Verkkouutiset

Oppitunti koulussa Ylöjärvellä helmikuussa 2022. LEHTIKUVA / KALLE PARKKINEN

Lapsivaltuutettu koulujen puhelinkiellosta: Paluuta käpylehmien aikaan ei ole

Lasten itsemääräämisoikeutta tulee kunnioittaa, sanoo Elina Pekkarinen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kouluihin ehdotettu kännykkäkielto oppituntien ajaksi on käynnistänyt vilkkaan keskustelun. Asia on ollut esillä myös hallitusneuvotteluissa.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan ”kautta aikojen uudet asiat on koettu uhaksi lapsuudelle”, kuten kirjat, radio, tv ja videopelit.

Pekkarisen mukaan näiden haitat ja riskit on saatu haltuun yhdessä ja viisastuen.

– Paluuta käpylehmien aikakauteen ei ole, mutta digitaalisen maailman turvallisuuden eteen voimme tehdä paljon, Pekkarinen kommentoi ja kehottaa kaikkia tutustumaan YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommenttiin digitaalisesta ympäristöstä.

Komitean kommentti muistuttaa, että lasten oikeuksien tulee toteutua myös digitaalisessa ympäristössä.

– Lasten itsemääräämisoikeuden kunnioittaminen ei tarkoita suojelun laiminlyöntiä. Molempien on toteuduttava, Pekkarinen twiittaa.

Hänen mukaansa tulee ymmärtää, että digitaalinen maailma on lapsille erittäin tärkeä tiedonlähde, tuen antaja ja toiminnan sekä sosiaalisen vuorovaikutuksen ympäristö.

Nuorisolääkäri Silja Kosola haastaa Pekkarisen näkemystä Twitterissä:

– Kännykän käyttöä ei nykyisin voi kieltää esimerkiksi välitunneilla. Onko lapsen etu, että hän viettää nuokin hetket nenä kiinni puhelimessa sen sijaan, että hän touhuaisi muiden kanssa?

Koulut ovat kokeneet puhelimen käyttöön tunneilla puuttumisen vaikeaksi sen jälkeen, kun apulaisoikeusasiamies ratkaisi asiaan liittyvän kantelun turkulaiskoulun osalta vuonna 2020. Esimerkiksi vapaaehtoinen kännykkäparkki on kuitenkin mahdollinen.

– Ymmärrän, että tilanne on vaikea, jos joku kieltäytyy noudattamasta yhdessä sovittuja sääntöjä. Siihen tarvittaneen lainsäädäntömuutoksia, Pekkarinen kommentoi.

LUE MYÖS:
Kännykät häiritsevät opetusta – tutkimukset osoittavat kiistatta niiden haitat oppimiselle
SDP:n kansanedustaja: Ei kännykkäkieltoa lakiin

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)