Verkkouutiset

Emmanuel Macron Ranskan ja Puolan johtajien kanssa. AFP / LEHTIKUVA / ODD ANDERSEN

Näin Ranska voisi johtaa länsijoukot Ukrainaan

Kaikkien EU-maiden ei tarvitsisi osallistua joukkojen lähettämiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on viime kuukausina nostanut esiin ajatusta siitä, että länsimaat voisivat lähettää joukkoja Ukrainaan. Monet EU-maat ovat tyrmänneet idean, mutta ukrainalaiskansanedustaja ja Ukrainan edustaja Euroopan neuvostossa Oleksiy Hontšarenko pitää ajatusta mahdollisena. Asiasta kertoo Kyiv Post.

Hontšarenkon mukaan ajatus on kuitenkin uusi, joten se pelottaa monia.

– Ja nyt Macron on poistanut vallitsevan tabun, siirtänyt mahdollisuuksien rajoja Ukrainan tukemisen suhteen. Ja kaikki alkaa aina yhdestä maasta, Hontšarenko toteaa.

Länsijoukkojen sijoittaminen Ukrainaan olisi Hontšarenkon mielestä hyvä idea. Mitä enemmän joukkoja saataisiin, sen parempi.

Hän painottaa myös, että joukoilla olisi sotilaallisen merkityksen lisäksi myös poliittinen merkitys. Se olisi luonnollinen jatkoaskel asetoimituksiin.

Koska kaikki maat eivät todennäköisesti haluaisi lähettää joukkojaan Ukrainaan, voisi prosessi alkaa Hontšarenkon mukaan Ranskan johtamasta halukkaiden maiden koalitiosta. Tietojen mukaan tällaista projektia valmistellaan jo.

– Ranska on muodostamassa liittolaiskoalitiota, johon kuuluisi Puola ja Baltian maat. Mukaan etsitään vielä muita Euroopan maita, Hontšarenko kertoo.

Joukot sijoitettaisiin ensisijaisesti Valko-Venäjän vastaiselle rajalle, jolloin Ukraina voisi vapauttaa omia joukkojaan itärintamalle. Hontšarenkon mukaan ei ole todennäköistä, että joukkoja sijoitettaisiin esimerkiksi Dneprjoen varrelle, jonka toisella puolella on venäläisiä miehitysjoukkoja.

Viime viikolla Ranskan asevoimien komentaja Pierre Schill totesi, että Ranskalla on kyky lähettää divisioonallinen joukkoja, eli noin 30 000 sotilasta, osallistumaan koalitioon 30 päivän sisällä osallistumispäätöksestä.

Ranskassa presidentillä on huomattavasti enemmän valtaoikeuksia kuin esimerkiksi Suomessa. Macron voisi Hontšarenkon mielestä päättää joukkojen lähettämisestä siis itse.

Hän kertoo myös, että vieraillessaan Ranskan parlamentissa kovaäänisimmin joukkojen lähettämistä vastustivat äärivasemmisto ja äärioikeisto.

– Ranskan kansanedustajien parissa on erilaisia mielipiteitä poliittisesta kannasta riippuen. Tämän vuoksi Macron allekirjoitti Ukrainan kanssa sellaisen turvallisuussopimuksen, joka ei edellytä ratifioimista parlamentissa, Hontšarenko pohtii.

Macron on luvannut, että hän kertoo konkreettisista aloitteista ja päätöksistä vieraillessaan seuraavan kerran Kiovassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)