Verkkouutiset

Henkilö tietokoneella. PIXABAY

Löytyykö koneeltasi joku näistä sovelluksista? Poista heti

Laitteita on kaapattu haitallisten VPN-palveluiden avulla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut verkkosivuillaan ohjeet, kuinka käyttäjä voi tarkistaa, onko hänen tietokoneensa joutunut osaksi kansainvälistä bottiverkkoa.

Toukokuussa 2024 suljettu 911 S5 -bottiverkko tarjosi rikollisille pääsyn vaarantuneisiin IP-osoitteisiin ja niihin liittyviin yksityishenkilöiden ja yritysten omistamiin laitteisiin. Joukossa on ollut myös tuhansia kaapattuja laitteita, joiden IP-osoite sijaitsee Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Kaappaukset ovat tapahtuneet haitallisten VPN-palveluiden avulla.

Bottiverkko on verkosto saastuneita tietokoneita tai laitteita, jotka toimivat yhdessä automaattisesti omistajiensa tietämättä. Toukokuussa 2014 toimintansa aloittaneeseen 911 S5-nimiseen bottiverkkoon kuului yli 19 miljoonaa vaarantunutta IP-osoitetta yli 190 maassa, tehden siitä yhden suurimmista yhdysvaltalaisista välityspalvelinpalveluista ja bottiverkoista.

Laitteita kaapattiin osaksi 911 S5-bottiverkkoa jakamalla VPN-sovelluksiin sisäänrakennettuja, haitallisia välityspalvelinten takaovia. Välityspalvelimen takaoven avulla 911 S5-bottiverkon käyttäjät pystyivät ohjaamaan laitteensa uudelleen uhrien laitteiden kautta, saaden rikollisen toiminnan näyttämään siltä, kuin se olisi peräisin uhrien laitteista.

Ilmaiset, laittomat VPN-palvelut oli pakattu piraattivideopeleihin ja ohjelmistoihin, joita uhrit latasivat laitteilleen. Kun lataus oli valmis, VPN-sovellus ja välityspalvelimen takaovi asentuivat uhrien tietämättä heidän laitteisiinsa, ja heistä tuli tietämättään osa 911 S5 -bottiverkkoa.

Haitalliset VPN-sovellukset, jotka luovat yhteyden 911 S5 -bottiverkkoon:

MaskVPN

DewVPN

PaladinVPN

ProxyGate

ShieldVPN

ShineVPN

Mikäli jokin edellä mainituista sovelluksista löytyy tietokoneeltasi, se tulee poistaa välittömästi. Kyberturvallisuuskeskus on julkaissut verkkosivuillaan yksityiskohtaisen ohjeen haitallisen sovelluksen poistamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)