Verkkouutiset

Ambulansseja Meilahden yhteispäivystyksen edustalla Helsingissä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

”Terveydenhuolto on aika remontoida” – päivystystyöstä vaaditaan inhimillisempää

Professorin mukaan vanha malli ei ole nykypäivää.

Helsingin yliopiston akuuttilääketieteen professori, HUS Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén kirjoittaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessaan, että lääkärien päivystystyötä on muutettava inhimillisemmäksi. Hän viittaa kirjoituksessaan Uupuneen lääkärin puoliso -nimimerkin aiempaan kirjoitukseen HS:ssä.

Puoliso kertoo, että tietyillä aloilla erikoistuvat lääkärit päivystävät tavallisen työaikansa päälle 4-5 kertaa kuukaudessa. Päivystysvuorossa työvuoro voi kestää 26 tuntia, eli päivystäjät jäävät työajan päätteksi töihin vielä noin 18 tunniksi.

Kyseisen tekstin kirjoittajan erikoistuvana lääkärinä työskentelevä puoliso oli työskennellyt kahdeksan päivän aikana 90 tuntia.

– Karua on, Castrén toteaa.

Hän muistuttaa, että useissa yksiköissä voi olla, että työ on varsin rauhallista ja lähinnä varallaoloa. Päivystyspoliklinikalla työ kuitenkin on lähes joka sairaalassa niin kiireistä, ettei Castrén pidä vanhan mallin mukaista vuorokauden päivystystä nykypäiväisenä. Hän huomauttaakin lääkärien päivystyshalukkuuden selkeästä vähentymisestä.

Akuuttilääketiede, Suomen viimeisin uusi lääketieteen erikoisala, on Castrénin mukaan yksi ratkaisu. Hän toteaa, että se keskittyy päivystyspoliklinikan erikoissairaanhoidon potilaisiin, ja alan tärkein ominaisuus on päivystyspotilaan sujuva ja keskeisiin asioihin keskittyvä hoito yhteispäivystyksessä.

– Meidän yksikössämme on jo vuosia tehty työtä vuoroissa, ei vuorokausissa. Vain näin voimme taata hyvän hoidon, joka ei nujerra nuoriamme, professori kirjoittaa.

– Myös uusi osaamisen toteamiseen perustuva erikoistumiskoulutus luo pohjaa ratkaisulle. Nuoren erikoistuvan lääkärin tulee osoittaa osaamisensa arviointeihin perustuen, mikä vaatii ihan erilaista perehdytystä ja opettamista kuin vanha erikoistumismalli, jossa riitti, kun osoitti työskennelleensä tietyn ajan tietyssä toimipisteessä, hän jatkaa.

Castrénin mukaan olisi tärkeintä, että jokainen terveydenhuollon porras voisi hoitaa omat tehtävänsä, jolloin myös päivystyksesssä hoidettaisiin vain päivystyksellistä tilannetta. Tämä lisäisi potilasturvallisuutta ja tasaisi kuormitusta.

– On aika remontoida terveydenhuolto. Työolosuhteet voisivat parantua merkittävästi ja hieno ammattimme muuttua houkuttelevaksi myös virka-ajan ulkopuolella, toimialajohtaja toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)