, vain 20 prosenttia vastasi kaikkiin oikein. Hieman yli 20 prosenttia vastasi kaikkiin väärin, kertoo tutkimuksen järjestämiseen osallistunut psykologi Henrik Levinsson.

Etenkin inflaatiokysymys osoittautui nuorille vaikeaksi. Siihen vastasi väärin 70 prosenttia vastaajista.

Naiset vastasivat kysymyksiin väärin useammin kuin miehet, ja myös koulutustasolla oli selvä vaikutus.

Levinssonin mukaan tulokset ovat hälyyttäviä. Tilastojen mukaan nuorten taloustiedot ovat Ruotsissa olleet aiemminkin heikot, mutta esimerkiksi helposti saatavien pikavippien yleistyminen yhdistettynä huonoihin taloustaitoihin voi tulevaisuudessa aiheuttaa ongelmia.

– On erittäin tärkeää, että puhumme enemmän talousosaamisesta ja siitä, kuinka nuorten velkaantumista voisi vähentää. Kouluilla on iso rooli henkilökohtaisten taloustaitojen opetuksessa, Levinsson linjaa.

HS: Ruotsalaiset tiedustelukoneet lentäneet noin kerran viikossa Suomen ilmatilassa

Ruotsin ilmavoimien tiedustelukoneet ovat lentäneet tämän vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana keskimäärin noin kerran viikossa Suomen ilmatilassa, kertoo Helsingin Sanomat.

Kahdentoista viikon pituisella tarkastelujaksolla havaittiin noin 12 erillistä lentoa julkisen rajapinnan transponderitietojen perusteella. Tiedot ovat todennäköisesti paikkakansapitäviä, sillä ruotsalaiset signaalitiedustelukoneet lentävät yleensä transponderit päällä, toisin kuin suomalaiset. Varma asiasta kuitenkaan ei voi olla. Tiedot kerättiin Flightradar24-sivustolta.

Suomessa tiedustelukoneen reitti seurasi itärajaa, lentäen useimmiten edestakaisesti Kaakkois-Suomen ja Lapin väliä. Kone operoi Suomessa Tampere-Pirkkalan lentokentältä käsin, jossa sijaitsee Ilmavoimien Satakunnan lennoston tukikohta.

Koneen kiinnostuksen kohteena uskotaan olevan Venäjän asevoimien Murmanskin tukikohdat, Pietarin ympärillä sijaitsevat joukot, sekä mahdollisten muiden Länsi-Venäjällä Suomen rajan tuntumassa sijaitsevien poikkeamien havainnointi.

Koneet eivät oletettavasti tiedustele radioviestejä, vaan ne tekevät todennäköisimmin mittaus- ja instrumentointisignaalitiedustelua (ELINT/FISINT), tavoitteenaan kerätä ajantasaista tietoa tutka-, ase-, viesti-, ja navigointijärjestelmien signaaleista. Kerätyn signaalitiedon perusteella voidaan päätellä, minkälaisia asejärjestelmiä Venäjä on sijoittanut lähialueille, ja ylläpitää tilannekuvaa Venäjän asevoimien liikkeistä.

Vaikka Ruotsin lentokoneet ovatkin lentäneet ahkerasti Suomen ilmatilassa, tarkkailujaksolla ruotsalaisten tiedustelukoneiden huomio on ollut selvästi Puolan itärajan takana Valko-Venäjällä ja Ukrainassa, johon tiedustelulentoja on kohdistunut vuonna 2024 jopa 20 kappaletta. Tämän lisäksi ruotsalaiskoneet ovat kierrelleet ahkerasti eteläisellä Itämerellä Kaliningradin alueen edustalla.

Ruotsin ilmavoimien Linköpingin alueella sijaitseva 74. erikoislentolaivue vastaa signaalitiedustelukoneiden operoinnista. Ruotsin operoimat S102B ”Korpen”, eli ”Korppi”-tiedustelukoneet perustuvat Gulfstream IV-liikelentokoneen pohjalle, ja ne ovat Saabin raskaasti muokkaamia.

