Verkkouutiset

Vartija Riihimäen vankilassa. Arkistokuva. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

”On oikein, että vanki voi olla vain kerran ensikertalainen”

Kokoomusedustajan mukaan nykyinen käytäntö ei vastaa yleistä oikeustajua.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen syyttäjätaustainen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen pitää hallituksen esitystä vankien ensikertalaisuudesta oikeana. Petteri Orpon (kok.) hallitus esittää ehdonalaiseen vapauttamisen järjestelmää muutettavan siten, että henkilö voi olla ensikertalainen vain kerran elämässään.

– Tällä hetkellä lainsäädäntömme katsoo ensikertalaiseksi rikoksentekijän, joka ei ole istunut vankilassa rikosta edeltäneiden viiden vuoden aikana. Tämä ei ole vastannut yleistä oikeustajua. On oikeudenmukaista, että ensikertalainen voi olla vain kerran elämässään – ei kerran viidessä vuodessa, Keto-Huovinen sanoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tämänhetkisen lainsäädännön mukaan henkilö, joka on uusinut rikoksensa viiden vuoden jälkeen, on vapautunut ehdonalaiseen istuttuaan vankilatuomiostaan puolet. Orpon hallituksen esittämän muutoksen jälkeen tuomitun niin sanottu ensikertalaisuus ei enää palautuisi tietyn rikoksettoman ajan jälkeen.

Muutoksen myötä rikoksen uusiminen vaikuttaa johdonmukaisemmin vankilassa suoritettavan rangaistuksen pituuteen.

– Suomessa rikosoikeudellinen järjestelmä lähtee siitä, että ensimmäistä kertaa ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomittu henkilö vapautuu suoritettuaan lyhyemmän osan vankeusrangaistuksestaan. Lievemmän kohtelun ei kuitenkaan tule koskea rikoksenuusijoita, Keto-Huovinen toteaa.

Arvioiden mukaan muutos vähentää rikoksenuusijoiden vankeuteen johtavia rikoksia muutamista prosenteista jopa noin kahteenkymmeneen prosenttiin. Muutos lisännee vankimäärää, mihin Orpon hallitus on varautunut turvaamalla riittävät resurssit.

– Vuoden 2024 budjetissa rangaistusten täytäntöönpanon määrärahat nousivat 16 prosentilla ja Rikosseuraamuslaitoksen henkilötyövuodet 260 hengellä. Uudistus lisää rikosoikeusjärjestelmämme oikeudenmukaisuutta ja selkeyttä, Keto-Huovinen päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)