Verkkouutiset

Merivartioston Turva-alus Itämerellä viime syksynä. LEHTIKUVA / HANDOUT / FINNISH BORDER GUARD

Pekka Toveri: Tätä Venäjä nyt hakee

Kansanedustajan mukaan rajojen siirtämispuheet on syytä ottaa vakavasti, mutta toisaalta kyse voi olla myös Venäjän testailusta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja (kok.) ja kenraalimajuri evp. Pekka Toveri analysoi X-ketjussa, mistä Venäjän hämmentämisyrityksessä tällä kertaa on kyse. Maan puolustusministeriö julkaisi suunnitelman, jonka mukaan Venäjä siirtäisi Suomen ja Liettuan vastaisia merirajojaan.

– Ensinnäkin kyseessä on vakava asia. Sotia on ennenkin alkanut rajojen siirtämisestä. Ja Venäjä on tätä tehnyt aiemminkin, mm. Georgian rajaa on siirtänyt vahvemman oikeudella. Nyt kohteena on kaksi Nato-maata, joka nostaa asian merkitystä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Mitä Venäjä sitten hakee? Se haluaa herättää pelkoa ja epävarmuutta lännessä, horjuttaa kansainvälistä sopimusjärjestelmää ja testata Naton yhtenäisyyttä, Toveri kuvaa.

– Mahdollisesti se myös haluaa ennakoida keskustelussa olevaa varjotankkerien liikkumisen rajoittamista Itämerellä hankkimalla neuvotteluvaltteja.

Toveri toteaa, että kyseessä on vasta Venäjän puolustusministeriön lausunto.

– Voi olla myös koepallo, johon ei kannata reagoida liian vahvasti.

– Eli kannattaa odottaa jatkoa eikä huolestua liikaa. Jos Venäjä todella aloittaa prosessin rajojen yksipuoliseksi muuttamiseksi, siihen on puututtava. Aluksi YK:n kautta.

– Periksi ei ole syytä antaa, se vain rohkaisee Venäjää, Toveri sanoo.

Myös Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen korostaa, että vielä ollaan puheiden tasolla ja rajoja ei noin vain muuteta. Hän arvioi, että kyse voi olla myös Venäjän reaktiosta Suomen rajalakiin välineellistetystä maahantulosta, joka on edennyt eduskunnan käsittelyyn.

– Venäjän aikomus koskien Itämeren merirajaa on provokaatio. Voi olla, että se mukautuu näin Naton laajentumiseen tai reagoi Suomen rajalakiin. Asiaan on syytä suhtautua vakavasti ja varautua Naton kanssa, onhan kyseessä liittokunnankin rajat. Harmaita alueita ei saa syntyä, Vanhanen toteaa.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja ja kokoomuksen eurovaaliehdokas Mika Aaltola ehdottaa, että Suomen ja Viron kannattaisi neuvotella keskenään aluevesiensä jakamisesta kokonaisuudessaan ja kattavasti Suomenlahdella.

– Tämä ei tarkoittaisi Suomenlahden ”sulkua”, koska [merioikeusyleissopimus] UNCLOS antaa oikeuden nopeaan ja yhtäjaksoiseen läpikulkuun. Mutta aluevesien ulottaminen 12 merimailiin on luonnollista ja standardi maailmalla. Näin saataisiin enemmän oikeuksia hallita Suomenlahtea (myös ilmatilaa). EU:n ja kansallinen lainsäädäntö ulottuisi paremmin aluevesillä kulkeviin aluksiin, varsikin, jos ne rikkovat merenkulun turvallisuutta ja ovat vakuuttamattomia.

– 1990-luvalla Suomi ja Viro sopivat, että Suomenlahtea koskevien poikkeusmääräysten tarkoituksena oli turvata kansainväliselle meri- ja ilmaliikenteelle rajoituksista vapaa väylä Pietariin ja Kronstadtiin. Maiden väliseen sopimukseen voidaan tehdä muutoksia, joilla turvataan alueen parempi hallinta, Aaltola jatkaa.

Aaltolan mukaan yhteistyö NATO:n kanssa mahdollistaisi paremmat resurssit toteuttaa valvontaa käytännössä ja EU:lta tuleva resurssointi tähän valvontaan olisi suotavaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)