Ruotsin lehdistön saamien tietojen mukaan kahteen koneeseen olisikin asennettu kuhunkin noin 3000 kilon edestä tiedustelu- valvonta- ja johtamisjärjestelmiä. Lentokoneet keräävät tietoa Ruotsin puolustusministeriön alaisuudessa toimivan tiedusteluorganisaation, puolustusvoimien radiolaitoksen käyttöön.

Suomi jäänyt selkeästi Ruotsista työn tuottavuuden kasvussa

Työn tuottavuus kasvoi Ruotsissa keskimäärin 2,3 prosenttia, mutta Suomessa vain 1,2 prosenttia vuodessa vuosina 2001-2021.

Tämä selviää taloustieteen emeritusprofessori Matti Pohjolan Kansantaloudellisessa aikakauskirjassa (1/2024) julkaistusta artikkelista, jossa hän vertaili maiden välistä työn tuottavuutta ja kehityksen taustalla olevia syitä.

Pohjolan mukaan 1,1 prosenttiyksikön erosta 0,9 prosenttiyksikköä syntyi kokonaistuottavuuden ja 0,2 prosenttiyksikköä pääoman suuremmasta kontribuutiosta Ruotsissa.

Kansantalouden perushintaisen bruttoarvonlisäyksen volyymi kasvoi Suomessa Ruotsin kanssa lähes samaa tahtia vuosituhannen alusta vuoteen 2008 saakka, mutta sen jälkeen kasvu pysähtyi Suomessa peräti kymmeneksi vuodeksi. Koko tarkastelujaksolla 2001-2022 bruttoarvonlisäys kasvoi Suomessa 26 prosenttia ja Ruotsissa 48 prosenttia.

Pohjolan mukaan Suomen ongelmana ei ole investointien ja pääoman puute vaan kokonaistuottavuuden heikko kasvu ja korkean tuottavuuden pääoman puute.

Pääomavaroittain tarkastellen Ruotsin ylivoima on syntynyt ICT-pääomasta: tietokoneista, ohjelmistoista ja tietokannoista.

Pohjola muistuttaa, että Ruotsissa työn tuottavuuden taso (bkt jaettuna työtunneilla) on ostovoimakorjattuna ollut jo pitkään yhtä korkea kuin Yhdysvalloissa. Se osoittaa Pohjolan mukaan, että korkea tuottavuus voidaan saavuttaa myös sellaisissa yhteiskunnissa, joissa julkinen sektori on verrattain suuri.

Pohjolan mukaan on hämmästyttävää, ettei kansantalouden markkinasektori ole Suomessa kiihdyttänyt kansantalouden kasvua ollenkaan vuoden 2008 jälkeen. Talouskeskustelussa usein mainittu ”kasvun menetetty vuosikymmen” johtuu tästä ongelmasta.

– Voi toki olla, että julkisen sektorin tai muun tuetun tuotannon suuruus ja tuottavuusongelmat ovat epäsuorasti markkinatuotannon heikon kasvun takana. Ne eivät kuitenkaan voi olla niin suuria, että selittäisivät kasvueron, Pohjola kirjoittaa artikkelissa.

Markkinatuotannon osuus kansantalouden bruttoarvonlisäyksestä oli sekä Suomessa että Ruotsissa yhtä suuri – noin kaksi kolmasosaa – vuoteen 2008 saakka. Sen jälkeen eroa on syntynyt niin, että vuonna 2022 osuus oli Suomessa 62 ja Ruotsissa 68 prosenttia.

– Ero Ruotsin hyväksi selittyy palvelualojen kasvaneella merkityksellä. Sekä bruttoarvonlisäyksen, työn tuottavuuden että tehtyjen työtuntien kertyneet kasvut olivat Ruotsissa kaksinkertaisia Suomeen verrattuna koko ajanjaksolla. Mutta koska työn tuottavuus on työn määrää tärkeämpi kokonaistuotannon kasvun lähde, selittyy Ruotsin parempi menestys tuottavuuden ripeämmällä kasvulla. Ero Suomeen on syntynyt vuoden 2008 jälkeen, Pohjola kirjoittaa.

Toimialoittaisessa tarkastelussa Ruotsin parempi tuottavuuskehitys on syntynyt palveluissa, erityisesti tietointensiivisissä palveluissa. Näitä ovat muun muassa informaatio ja viestintä sekä rahoitus ja vakuutus. Teollisuus ja muu jalostus sen sijaan ovat kasvattaneet tuottavuutta yhtä paljon molemmissa maissa koko ajanjaksolla 2001-2022.

Selityksenä Suomen Ruotsia heikommalle tuottavuuskehitykselle ei voi Pohjolan mukaan olla julkisen tai muun markkinattoman tuotannon tehottomuus. Havainto selittyy kokonaistuottavuuden ja pääoman laadun pienemmillä kontribuutioilla Suomen markkinatuotannossa.

Pohjolan mukaan Ruotsi on pystynyt Suomea paremmin hyötymään jo pitkään maailmantaloudessa käynnissä olevasta rakennemuutoksesta, jossa teollisuuden merkitys vähenee ja palvelujen kasvaa.

– Samalla se ainakin osin selittää myös, miksi ICT-laitteet, ohjelmistot ja tietokannat ovat kiihdyttäneet työn tuottavuuden kasvua enemmän Ruotsissa kuin Suomessa, Pohjola kirjoittaa.

Ruotsi ostaa Patrialta yli 300 panssaroitua ajoneuvoa

Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) on allekirjoittanut sopimuksen 321 kuusipyöräisen panssaroidun ajoneuvon ostamisesta kansainväliseltä puolustus- ja teknologiayhtiö Patrialta.

Ajoneuvot sijoitetaan Livgardet-rykmenttiin Kungsängenissä ja useisiin muihin yksiköihin ympäri maata. Patria on aiemmin toimittanut 20 6×6-ajoneuvoa, jotka tilattiin erillisellä sopimuksella huhtikuussa 2023.

Toimitettava Patria 6×6 on uusinta teknologiaa sisältävä miehistönkuljetusajoneuvo, joka tarjoaa suojan jopa 12 hengelle. Ajoneuvo on modulaarinen ja voidaan konfiguroida monenlaisiin eri tarkoituksiin. Joukkojenkuljetuksen lisäksi sitä käytetään komento- ja valvontatehtäviin sekä ambulanssina Ruotsissa.

Patrian Pohjoismaiden markkina-alueen johtaja Mats Warstedt sanoo Ruotsin ”olen meille yhä tärkeämpi markkina-alue, ja olemme iloisia voidessamme tukea Ruotsin puolustusvoimia niiden merkittävän laajentumisen aikana”.

– Olemme luottavaisia, että pystymme tekemään toimitukset nopeasti, kuten olemme aiemmin tehneet. Pansarterrängbil 300 -ajoneuvo on erinomainen esimerkki suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä, sillä ajoneuvo on suunniteltu alusta alkaen pohjoismaisiin olosuhteisiin ja merkittävä lisäarvo saadaan paikallisilta toimittajilta, esimerkiksi ajoneuvon moottorin ja panssaroidun teräksen osalta, Warstedt sanoo.

Patria 6×6 -ajoneuvo valittiin useiden eurooppalaisten maiden yhteisen Common Armoured Vehicle System (CAVS) -yhteistyöohjelman alustaksi, johon osallistuvat jo Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa.

Suomi osti tammikuussa 40 6×6-ajoneuvoa lisää, mikä nostaa Suomen ostojen kokonaismäärän 131:een.

Ruotsin entinen pääministeri: Suomi ja Ruotsi jakavat yhteisen tulevaisuuden Natossa

Ruotsin entinen pääministeri Magdalena Andersson kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa suomalaisen ja ruotsalaisen turvallisuuspolitiikan kurssin muuttuneen totaalisesti Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Anderssonin mukaan hyökkäys oli ensimmäinen toisen maailmansodan jälkeen tapahtunut täysimittainen hyökkäys, joka haastoi Euroopan turvallisuutta.

