Verkkouutiset

Matkustajia Kivenlahden metroasemalla Espoossa. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Pysäyttää Suomen” – SDP:stä moitteita kokoomuksen ohjelmalle

Matias Mäkysen mukaan "lyhytnäköiset leikkaukset" tulevat vastaan myöhemmin.

SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen arvostelee kokoomuksen sunnuntaina julkaisemaa talouspoliittista ohjelmaa.

– Viikonloppuna kuulimme, että kokoomuksen tavoitteena on leikata miljardi sosiaaliturvasta ja toinen miljardi sosiaali- ja terveyspalveluista. Samaan aikaan puolue haluaa edelleen keventää varakkaimpien verotusta.

– Viesti on selvä: kokoomuksen kovaan ääneen lupaama muutos tarkoittaa lisää tuloja jo valmiiksi hyvätuloisille ja kylmää kättä muille, Mäkynen toteaa tiedotteessa.

Kokoomus julkaisi puolueen talouspoliittisen ohjelman sunnuntaina. Kokoomuksen mukaan julkista taloutta pitää sopeuttaa ensi vaalikaudella yhteensä kuudella miljardilla eurolla.

Sopeutustavoite on linjassa valtiovarainministeriön arvion kanssa. Ministeriön mukaan julkista taloutta on tasapainotettava kahden seuraavan vaalikauden aikana yhteensä 9 miljardilla eurolla.

Kokoomus leikkaisi esimerkiksi asumistuesta ja ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Lisäksi puolue asettaisi “jarrun” sosiaaliturvan indeksien korotuksille sekä tehostaisi nykyisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistä.

Työnteon kannustimien parantamiseksi kokoomus haluaa alentaa ansiotulojen verotusta kaikissa tuloluokissa miljardilla eurolla. Ohjelman mukaan ansiotuloverotuksen kevennys rahoitetaan kokonaan kiristämällä ”vähemmän haitallisia veroja”.

SDP:n Matias Mäkysen mukaan kokoomuksen linja “pysäyttää Suomen ja vetää takaisin 2010-luvun ongelmiin”.

– Väkisinkin tulee mieleen, ymmärretäänkö kokoomuksessa lainkaan näiden lukujen mittaluokkaa ja vaikutuksia. [Juha] Sipilän hallituksen leikkaukset jäävät toiseksi näiden menosäästöjen rinnalla. Lyhytnäköiset leikkaukset tulevat varmuudella vastaan myöhemmin, Mäkynen varoittaa.

Varapuheenjohtaja lupaa, että SDP esittelee tällä viikolla oman ehdotuksensa tulevan vaalikauden talouspolitiikasta.

– SDP:n vaihtoehto kokoomuksen talouslinjalle on selvä. Me haluamme rakentaa kestävää tulevaisuutta ja tasapainottaa julkista taloutta oikeudenmukaisesti, mutta huolehtia samalla myös suomalaisille tärkeistä palveluista ja kasvun edellytyksistä, Mäkynen toteaa.

LUE MYÖS:
Näin ulos velka-Suomesta: Kokoomus listasi talouden keinot

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS