Verkkouutiset

Venäjän haupitsi Ukrainan rintamalla. / mil.ru

Tätä Moskovan tappio sodassa tarkoittaisi

Entisen Nato-suurlähettilään mukaan Ukrainan pitää pystyä päättämään sodan jälkeen omista turvajärjestelyistään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuosina 2009–2013 Yhdysvaltain Nato-suurlähettiläänä toiminut Ivo Daalder uskoo Ukrainan sodan loppuvan tilanteessa, jossa maan turvallisuus pystytään takaamaan Venäjän tulevilta aggressioilta.

Tällä hetkellä Ukrainan Nato-jäsenyyttä ei pidetä ajankohtaisena aktiivisen sotatilanteen vuoksi, mutta jäsenyys voisi olla pidemmällä tähtäimellä tapa luoda maalle riittävä pelotevaikutus Venäjää vastaan.

Länsimaat ovat antaneet puolustajalle aseavun lisäksi tiedustelua, koulutusta ja taloudellista tukea.

– En itse usko, että todellista rauhaa voidaan saavuttaa ilman, että Ukraina tuntee itsensä turvalliseksi. Tämä on mahdollista vain Nato-jäsenyyden kautta. Se viestisi venäläisille, ettei sotilaallinen aggressio enää kannata, Ivo Daalder sanoo Times Radion haastattelussa.

Daalder toimi Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvostossa presidentti Bill Clintonin kaudella ja Barack Obaman turvallisuusneuvonantajana vuoden 2008 vaalikampanjan aikana. Hän johtaa nykyisin Chicago Council on Global Affairs -ajatuspajaa.

Ukrainalle annettiin loppukeväästä lupa iskeä länsimaisilla asejärjestelmillä myös Venäjällä sijaitsevia kohteita vastaan. Käänteenä oli Kremlin uusi hyökkäys Harkovan alueelle, jota varten tarvittavia joukkoja pystyttiin kokoamaan aivan rajan tuntumaan ilman uhkaa vastatoimista.

Ivo Daalderin mukaan lupaa pitäisi laajentaa kaikkiin sotilaskohteisiin, jotka liittyvät suoraan tai edes epäsuorasti Venäjän kykyyn jatkaa sotatoimiaan Ukrainaa vastaan. Ex-diplomaatti toivoo, että ilmapuolustuksen suhteen ukrainalaisille annettaisiin samankaltaiset kyvyt kuin Israelilla, joka onnistui torjumaan keväällä Iranin valtavan drooni- ja ohjusiskun lähes ilman minkäänlaisia vahinkoja.

Ukraina on sen sijaan menettänyt jo lähes puolet energiantuotantokyvystään. Tuoreen arvion mukaan tulevalla talvikaudella voidaan nähdä jopa 20 tunnin päivittäisiä sähkökatkoja.

– Voisimme lähettää lisää ilmatorjuntajärjestelmiä ja pitkän kantaman ohjuksia. Tämä vakuuttaisi Venäjän siitä, etteivät he voi päästä voitolle ja pakottaisi heidät arvioimaan uudelleen strategiaansa, Daalder toteaa.

Naton ex-edustaja uskoo Euroopan ja Yhdysvaltojen olevan samoilla linjoilla siitä, että Kremlin ei voida antaa saavuttaa tavoitteitaan Ukrainassa. Venäjän tappio ei välttämättä edellytä kaikkien niiden alueiden vapauttamista, jotka venäläisjoukot ovat miehittäneet vuoden 2022 tai 2014 jälkeen.

– Siitä päättävät ukrainalaiset. Mutta on tärkeintä varmistaa, että Ukraina selviää valtiona, joka pystyy päättämään omasta tulevaisuudestaan ja siitä, haluaako se Naton ja Euroopan unionin jäseneksi.

Sota on tullut äärimmäisen kalliiksi Kremlille ja aiheuttanut jopa puolen miljoonan sotilaan tappiot haavoittuneina, kaatuneina ja sotavangiksi jääneinä.

– Venäjän tappio on tärkeää, koska ilman sitä turvallisuutemme heikkenee, Ivo Daalder toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)