– Jos Venäjä voittaa sodan Ukrainassa, mitkä maat ovat seuraavina – Moldova ja Georgia? Ja sen jälkeen Baltian maat, Suomi ja Ruotsi? Andersson kysyy.

– Ennen invaasiota Putin oli lisäksi puheissaan vastustanut Naton laajentumista ja siten väittänyt, etteivät maamme saisi tehdä omia turvallisuuspoliittisia valintojaan. Se kertoo siitä, miten Putin suhtautui kansakuntiemme itsemääräämisoikeuteen, Andersson sanoo.

Andersson korostaa, että sekä toimessaan pääministerinä että nykyisenä oppositiojohtajana hän on aina asettanut Ruotsin edun etusijalle. Nato-jäsenyyden hakeminen oli hänen mukaansa välttämätön kurssinmuutos, jota ei kuitenkaan tehty kevyin perustein. Päätöstä edelsi Suomen tavoin laadittu uusi turvallisuuspoliittinen analyysi, joka päätyi siihen, että Ruotsin kansallinen turvallisuus olisi paras saattaa Naton siipien suojaan. Hakuprosessissa korostui Suomen kanssa käyty vuoropuhelu ja yhteistyö.

– Jo reilu viikko sodan puhkeamisen jälkeen matkustin yhdessä puolustusministeri Peter Hultqvistin kanssa Helsinkiin neuvotteluihin presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin kanssa. Maidemme suhteet ovat aina olleet läheiset, mutta historiallisesti tiiviit suhteemme vahvistuivat entisestään tuon kevään aikana, Andersson kirjoittaa.

Anderssonin mukaan Suomen ja Ruotsin historia, turvallisuus ja tulevaisuus ovat tiiviisti yhteen kietoutuneita, joten mahdollisuus hakea Naton jäsenyyttä yhdessä Suomen kanssa oli Ruotsille tärkeää. Toukokuussa 2022 tapahtunut jäsenyyden hakeminen tapahtui yli maa- ja puoluerajojen. Andersson kertoo myös arvostavansa syvästi yhteistyötä, jota Suomen ja Ruotsin johto teki prosessin aikana.

– Suomi tuli lopulta liiton jäseneksi ennen Ruotsia. Mutta olemme tunteneet saavamme vahvaa tukea suomalaisilta kollegoiltamme ja ystäviltämme koko prosessin ajan. Lisäksi Suomi on aktiivisesti työskennellyt sen eteen, että Ruotsista tulisi jäsen mahdollisimman nopeasti, Andersson sanoo.

– Kuten silloinen presidentti Niinistö ilmaisi: Suomen jäsenyys ei ole täydellinen ilman Ruotsia, Andersson jatkaa.

– Ruotsi ja Suomi jakavat nyt sekä pitkän yhteisen historian että yhteisen tulevaisuuden Natossa. Se ei ollut se, mitä Vladimir Putin toivoi, Andersson toteaa.

Andersson korostaa, Suomen ja Ruotsin myötä koko Pohjola on nyt osa samaa puolustusliittoa, joka on suuri askel koko alueen turvallisuuden kannalta. Jäsenyys mahdollistaa Suomelle ja Ruotsille vahvan pohjoismaisen puolustuksen rakentamisen yhdessä muiden liittolaisten kanssa.

Andersson painottaa kuitenkin, ettei Nato-jäsenyyteen tule tuudittautua.

– Elämme edelleen Euroopan historian pimeää vaihetta, joka oli syy jäseniksi hakeutumiseemme. Meidän on tehtävä osamme puolustusliitossa, mutta myös valtioiden ja EU:n tasolla. Koko Euroopan on pystyttävä tekemään enemmän Ukrainan tukemiseksi, Andersson sanoo.

– Ukrainalaisten taistelu juoksuhaudoissa koskee Ukrainan oikeutta demokratiaan ja vapauteen. Mutta se koskee myös meidän vapauttamme ja elämäntapaamme. Tätä aikaa määrittelevä tehtävä on siksi estää Venäjää voittamasta sotaa Ukrainassa, Andersson kiteyttää.

”Kuin kotiintulo” – tällaisia olivat Ruotsin viimeiset tunnit liittoutumattomana maana

Vielä noustessaan keskiviikkona Yhdysvaltoihin suuntaavaan koneeseen Arlandan lentokentällä  ei Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson tiennyt, tuleeko Unkari lunastamaan lupauksensa ja toimittamaan Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointiasiakirjat torstaina. Näin kirjoittaa pääministerin matkaa seurannut Svenska Dagbladetin toimittaja Maggie Strömberg, joka on paraikaa laatimassa kirjaa Ruotsin lähes kaksivuotiseksi venyneestä Nato-prosessista.

Alunperin ulkoministeri Tobias Billströmin oli yksin tarkoitus viedä Ruotsin liittymisasiakirjat Washingtoniin. Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kutsui kuitenkin Kristerssonin vaimoineen seuraamaan presidentin torstain ja perjantain välisenä yönä kongressin edessä pitämää Kansakunnan tila-puhetta, joten Yhdysvaltoihin matkustivat Ruotsista niin pää- kuin ulkoministeri. Varmuuden vuoksi ei ministereiden Washingtonin matkan varsinaista syytä kerrottu julkisuuteen.

Ruotsin yli 200 vuotta kestänyt sotilaallisen liittoutumattomuuden linja oli tulossa päätökseen.

– Tämä on todellakin kuin kotiintulo. Maantieteellisesti. Arvopohjaisesti. Tunnetasolla, Kristersson sanoi lentomatkan aikana.

Torstaiaamuna ruotsalaiset odottivat tietoa unkarilaisten käynnistä Yhdysvaltojen ulkoministeriössä. Lopulta puhelinsoitto vahvisti Unkarin toimittaneen asiakirjat Ruotsin jäsenyyden ratifioinnista. Jäsenyyden toteutuminen on enää tuntien kysymys, saattoi Kristersson julistaa helpottuneelle seurueelle.

Nato-jäsenyyden viimeistely oli tämän jälkeen pelkkä muodollisuus, kun pääsihteeri Jens Stoltenberg kutsui Ruotsin puolustusliiton jäseneksi ja Tukholmaan jäänyt hallitus teki asiasta vielä virallisen päätöksen. Kristersson allekirjoitti Ruotsin liittymisasiakirjan.

– Hieman epätodelliselta tämä kuitenkin tuntuu Jensin kirjettä lukiessa, Stoltenbergin kutsua kännykällä lukeva ulkoministeri Billström totesi.

Turkin kanssa käytyihin pitkittyneisiin neuvotteluihin osallistunut virkamies taas luonnehti jäsenyyden totetumista ”hiton hyväksi”.

Virallista osuutta seurasi Kristerssonin Ruotsissa televisioitu puhe sekä tiedotustilaisuus. Pääministerin vaimo Birgitta Ed oli ennen tilaisuutta ehtinyt kiinnittää huomiota Nato-lipun puuttumiseen, joten pääministeri vastasi kysymyksiin edessään Ruotsin, EU:n ja Naton pöytäliput.

Illalla Kristersson seurasi Bidenin puhetta tämän puolison Jill Bidenin aitiosta. Ensimmäisen naisen vieressä istunut Kristersson sai kongressilta raikuvat suosionosoitukset, kun presidentti Biden puheessaan totesi Naton saaneen uuden jäsenvaltion.

Etelä-Ruotsissa useita dronehavaintoja kriittisten kohteiden lähellä

Skånen maakunnasssa Etelä-Ruotsissa tehtiin perjantaina useita havaintoja matalalla lentävistä kauko-ohjattavista lennokeista. Poliisi sanoo, että ensimmäiset havainnot dooneista tehtiin kello kymmenen aikaan illalla. Ensimmäisenä asiasta raportoi ruotsalainen TV-kanava TV4.

Matalalla lentäviä lennokkeja havaittiin ainakin Bärsebäckin purettavan ydinvoimalan, Malmön lentokentän, Ystadin sataman, sekä Svedalan taajaman alueella. Näistä kohteista Bärsbäckin voimala ja Malmön lentokenttä ovat lentokiellon ja ilmakuvauskiellon piirissä.

Ruotsin viranomaiset tutkivat tapausta ilmailurikkomuksena, ja tutkinta toteutetaan yhteistyössä puolustusvoimien kanssa. SVT:n haastattelema Ruotsin puolustusvoimien tiedottaja Maria Tisäter kuitenkin painottaa, että poliisi vastaa tutkinnasta.

– Olemme tietoisia droonihavainnoista. Emme ole kuitenkaan havainneet toimintaa sotilaskohteiden lähistöllä, vaan kaikki toiminta on selvästi kohdistunut siviili-infrastruktuuriin, Tisäter kertoo.

Norjan puolustusakatemian sotatieteen vanhemman lehtorin Magnus Christianssonin mukaan tapahtumien voidaan tulkita olevan seurausta Ruotsin tuoreesta Nato-jäsenyydestä.

– On selvästi tunnistettavissa uhkakuva, joka on yhteydessä kansainväliseen politiikkaan, Christiansson arvelee.

Hänen mukaansa vihamielinen taho voi pyrkiä saavuttamaan toiminnallaan useita eri tavoitteita, pyrkien esimerkiksi kartoittamaan kriittistä infrastruktuuria tai synnyttää epävarmuutta. Christianssonin mukaan on hyvin mahdollista, että tällainen toiminta on kaikista helpoin ja kustannustehokkain tapa kylvää pelkoa ja saada huomiota Ruotsin Nato-jäsenyyden jälkeen.

Christianson toteaakin, että vastaavia tapauksia on odotettavissa myös tulevaisuudessa.

– Venäjä käy jatkuvaa vaikuttamiskampanjaa länttä vastaan osana Ukrainassa käymäänsä hyökkäysotaa, ja osana sitä ovat eri laaja-alaisen vaikuttamisen keinot aina taloudellisista operaatioista kyberoperaatioihin, Christiansson tiivistää.

Ruotsin ylipäällikkö: Puolustuksemme alkaa nyt Naton itärajalla

Nato-jäsenyys mullistaa Ruotsin puolustuspolitiikan perinpohjaisesti, sanoo maan ylipäällikkö, kenraali Micael Bydén Sveriges Radion haastattelussa. Lähes kaksivuotiseksi venyneen prosessin jälkeen Ruotsi tuli virallisesti puolustusliiton jäseneksi torstaina. Täysjäsenyyden varmistuttua ylipäällikkö antoi koko henkilöstölle suunnatun päiväkäskyn, jossa hän määritteli puolustusvoimien uudeksi tehtäväksi puolustaa ”Ruotsia, liittolaisiamme ja vapauttamme elää haluamallamme  tavalla”.

Bydénin mukaan jäsenyys vahvistaa niin Ruotsin turvallisuutta kuin koko liittoumaa. Haastattelussa hän korostaa Nato-jäsenyyden merkitsevän perusteellista muutosta entiseen.

– Karttaa katsomalla voi jo todeta, että puolustus ei enää ala omalta aluerajaltamme. Maan ja liittouman puolustaminen alkaa muualta, todennäköisesti lähempänä itärajaa, tai sanoisinko itärintamaa.

Ruotsin puolustusvoimien joukko-osastojen on jäsenyyden myötä oltava valmiudessa toimia myös oman maan rajojen ulkopuolella, Bydén toteaa. Ruotsi on jo nyt aikeissa lähettää suppeamman pataljoonan Latviaan. SR:lle Bydén kertoo, että Baltiaan lähetettävät ruotsalaisjoukot ovat valmiita puolustamaan liittolaistaan.

– Näin siinä tapauksessa, että Venäjä ryhtyisi vastausta vaativiin sotilaallisiin toimiin joihin. Siinä tilanteessa tulemme olemaan valmiina ja toimimme juuri niin kuin aina täällä kotonakin, eli olemme valmiita vastaamaan aseelliseen hyökkäykseen.

