Circulation-lehdessä julkaistut tulokset perustuvat 120 ylipainoisen sekasyöjän kokeeseen, jossa osallistujat noudattivat kolmen kuukauden ajan joko vähäkalorista kasvisruokavaliota tai vähäkalorista Välimeren ruokavaliota. Parin viikon tauon jälkeen osallistujat vaihtoivat toiseen ruokavalioon niin, että tutkimuksen päättyessä kaikki olivat noudattaneet kumpaakin dieettiä.
Kasvisruokavalio sisälsi tässä tutkimuksessa myös kananmunia ja maitotuotteita. Välimeren perinteisessä ruokavaliossa on runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja ja kohtuullisesti alkoholia ja vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.
Osallistujat laihtuivat hieman alle kaksi kiloa kummankin ruokavalion aikana, joten tässä suhteessa dieetit olivat yhtä hyviä, tulokset osoittivat.
Joitain eroja kuitenkin näkyi, kun analyysissa keskityttiin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. Kasvisruoka oli parempi haitallisen LDL-kolesterolin alentamisessa, mutta välimerellinen dieetti pienensi haitallisten triglyseridien pitoisuuksia.
Vaikka kumpikin ruokavalio tiedetään terveelliseksi, niiden keskinäistä paremmuutta laihduttamisessa ei ole tiettävästi tutkittu.
Tutkimuksesta kertoi Uutispalvelu Duodecim.





