Tasavallan presidentti Alexander Stubb Joensuussa 27. maaliskuuta 2024. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Presidentti Alexander Stubb puolustaa rajalakia: On mentävä Suomen turvallisuus edellä

Tasavallan presidentti kertoo perehtyneensä tarkkaan lakiluonnokseen Venäjän hybridivaikuttamisen torjumiseksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tasavallan presidentti Alexander Stubb puolustaa hallituksen valmistelemaa rajalakia, jonka tarkoitus on estää Venäjän hybridivaikuttamista turvapaikanhakijoita hyväksi käyttäen. Lakiluonnoksen mukaan turvapaikkahakemuksia voitaisiin tiettyjen edellytysten vallitessa kieltäytyä vastaanottamasta osassa Suomen itärajaa. Lain soveltaminen edellyttäisi hallituksen ja tasavallan presidentin yhteistyötä ja päätös voitaisiin tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Stubb kertoo keskustelleensa lakiluonnoksesta hallituksen kanssa ennen sen lähettämistä lausuntokierrokselle ja käyneensä läpi tarkkaan siihen sisältyvät ehdot.

– Ensimmäinen lähtökohta on se, että meidän kaikkien ensisijainen tavoite pitää olla Suomi ja Suomen turvallisuus. Ja joskus voi olla sellaisia tilanteita, jolloin joutuu tekemään toimenpiteitä, joissa mennään turvallisuus edellä, Stubb kuvasi asetelmaa toimittajille tiedotustilaisuudessa Itä-Suomen vierailunsa yhteydessä keskiviikkona.

– Toinen huomio on se, että viranomaisilla pitää olla työkalut toimia vaikeissa paikoissa, ja sitä tällä lailla haetaan.

Stubb kertoi keskustelleensa asiasta rajaviranomaisten kanssa ja arvioi, että jos laki muodossa tai toisessa menee läpi, se mahdollistaa myös viranomaisille nykyistä enemmän toimintavapautta rajalla.

– Kolmas huomio on se, että voi olla, että elämme maailmassa, johon rakennettiin turvapaikkapolitiikka, joka ei enää toimi. Pitää aina elää ajassa ja tällä tarkoitan lähtökohtaisesti sitä, että jos Venäjän kaltainen valtio käyttää ihmistä aseena, välineellistää, aseellistaa, niin pitää olla keinovalikoimassa tapa, jolla tämä voidaan pysäyttää.

Hallituksen lakiluonnos on ollut nopealla lausuntokierroksella, joka päättyi maanantaina. Hallitusneuvos Sanna Palo kertoi Verkkouutisille tiistaina sisäministeriön virkamiesten käyvän seuraavaksi tarkkaan läpi lausuntopalautetta.

Hallituksen lakiluonnosta on pidetty ristiriitaisena vallitsevien kansainvälisten oikeuksien ja velvoitteiden kanssa, mikä luonnoksessa myös suoraan todetaan. Kyseessä olisi poikkeuslaki, joka edellyttäisi eduskunnasta viiden kuudesosan enemmistöä, jotta se voitaisiin säätää tällä vaalikaudella.

Presidenttti Alexander Stubb korosti tiedotustilaisuudessa, että viimeisen puolen vuoden aikana tilanne Suomen itärajalla on ollut hyvin hallinnassa, mutta rajoja ei voida pitää pysyvästi kiinni.

– Ja silloin täytyy löytää ratkaisuja, joilla voidaan mahdollistaa, että rajat voidaan muodossa tai toisessa avata, jotta voidaan varmistua siitä, että Venäjä ei enää käytä siirtolaisia tai turvapaikanhakijoita välineenä.

Stubb arvioi myös, että kansainvälisessä politiikassa tulisi miettiä turvapaikkapolitiikan uudistamista sellaiseen suuntaan, jossa otetaan huomioon myös maahanmuuton välineellistäminen.

Stubb sanoi ymmärtävänsä lakihankkeeseen liittyvät herkkyydet, mutta korosti suomalaisten yksituumaisuutta Venäjän hybridivaikuttamisen torjumisessa.

– Tämä on hallitukselle, eduskunnalle ja kaikille meille suomalaisille hyvinkin vaikea poliittinen ja moraalinen kysymys ja olen varma, että löydämme siihen ratkaisun. Tärkeätä tässä tilanteessa on myös se, että teemme sen yhdessä. Viimeinen asia olisi antaa Venäjälle työkalut, joilla saadaan suomalainen yhteiskunta rikki.

LUE MYÖS:

VU-kysely: Suomalaisten murskaenemmistö kannattaa rajan poikkeuslakia

 

 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)