Useat asiantuntijat ovat esittäneet viime aikoina huolensa kotimaisen terveydenhuollon tilasta ja työntekijöiden riittävyydestä. Professori Taneli Raivion mukaan ammattitaitoisen erikoislääkärityövoiman turvaamiseksi tarvittaisiin riittäviä voimavaroja ja pikaisia toimia, kuten työvoiman saatavuutta tukevia opetusrakenteita.
Erikoislääkäri ja psykoterapeutti kertoo Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa siirtyneensä poliklinikkatyöstä kokopäivätyöhön yksityissektorille noin vuosi sitten. Palkkaus erikoislääkärinä oli viidesosa siitä, mitä se on lääkärikeskuksessa, jossa taksat määrittyvät johdon suosituksesta.
– Miksi sitten tein ratkaisuni? Sairaalabyrokratia oli väsyttävää, aikaa vievää ja kehnosti johdettua perustyön kustannuksella. Kehittämistyössä, johon useamman vuoden ajan osallistuin, oli tavoitteita mutta ei resursseja. Tämä oli uuvuttavaa, nimettömänä pysyvä lääkäri toteaa.
Kirjoittajan näkemys on, että heikkoon palkkakehityksen ajauduttiin jo kauan sitten. Jos sairaalasta saa suurta palkkaa, se edellyttää myös suurta työtuntimäärää.
– Tyytyväisyys, työmotivaatio ja hyvinvointi vahvistuvat, kun voi hallita työn määrää ja tehdä työtä omia eettisiä arvojaan kunnioittaen. Ja kun työstä saa korvauksen, joka on suhteessa koulutukseen käytettyyn aikaan ja pääomaan, kirjoittaja toteaa.
LUE MYÖS:
HUS:n Lasse Lehtonen: Terveydenhuolto on kriisiytymässä (VU 30.3.2023)
”Terveydenhuolto on aika remontoida” – päivystystyöstä vaaditaan inhimillisempää (VU 19.7.2023)