Bydén vakuuttaa uskovansa Naton turvatakuiden pitävän myös tulevaisuudessa. Euroopan on kuitenkin otettava suurempaa vastuuta puolustuksestaan, hän toteaa.

Ydinaseiden mahdollinen sijoittaminen Ruotsiin on Bydénin mukaan ”täysin poliittinen kysymys”, ja sotilaille toissijainen. Kenraalin mukaan Ruotsi jatkaa jäsenyydenkin jälkeen oman puolustuskykynsä vahvistavista.

– Kysymys ei kuitenkaan ole siitä, että ulkoistaisimme oman puolustuksemme. Olemme nyt osaa jotain suurempaa, ja meidän on ymmärrettävä, että tämä jäsenyys on suurin turvallisuuspoliittinen muutos.

– Kaikki toimintamme tapahtuu nyt liittouman sateenvarjon alla, hän sanoo.

Anders Adlercreutz napitti nyt ylimmänkin nappinsa – huikea historia- ja Nato-tarina

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Anders Adlercreutz (r.) on julkaissut Instagram-videon, jossa hän onnittelee Ruotsia tuoreesta Nato-jäsenyydestä. Video on katsottavissa artikkelin lopussa.

Samalla hän kertoo mielenkiintoisen tarinan Suomen ja Ruotsin – ja oman sukunsa – historiasta.

– 15. syyskuuta 1808 Ruotsin armeija voitettiin Oravaisissa. Armeija vetäytyi esi-isäni, kenraalimajuri Carl Johan Adlercreutzin johdolla.

Upseerit olivat vetäytymisestä kauhuissaan.

– Ymmärrettiin, että tämä menetys tarkoittaisi sitä, että nämä kaksi maata repeytyisivät erilleen, Adlercreutz toteaa.

Niin myös kävi. Suomen sodan päätyttyä Suomi siirtyi Ruotsilta Venäjän vallan alle vuonna 1809.

– Pettymys oli valtava. Koettiin, että Kustaa IV Aadolf [Ruotsin kuningas 1792–1809] oli pettänyt Ruotsin ja pettänyt Suomen, Anders Adlercreutz kertoo.

Pettymystä kuvaamaan tehtiin päätös, että upseerit avaavat uniformunsa ylimmän napin.

– Sanottiin myös, että älkää napittako sitä ennen kuin Suomi ja Ruotsi ovat jälleen yhdistyneet.

Säilyneissä maalauksissa upseereilla on ylin nappi auki.

– Se oli merkki siitä, että he tekivät työtä sen eteen, että Suomi ja Ruotsi olisivat jälleen yksi ja sama kuningaskunta.

Tänään torstaina Ruotsista tuli virallisesti Naton täysjäsen.

– Tämä tarkoittaa, että Suomi ja Ruotsi ovat lähempänä toisiaan kuin koskaan tuon syyskuun 1808 päivän jälkeen. Olemme molemmat Euroopan unionin jäseniä, olemme nyt molemmat Naton jäseniä. Ruotsin asia on Suomen ja Suomen asia on Ruotsin.

Videon lopuksi Adlercreutz napittaa takkinsa ylimmän napin, ja takaa paljastuu Natonkin lippu.

– Onnea Ruotsille ja tervetuloa Natoon.

LUE MYÖS:
Näin J.L. Runeberg hehkutti kansanedustajan esi-isästä (VU 12.11.2017)
Lähellä kuninkaan kruunua – kansanedustajan hurja sukutausta (VU 12.11.2017)

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anders Adlercreutz (@andersatz) jakama julkaisu

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Verkkouutisissa mainostamalla tavoitat

100 000 suomalaista päivässä

Meiltä on pyydetty tehokasta, pienille budjeteille sopivaa mainosratkaisua. Niinpä teimme sellaisen, katselet sitä parhaillaan. Tarvitset vain hyvän idean, kuvan, otsikon ja 280 euroa.

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)