Petri Sarvamaa oli mukana laatimassa EPP:n maatalouskriisiä käsittelevää ohjelmaa, jonka tarkoituksena on ratkaista eurooppalaisten ruoantuottajien vaikea tilanne.
– Olen erityisen tyytyväinen siihen, että kaupan ja tuottajien suhde nostetaan paperissa pöydälle, hän sanoo.
Maatalouskriisiä käsittelevässä paperissa asetetaan tavoitteeksi muun muassa tuottajien aseman vahvistaminen suhteessa vähittäiskauppaan, voin aseman palauttaminen jäätelön ja leipomotuotteiden valmistuksessa, tarkoituksena palmuöljyn pysyvä korvaaminen, konkreettiset ja välittömät tukitoimet maidon, sianlihan ja naudanlihan tuottajille sekä Euroopan investointipankin (EIB) ja Euroopan strategisen investointirahaston (ESIR) täysimittainen hyödyntäminen tuottajien rahoitusvaikeuksien helpottamiseksi.
Sarvamaan mukaan tuottajien tilannetta voidaan parantaa lopettamalla vähittäiskaupan epäterve rakenne, vahvistamalla tuottajien asemaa vähittäiskaupan kanssa tehtävissä sopimuksissa, helpottamalla paikallisten tuotteiden pääsyä kaupan valikoimiin ja ilmoittamalla tuottaja kauppaketjujen omissa tuotebrändeissä yhtä näkyvästi kuin kaupan brändi.
Sarvamaa sanoo kahden suuren toimijan hallitseman vähittäiskaupan koituneen Suomelle kalliiksi. Linjauksessa halutaankin myös rajoittaa kauppaketjujen markkinaosuuksia. Tarkoitus on EU:n kilpailulainsäädännön avulla estää toimijoita saamasta määräävää markkina-asemaa.
– Jos pääsemme tähän tavoitteeseen, voidaan Suomessa tulevaisuudessa uutisoida myös ruoantuotannon elpymisestä, eikä pelkästään tuottajien kustannuksella tapahtuneesta ruoan hinnan alenemisesta, Sarvamaa sanoo.





